John Pierpont Morgan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
John Pierpont Morgan

John Pierpont Morgan I (17. huhtikuuta 1837 Hartford - 30. maaliskuuta 1913 Rooma) oli yhdysvaltalainen liikemies ja pankkiiri. 1900-luvun alussa hän oli yksi maailman rikkaimmista miehistä. Hän oli myös Titanicin omistaja. Hänen nimeään kantaa nykyään maailman suurimpiin rahoitusalan yrityksiin kuuluva JPMorgan Chase.

Elämä ja aikaisempi ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Morgan opiskeli Bostonin englantilaisessa lukiossa sekä luki matematiikkaa Göttingenin yliopistossa. Hänen vanhempansa olivat Junius Spencer Morgan ja Juliet Pierpont. Hän kuului USA:n anglikaanikirkkoon ja oli sen huomattava jäsen.

Morgan työskenteli Duncan, Sherman & Coupery -pankissa New Yorkissa vuosina 1857-1861. Morgan oli töissä George Peabody & Co -yhtiössä New Yorkissa. Myöhemmin, sen seuraajana, J:S Morgan & CO:n johtajana. Dabney, Morgan & Coupery hyväksyi Morganin osakkaaksi. Hän perusti Drexel, Morgan & Co:n, jossa hän oli yhteistyössä Anthony J. Drexelin kanssa. Drexelin kuollessa yhtiöstä tuli J.P. Morgan & Co., josta kasvoi yksi suurimmista pankkitaloista maailmassa.

Yhdysvaltain sisällissodan aikaan Morgan osti Yhdysvaltain valtiolta epäkuntoisia kiväärejä ja myi ne sille kunnostettuina takaisin. Hän myi myös amerikkalaisia valtionobligaatioita Euroopassa. Asepalveluksen Morgan vältti maksamalla 1000 dollaria sijaiselle.[1] Morgan oli kiinnostunut myös rautateistä. William H. Vanderbilt, joka oli New York Central System -rautatieyhtiön johtaja, otti häneen yhteyttä. Morgan pääsi tämän yhtiön hallitukseen, ja hänestä tuli Yhdysvaltain rautateiden pääomistaja. Morgan auttoi Yhdysvaltain hallitusta sen rahoituskriisissä vuonna 1895 presidentti Clevelandin toisella virkakaudella. Yhdysvaltain hallitus osti rahaa ja maksoi sen obligaatiolla. Morgan huolehti obligaatioiden sijoittamisesta ja Yhdysvaltain talous saatiin kuntoon.

US Steel-yhtiön perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuvottelut teräs- ja rautateollisuusyhtiöden yhdistämisestä aloitettiin vuonna 1900. Morgan osti yhtiön Andrew Carnegielta 480 miljoonalla dollarilla.[2] Sopimus oli tehty ilman lakimiehiä ja ilman kirjallista sopimusta. Uutiset teollisuusyhtymästä ilmestyi sanomalehtiin tammikuussa 1901.United States Steel Corporation -yhtiö, joka oli ensimmäinen miljardin dollarin yhtiö maailmassa[3] ja Morgan osti satamaoikeuden itselleen vuonna 1901.

Myöhempi ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi talouskriisi puhkesi Yhdysvalloissa vuonna 1907, Morgan kokosi johtavat pankkiirit yhteen ja tehtiin tarvittavat päätökset tilanteen korjaamiseksi. Morgan itse osti romahtamassa olevan yrityksen. Yhdysvaltain talous saatiin näillä toimenpiteillä parempaan kuntoon.

Kulttuurin tukija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Pierpont Morgan harrasti taiteita hänellä oli maailman suurin yksityinen kirja- ja taide-esinekokoelma. Hänellä oli Rubensin, Rembrandtin, Velasquezin, Gainsbouroughin, Reynoldsin ja Turnerin maalauksia. Morganista tuli Metropolitan Museumin hallituksen puheenjohtaja.

Viimeiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Morgan oli valmistautunut matkustamaan RMS Titanicilla, mutta perui sen viime hetkillä[4]. Titanic oli White Starin omistama ja liikenöimä laiva, Morganilla oli oma yksityishytti ja oleskelukansi laivalla. Morgan kuoli Roomassa, Italiassa vuonna 1913 75-vuotiaana.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Zina, Howard."A People's history of the United States". New York:Perinnial, 2003, p.255 ISBN 0060528370
  2. |nimi=Peter Kracs|otsikko=He did it!(creation of U.S Steel by J.P Morgan)|url=Work|julkaisija=Across the Board (Professional collection)|päiväys=toukokuu 2001
  3. [1] J.P Morgan,"Microsoft Encarta Online Encyclopedia 2006
  4. Chernow (2001), Chapter 8