Jerrie Mock

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jerrie Mockin ennätyslentokone Spirit of Columbus, Cessna 180

Geraldine "Jerrie" Fredritz Mock (s. 22. marraskuuta 1925 Newark, Ohio, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen lentäjä, joka lensi ensimmäisenä naisena yksin maailman ympäri. Lento päättyi 17. huhtikuuta 1964 ja kesti 29 päivää käsittäen 21 välilaskua ja noin 23 000 mailia (n. 37 000 kilometriä).[1]

Fédération Aéronautique Internationale myönsi Mockille saavutuksesta Louis Blériot -mitalin. Maailman ensimmäisen yksinlennon maailman ympäri oli suorittanut Wiley Post vuonna 1931. Kuuluisa naislentäjä Amelia Earhart oli yrittänyt 27 vuotta ennen Mockin lentoa vastaavaa lentoa ja menehtynyt sillä.

Mock lähti ennätyslennolleen Columbuksesta 19. maaliskuuta 1964 Spirit of Columbuksella, Cessna 180:lla. Russell Mock ja Al Baumeister olivat ostaneet sen Mockin lentoa varten. Koneen rungon sisälle sijoitettiin lisäpolttoainetankkeja ja henkiinjäämistarvikkeita. Mock palasi lennolta lähtöpaikkaansa Columbukseen 17. huhtikuuta 29 päivää, 11 tuntia ja 59 minuuttia lähdöstä.

Lennon jälkeen Mock ei enää koskaan lentänyt Spirit of Columbuksella. Cessna tarjosi hänelle tilalle uudemman mallin ja piti ennätyskonetta esillä luovuttaen sen myöhemmin museolle.[2] Spirit of Columbus on nykyään National Air and Space Museumissa.[3]

Yhdysvaltain ilmavoimat nimesi Mockin kunniaksi kadun Rickenbackerin lentotukikohdassa (nykyinen Rickenbackerin kansainvälinen lentoasema) Lockbournessa, Ohiossa Columbuksen lähellä.

Mock asuu nykyään Quincyssa, Floridassa. Hänellä on kolme lasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]