Jeannette Rankin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jeannette Rankin

Jeannette Rankin (11. kesäkuuta 1880 Montana18. toukokuuta 1973[1]) oli yhdysvaltalainen republikaanipoliitikko ja aktivisti. Hänen poliittinen merkittävyytensä nykyaikana perustuu ennen kaikkea siihen, että hän oli ensimmäinen nainen kongressiedustajana Yhdysvaltain kongressissa.

Rankin oli elinikäinen pasifisti ja ainoa kongressin jäsen, joka äänesti Yhdysvaltain osallistumista toiseen maailmansotaan vastaan. Hän oli myös yksi viidestäkymmenestä ensimmäistä maailmansotaa vastaan äänestäneistä ja myöhemmin tunnettu Vietnamin sodan vastustaja.

Rankin valmistui Montanan yliopistosta. Hän muutti vuonna 1908 New Yorkiin sosiaalityöntekijäksi sekä myöhemmin Seattleen, jossa hän opiskeli Washingtonin yliopistossa. Hän oli Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen vuosina 19171919 ja 19411943. Hän oli naisten äänioikeuden keskeinen puolestapuhuja.[1]

Rankin ei onnistunut pääsemään Yhdysvaltain senaattiin. Hän johti yli 5 000 naisen Jeannette Rankin -prikaatia, joka marssi vuonna 1968 Yhdysvaltain kongressipalatriin protestoidakseen Vietnamin sotaa vastaan. Hän kuoli Carmelissa Kaliforniassa 92-vuotiaana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jeannette Rankin.
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.