Jevgeni Kohanski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jevgeni Kohanski
Henkilötiedot
Syntynyt1886
Venäjän keisarikunta
Kuollut11. elokuuta 1906
Suomenlinna, Helsinki  Venäjä
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t)  Venäjä
Palvelusvuodet – 1906
Komentajuudet Viaporin kapina
Sotilasarvo luutnantti

Jevgeni Lvovitš Kohanski (ven. Евгений Львович Коханский, 188611. elokuuta 1906) oli Venäjän keisarillisen armeijan luutnantti, joka vuonna 1906 oli yksi Viaporin kapinan johtajista yhdessä Sergei Tsionin ja Arkadi Jemeljanovin kanssa.

Viaporin kapina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohanski oli Jemeljanovin tavoin valmistunut Pietarissa toimivasta Mihailovskin tykistöakatemiasta vuotta ennen Viaporin kapinaa ja aloittanut sen jälkeen palveluksen Suomenlinnan merilinnoituksessa.[1] Molemmat kuuluivat Venäjän sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen enemmistöryhmän eli bolševikkien Suomenlinnassa toimineeseen salaiseen vallankumoukselliseen sotilasorganisaatioon. Sen toimeenpanevan komitean johdossa oli Jemeljanov apulaisenaan Kohanski.[2] Epäonnistuneen kapinayrityksen jälkeen heidät pidätettiin ja ammuttiin yhdessä kuuden tykkimiehen kanssa ensimmäisinä Viaporin kapinan johdosta teloitettuina.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Флот под красным флагом Революции. В Первой Русской Революции (Arkistoitu – Internet Archive) Sut Vremeni (venäjäksi). Viitattu 23.3.2015.
  2. Восстание в Свеаборге и Кронштадте Vrag Kapitala (venäjäksi). Viitattu 23.3.2015.
  3. Свеаборг. Наказание мятежников Tolstiyyoj (venäjäksi). Viitattu 23.3.2015.


Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.