Jazzmuusikot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jazzmuusikot ry on vuonna 1997 perustettu yhdistys, joka yhteisönä keskittyy erityisesti jazzammattimuusikoiden toiminnan ja vaikuttamisen edistämiseen. Yhdistyksellä on tällä hetkellä noin 100 muusikkojäsentä, ja sen toiminta palkittiin vuonna 2008 Yleisradion Jazzradion Varjo-Yrjö -palkinnolla. Yhdistys kuuluu Suomen Jazzliittoon, jossa se toimii nimenomaan muusikoiden äänenä. Yhdistykseen ovat tervetulleet Suomessa toimivat jazzmuusikot.

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää jazzmusiikin tuntemusta ja arvostusta, parantaa jazzmuusikoiden työllistymisen yleisiä edellytyksiä, edistää jazzmuusikoiden yhteistoimintaa kotimaassa ja ulkomailla, kohottaa jäsentensä ammattitaitoa, edustaa jäseniään ammatillisissa kysymyksissä kotimaassa ja ulkomailla sekä muutoinkin toimia jazzmuusikoiden yhteisten ja yleisten ammatillisten etujen hyväksi.[1]

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää konsertteja ja kiertueita, tekee esityksiä ja ehdotuksia viranomaisille, harjoittaa tiedotustoimintaa sekä järjestää kokouksia, esitelmätilaisuuksia ja opintomatkoja jäsenilleen. Lisäksi se harjoittaa koulutustoimintaa sekä alaansa liittyvää kustannus- ja julkaisutoimintaa.

Jazzmuusikot ry on nimennyt ja palkinnut vuosittain Vuoden Jazzdiggarin. Palkinto on myönnetty aktiiviselle livejazzkeikoilla käyvälle kuulijalle, joka on osoittanut toiminnassaan aitoa ja jatkuvaa kiinnostusta jazzmusiikkiin sekä edustaa reilua ja avointa yhteisöllistä asennetta. Vuodesta 2013 alkaen palkinto on muuttunut JAMU -palkinnoksi joka myönnetään jazzmusiikin asemaa edistäneelle henkilölle tai yhteisölle.

Vuonna 2009 yhdistys järjesti ensimmäisen Hela-Jazz tapahtuman (Helatorstaina 21.5.). Tapahtumassa soittivat rinta rinnan suomalaisen jazzhistorian elävät legendat (esim. Erik Lindström, Juhani Aaltonen, Pentti Lasanen ja Olli Ahvenlahti) sekä nuoret tulokkaat (esim. Panu Savolainen ja Ville Pynssi). Tapahtuma oli taiteellisesti ja yleisömäärällisesti suuri menestys: konsertti oli loppuunmyyty ja kymmeniä ihmisiä jouduttiin käännyttämään ovelta.[2] Yhdistyksen innovatiivista, jazzsukupolvia yhdistävää konserttikonseptia kiiteltiin myös mediassa.

Vuoden Jazzdiggarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JaMU palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]