Joe Flanigan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joe Flanigan San Diegon Comic-Conissa vuonna 2007.

Joe Flanigan (s. 5. tammikuuta 1967 Los Angeles, Kalifornia) on yhdysvaltalainen näyttelijä, joka tunnetaan parhaiten pääosastaan scifi-sarjassa Stargate Atlantis.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joe Flanigan kasvoi pienellä tilalla Nevadassa lähellä Renoa. 14-vuotiaana hän aloitti opinnot sisäoppilaitoksessa Kalifornian Ojaissa, jossa näytteli koulun omassa versiossa Viettelysten vaunu -näytelmästä. Myöhemmin hän opiskeli Coloradon yliopistossa, jossa luki pääaineenaan historiaa ja näytteli nimiroolia Coriolanuksessa. Osan ensimmäisestä yliopistovuodestaan Flanigan vietti vaihto-oppilaana Pariisissa.

Valmistuttuaan Flanigan ryhtyi kirjoittajaksi ja työskenteli lyhyen aikaa newyorkilaisissa Interview- ja Town & Country -lehdissä. Ystäviensä kehotuksesta hän jatkoi opiskelua näyttelijöitä kouluttavassa Neighborhood Playhousessa ja muutti myöhemmin Los Angelesiin tehdäkseen uraa näyttelijänä.

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flaniganin ensimmäinen rooli oli Danielle Steelin Family Album -romaaniin perustuvassa samannimisessä televisioelokuvassa vuonna 1994. Sittemmin hänellä on ollut lukuisia sivuosia ja vierailuja muun muassa sarjoissa Rakkaat siskot, Dawson’s Creek, Lemmen solmut, Vain yksi elämä, Pimeyden sydän, Batmanin tytär, Amyn lailla, Pelastaja ja C.S.I. Miami. Hän näytteli myös pääosaa televisioelokuvassa Sherman’s March (2000) sekä elokuvissa Farewell to Harry (2002) ja Thoughtcrimes (2003).

Vuodesta 2004 vuoteen 2009 Flanigan näytteli Stargate Atlantiksessa Yhdysvaltain ilmavoimien majuri/everstiluutnantti John Sheppardia. Hän myös käsikirjoitti sarjan toisen tuotantokauden jakson "Epiphany".

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flanigan on ollut naimisissa näyttelijä-maalari Katherine Kousin kanssa vuodesta 1996. Parilla on kolme poikaa, Aidan, Truman ja Fergus. Flanigan perheineen asui Kanadan Vancouverissa, jossa Stargate Atlantista kuvattiin, ja Los Angelesissa sarjan ollessa tauolla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]