Jevgeni Onegin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo kirjasta. On myös olemassa samanniminen Tšaikovskin ooppera.

Jevgeni Onegin (ven. Евгений Онегин) on Aleksandr Puškinin runoteos, joka julkaistiin vuosina 1823–31 ja kokonaisuudessaan ensi kerran 1833. Se on yksi Venäjän kirjallisuuden klassikoita.

Kirjan tarina on romanttinen kolmiodraama, joka huipentuu kaksintaistelutragediaan. Siitä on tehty useita elokuvasovituksia, joista kuuluisin lienee Martha Fiennesin vuonna 1999 ohjaama Onegin, pääosassa Ralph Fiennes.[1] Aiheesta on myös tehty baletti.

Juoni

Tarina kertoo nuoresta naisesta nimeltä Tatjana. Hän on rakastanut kaikenmaailman nähneeseen,ylimieliseen mieheen nimeltä Onegin. Nuorelle miehelle tytön rakkaus on kuitenkin yhdentekevää. Tatjana kirjoittaa miehelle kirjeen, jossa kertoo tunteistaan. Hän ei kuitenkaan saa vastarakkausta ja Onegin repii kirjeen jättäen sen lopulta Tatjanan käsiin. Onegin erään toisen naisen kanssa,mutta lopulta nainen jättää hänet. Onegin raivostuu ja tappaa naisen rakastetun pistoolilla kaksintaiselussa. Sillä välin Tatjana on jo rakastunut ruhtinaaseen ja menee tämän kanssa naimisiin. Vasta vuosia myöhemmin Onegin ymmärtää tehneensä virheen. Hänkin kirjoittaa Tatjanalle kirjeen, jossa kertoo tunteistaan. Osapuolet vaihtuvat. Nyt Tatjana repi kirjeen Onegin käsiin ja käskee häipymään. Tragedia päättyy Oneginin poistumiseen Tatjanan elämästä. Tatjana siis elää rakkaudessa ja Onegin valitsi kylmän elämän.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jevgeni Onegin – rikas perijä, joka muuttaa maalle. Oneginia on pidetty tarpeettoman ihmisen tyyppihahmon esikuvana.
  • Vladimir Lenski – naapuri, jonka kanssa Onegin ystävystyy
  • Olga Larina – Lenskin kihlattu, johon Onegin rakastuu
  • Tatjana Larina – Olgan sisar, joka rakastuu Oneginiin

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.