Jean-Auguste-Dominique Ingres

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Ingres” ohjaa tänne. Tietokantajärjestelmästä kertoo Ingres (tietokanta).
Jean-Auguste-Dominique Ingres
Omakuva, 1804.
Omakuva, 1804.
Henkilötiedot
Syntynyt29. elokuuta 1780
Montauban, Ranska
Kuollut14. tammikuuta 1867
Pariisi, Ranska
Kansalaisuus ranskalainen
Taiteilija
Ala taidemaalari
Taidesuuntaus uusklassismi
Kuuluisimpia töitä Mademoiselle Rivière, Suuri odaliski, Turkkilainen kylpylä
Palkinnot

Prix de Rome

Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Jean-Auguste-Dominique Ingres (29. elokuuta 1780 Montauban14. tammikuuta 1867 Pariisi)[1] oli ranskalainen taidemaalari. Ingres on yksi uusklassismin huomattavimpia kuvataiteilijoita, ja hänet tunnetaan erityisesti taidokkaista muotokuvistaan. Hänen muotokuvilleen ja alastontutkielmilleen tyypilliset tilan ja anatomian vääristymät ennakoivat 1900-luvun modernismin muotokokeiluja.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ingres syntyi Montaubanissa lähellä Toulousea ja aloitti taideopintonsa Toulousen taideakatemiassa vuonna 1791. Ingres osoitti nuorena taiteellista lahjakkuutta, ja hänet lähetettiin vuonna 1797 Pariisiin Jacques-Louis Davidin oppilaaksi. Vuonna 1799 Ingres pääsi opiskelemaan École des Beaux-Artsiin.[1]

Hän sai Grand Prix de Rome -palkinnon ja stipendin vuonna 1801, ja vietti sen turvin vuodet 1806–1824 Italiassa, lähinnä Roomassa ja Firenzessä. Matkalla hän tutustui renessanssitaiteen mestareihin, joista hän arvosti eniten Rafaelia. Palattuaan Pariisiin Ingres alkoi menestyä taidemaalarina, ja hänestä tuli École des Beaux-Artsin opettaja. Ingres toimi myös Rooman ranskalaisen akatemian johtajana vuosina 1835–1841 ja vuonna 1862 hänet valittiin senaattoriksi. Vuonna 1867 kuollut Ingres testamenttasi taulunsa synnyinkaupungilleen.

Jean Auguste Dominique Ingresin hauta Père-Lachaisessa.

Taide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ingres oli ennen kaikkea loistava piirtäjä, ja hänen tarkkoihin havaintoihin perustuva huoliteltu taiteensa jättää sen vuoksi joskus viileän ja etäisen vaikutelman. Uusklassismin ohella hän sai vaikutteita myös romantiikasta, mikä näkyy joissakin eksoottisissa aihevalinnoissa. Hyviä esimerkkejä romantiikan sävyttämistä teoksista ovat Suuri odaliski ja Turkkilainen kylpylä.

Ingresin taidot muotokuvien tekijänä näkyvät kenties parhaiten 1800-luvun alussa tehdyissä Rivièren perheen muotokuvissa, joista kuuluisin on Mademoiselle Rivière, hienostuneen kaunis ja psykologisesti tarkka nuoren naisen muotokuva. Teoksen mallina ollut 15-vuotias tyttö kuoli pian maalauksen valmistumisen jälkeen. Muotokuvien tekijänä Ingres oli hyvin suosittu, ja vuonna 1806 hän maalasi Napoleonin virallisen muotokuvan.

Ingresin vaikutus häntä seuranneisiin taiteilijapolviin on ollut merkittävä. Muun muassa Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir, Henri Matisse ja Pablo Picasso ovat kertoneet saaneensa vaikutteita Ingresin teoksista.[2] [1] Hän vaikutti myös huomattavalla tavalla 1800-luvun akateemiseen taiteeseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Andrew Carrington Shelton: J.-A.-D. Ingres Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 21.1.2013. (englanniksi)
  2. CGFA- Bio: Jean-Auguste-Dominique Ingres CGFA- A Virtual Art Museum. Arkistoitu 10.6.2007. Viitattu 26.07.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jean-Auguste-Dominique Ingres.