Jimmy Johnson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jimmy Johnson vuonna 2009.

James William ”Jimmy” Johnson (s. 19. elokuuta 1943 Port Arthur, Teksas) on yhdysvaltalainen amerikkalaisen jalkapallon valmentaja. Hän on tunnettu ennen kaikkea Dallas Cowboysin 1990-luvun menestyksen arkkitehtina. Johnson oli ensimmäinen valmentaja, joka voitti urallaan sekä yliopistosarjojen sekä NFL:n mestaruuden.

Johnson syntyi ja kasvoi Teksasissa. Hän pelasi yliopistotasolla amerikkalaisesta jalkapalloa Arkansasin yliopiston riveissä ja oli myös pelaajana voittamassa yliopistomestaruutta. Psykologiaa yliopistossa lukenut Johnson päätti valmistuttuaan lähteä valmentajan uralle. Pitkä ura apuvalmentajan päättyi vuonna 1979 kun Oklahoma Staten yliopisto palkkasi Johnsonin päävalmentajakseen. Viiden kauden jälkeen hän siirtyi Miamin yliopiston palvelukseen, jonka hän johdatti mestaruuteen vuonna 1987. Vuonna 1988 Johnsonin yliopistokaveri Jerry Jones hankki NFL-joukkue Dallas Cowboysin omistukseensa ja palkkasi Jimmy Johnsonin legendaarisen Tom Landryn työn jatkajaksi.

Johnson rakensi Cowboysin joukkueen alusta alkaen uudelleen. Alku oli hankala, sillä ensimmäisellä kaudella Dallas voitti vain yhden pelin. Johnson kunnostautui varsinkin erinomaisena nuorten pelaajien draftaajana ja hyvin nopeasti joukkueen kurssi kääntyi ylöspäin. Nuoret tähdet Troy Aikman, Emmit Smith ja Michael Irvin johdattivat Johnsonin kolmannella kaudella Cowboysin pudotuspeleihin. Seuraavalla kaudella joukkue raivasi tiensä Super Bowliin, jossa kaatui Buffalo Bills. Kaudella 1993 joukkue uusi mestaruutensa. Kauden päätteeksi kiistat omistaja Jonesin kanssa menivät niin pitkälle, että Johnson erosi tehtävästään.

Vuonna 1996 Johnson korvasi toisen legendan, kun hänet valittiin Miami Dolphinsin päävalmentajaksi Don Shulan tilalle. Miamissa Johnsonin menestys ei ollut Dallasin veroista. Yhteistyö ikääntyvän pelinrakentaja Dan Marinon kanssa ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla ja mestaruus jäi haaveeksi. Johnson erosi kauden 1999 päätteeksi.

Valmentajauransa jälkeen Johnson on toiminut kommentaattorina FOX-kanavalla. Hän on myös tunnettu innokkaana purjehtijana ja kalastajana Florida Keys -saarilla. Jimmy Johnson valittiin Pro Football Hall of Fame-kunniagalleriaan vuonna 2020.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Don Shula
Miami Dolphinsin päävalmentaja
19961999
Seuraaja:
Dave Wannstedt
Edeltäjä:
Tom Landry
Dallas Cowboysin päävalmentaja
19891993
Seuraaja:
Barry Switzer
Edeltäjä:
Howard Schnellenberger
Miami Hurricanesin päävalmentaja
19841988
Seuraaja:
Dennis Erickson
Edeltäjä:
Jim Stanley
Oklahoma State Cowboysin päävalmentaja
19791983
Seuraaja:
Pat Jones
Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.