Jenkki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo purukumista. Jenkki on myös yhdysvaltalaisista yleensä ja sitä ennen pohjoisvaltioiden asukkaasta käytetty nimitys


Jenkki-purukumi on Hellaksen 1951 markkinoille tuoma purukumi joka valmistetaan nykyään pääosin Hollannissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jenkki oli ensimmäinen purukumi, josta tuli Suomessa kaupallinen menestys. 1950-luvulla, jolloin amerikkalainen pop-kulttuuri rantautui nuorison keskuuteen, hetki oli otollinen trendituotteelle, kuten purukumille. Jenkki tuli markkinoille vuonna 1951, vuotta aikaisemmin kuin Coca-Cola saapui Suomeen. Jenkki oli suomalainen purukumi, jonka kehitti Huhtamäki Oy Hellas, nykyinen Cloetta (ent. Leaf). Se sai nimensä yhdysvaltalaissotilaista, jotka olivat tehneet purukumin tunnetuksi Euroopassa toisen maailmansodan aikana. Mainosten tunnuslauseena oli "Jenkki-purukumi venyy ja paukkuu". Yksi 1950-luvun Jenkki-menestyksistä oli musta, lakritsinmakuinen Neekeri Jenkki -pallopurkka, joka nousi hetkessä Suomen myydyimmäksi purukumiksi.[1] Jenkki tuli tunnetuksi keräilysarjoistaan, kuten Buffalo Bill Jenkki, Moottori Jenkki ja Jalkapallo Jenkki. Jenkkiä myytiin monessa muodossa levypurkkana, palapurkkana, pallopurkkana jne. Jenkin keräilysarjat olivat suosittuja useiden vuosikymmenten ajan, viimeisin niistä julkaistiin vuonna 1993. Ensimmäinen ksylitolilla makeutettu Jenkki tuli markkinoille vuonna 1975, ja vuodesta 1987 kaikki Jenkit ovat olleet ksylitolipurukumeja, eli niiden päämakeuttajana on ksylitoli.

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jenkki-tuoteperheessä on useita eri makuja ja pakkauskokoja, kuten Jenkki Professional ja Jenkki Frozn. Kaikki Jenkki-purukumit sisältävät hampaiden kannalta riittävän määrä ksylitolia. Paras hyöty ksylitolista saadaan tutkimusten mukaan, kun sitä nautitaan vähintään 5 grammaa päivässä.[2]

Xylitol-Jenkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xylitol-Jenkki oli maailman ensimmäinen ksylitolilla makeutettu purukumi, joka tuotiin markkinoille vuonna 1975. Xylitol-Jenkki kehitettiin Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen ksylitolitutkimusta varten 1970-luvun alussa. Xylitol-Jenkin tuominen markkinoille oli käännekohta Jenkki-purukumin historiassa. Makeistuotetta voitiin markkinoida sen terveellisyydellä, mikä teki purukumin syömisestä sosiaalisesti hyväksyttävää.

1980-luvulla Xylitol-Jenkki, happohyökkäyskello ja "Fiksu tapa" -slogania käytettiin televisiomainoksissa. Suomen Hammaslääkäriliitto tunnusti ksylitolin erikoisaseman muiden sokerittomien makeutusaineiden rinnalla vuonna 1988, jonka seurauksena Jenkin purukumipakkauksissa on Suomen Hammaslääkäriliiton ksylitolisuositus.

Xylitol-Jenkin menestyksen siivittämänä Leaf kehitti vuonna 1993 täysksylitolipurukumin, joka tunnetaan nykyään nimellä Jenkki Professional. Täysksylitolipurukumi ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja korjaa jo alkaneita kiillevaurioita. Pitkäaikaisissa kliinisissä tutkimuksissa on todistettu äidin täysksylitolipurukumin syömisen ehkäisevän hampaiden reikiintymistä aiheuttavan kariesbakteerin tarttumista vanhemmasta lapseen. Lisäksi täysksylitolipurukumin säännöllinen käyttö ehkäisee pienten lasten välikorvantulehduksia.[3] Täysksylitolipurukumi sisältää asesulfaami K -makeutusainetta (E950), joka pidentää purukumin maun kestoa ja löytyy tuotteen ainesosaluettelosta nimellä aromivahvenne. Pakkausmerkintä on elintarvikelainsäädännön mukainen. [4] Jenkki Professional 100% XYLITOL -merkityt purukumit on makeutettu ainoastaan ksylitolilla.

Mainonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen piirretty Jenkki-mainos esitettiin televisiossa MTV:lla 13.8.1957. Mainoksessa purkkapalloja puhaltava Jenkki-poika karkottaa leijonan. Jenkin televisiomainoksia on vuosien varrella kuvattu ympäri maailmaa, esimerkiksi Yhdysvalloissa, Intiassa ja Australiassa.

Turun museokeskus järjesti keväällä 2011 Jenkki-näyttelyn Turun kauppahallissa.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]