Johnny Marr

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johnny Marr
Johnny Marr vuonna 2012.
Johnny Marr vuonna 2012.
Henkilötiedot
Koko nimi John Martin Maher
Syntynyt31. lokakuuta 1963 (ikä 60)
Ammatti muusikko, säveltäjä/sanoittaja
Muusikko
Taiteilijanimi Johnny MarrView and modify data on Wikidata
Tyylilajit vaihtoehtorock, indierock, post-punk
Soittimet kitara, huuliharppu, piano/koskettimet, laulu
Levy-yhtiöt Rough Trade RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
johnny-marr.com

Johnny Marr (oikealta nimeltään John Martin Maher, s. 31. lokakuuta 1963) on irlantilais-englantilainen kitaristi, huuliharpisti ja laulaja. Hänen tämänhetkinenmilloin? yhtyeensä on The Cribs. Marr nousi kuuluisuuteen 1980-luvulla soittaessaan kitaraa The Smithsissä. The Smithissä hän muodosti legendaarisen säveltäjä-sanoittajakaksikon Morrisseyn kanssa. Johnny on naimisissa Angie Marrin kanssa.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1950-luvulla Marrin vanhemmat muuttivat siirtolaisina Irlannin Kildarestä Manchesteriin, Englantiin. Marr aloitti koulunsa St Augustine’s RC Grammar Schoolissa, joka yhdistyi sitten yhteiskouluksi. Marrin nuoruuden haave oli tulla ammattilaisjalkapalloilijaksi ja Nottingham Forest FC tarjosikin hänelle pelipaikkaa. Marr olisi kuitenkin mieluummin pelannut Manchester City FC:ssä, jota hän itse kannatti. FourFourTwo-lehden haastattelussa Marr sanoi: ”Olin tarpeeksi hyvä pelaamaan Cityssä, mutta he eivät halunneet minua, koska olin varmaankin ainut pelaaja, joka käytti kajaalia.”

The Smiths[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bill Duffy, The Cultin kitaristi, opetti Marrille kuinka soittaa kitaraa. Vuonna 1982 Marr aloitti yhteistyön Morrisseyn kanssa taivuteltuaan tämän perustamaan kanssaan The Smithsin. Kasatakseen kokonaisen yhtyeen kaksikko palkkasi Mike Joycen rumpuihin ja Dale Hibbertin bassoon. The Smiths soitti ensimmäisen keikkansa Ritzissä, Manchesterissä. Lähes heti tämän konsertin jälkeen Marrin ystävä Andy Rourke korvasi Hibbertin yhtyeen basistina. Tuolloin Morrissey oli jo jättänyt etunimensä pois ja Johnny oli vaihtanut nimensä Maherista Marriin, jottei häntä sekoitettaisi Buzzcocks-yhtyeen rumpaliin.

Saavutettuaan suurta kaupallista suosiota ja kriitikoiden ylistystä albumeilla kuten The Queen Is Dead The Smithsistä tuli yksi Britannian 1980-luvun suurimmista yhtyeistä. Suosio ei kuitenkaan levinnyt maailmalle läheskään yhtä suurena. Vaikka The Smithsiä soitettiinkin Yhdysvalloissa yliopistojen radioissa, yhtye saavutti todellisen maailmanmaineen vasta hajottuaan. Hajoamispäätöksen tekijä oli Marr, joka lopulta lähti yhtyeestä 1987 turhauduttuaan Morrisseyhin sekä suuntaan, johon yhtyeen musiikki oli kehittymässä.

The Smithsin uran aikana kaksikko Marr–Morrissey sanoitti ja sävelsi neljä kokopitkää albumia sekä useita B-puolia ja muita julkaisemattomia kappaleita, jotka myöhemmin päätyivät erilaisille kokoelmille. Tänäkin päivänä kriitikot ja muusikot ylistävät kaksikkoa yhdeksi aikansa vaikutusvaltaisimmaksi yhtyeeksi.

The The, Electronic ja the Healers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Smithsin lopun jälkeen Marr soitti kitaraa ja huuliharppua The The -yhtyeessä ja työskenteli myös New Orderin Bernard Sumnerin kanssa perustaakseen Electronicin. Hän toimi myös studiomuusikkona ja tuottajana, kirjoittaen materiaalia, kiertäen ja levyttäen esimerkiksi Bryan Ferryn, The Pretendersin, Kirsty MacCollin, Kraftwerkin Karl Bartosin, Talking Headsin, Black Grape, Billy Bragg, Pet Shop Boysin, Beckin ja Oasiksen kanssa.

Johnny Marr ja the Healers tekivät ensiesiintymisensä vuonna 2000, kun Marr alkoi etsiä muusikkoja. Hän yhdisti voimansa Ringo Starrin pojan Zak Starkeyn, Cavewavesin, Lee Spencerin ja Kula Shakerin basistin Alonza Bevan kanssa. Bändin kokoaminen kesti kaksi vuotta, sillä Marr tahtoi, että jäsenet valittiin ”kemian” mukaan. Debyyttialbumi julkaistiin 2003, ja Marr toimi solistina ja kirjoitti sanoitukset. Toinen levy oli tarkoitus julkaista huhtikuussa 2005 ja sitä piti seurata lyhyt kiertue, mutta koska Starkey työskenteli tuolloin Oasiksen ja The Whon kanssa ja Bevan oli palannut menestyksekkään come backin tehneeseen Kula Shakeriin, on edelleenmilloin? epäselvää julkaistaanko yhtyeen toista levyä koskaan.

Modest Mouse[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2006 Marr liittyi virallisesti amerikkalaiseen Modest Mouse -yhtyeeseen. Hän kirjoitti joitakin kappaleita yhtyeen nokkamiehen Isaac Brockin kanssa heidän uudelle albumilleen We Were Dead Before the Ship Even Sank ja soittaa sillä myös kitaraa. Marr myös kiertää yhtyeen mukana vuonna 2007.

We Were Dead Before the Ship Even Sank nousi Yhdysvaltain listaykköseksi maaliskuussa 2007. Tämä oli Marrin ensimmäinen ykkössija Yhdysvaltain listalla.

Vaikutteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marriin ovat vaikuttaneet Bert Jansch, John McLaughlin ja Nile Rodgers[1].

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johnny Marr esiintymässä The Cribsin konsertissa vuonna 2010.

Levyt (yhtyeen jäsenenä)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Smiths

The The

Kirsty MacColl

Electronic

Johnny Marr and The Healers

Modest Mouse

Levyt (vierailevana muusikkona)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Billy Bragg

Bryan Ferry

Talking Heads

Pet Shop Boys

Banderas

Kirsty MacColl

Moodswings

K-Klass

  • Universal (1993)

Electrafixion

M People

Beck

Tom Jones

Bert Jansch

Neil Finn

Oasis

Beth Orton

The Charlatans

Quando Quango

Karl Bartos

Lisa Germano

Jane Birkin

Transit Kings

Crowded House

John Frusciante

Albumit (tuottajana)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marion

Haven

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yllä listattujen albumien singelohkaisujen lisäksi Johnny Marr on mukana seuraavien yhtyeiden singleillä: Sandie Shaw, Everything But the Girl, The Pretenders, Andrew Berry, A Certain Ratio, The Cult, Denise Johnson, Stex ja Black Grape.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Johnny Marr.