Jaurujoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jaurujoki
Яуруйоки/Явр
Laskupaikka Nuorttijoki
Maat Suomi ja Venäjä

Jaurujoki (ven. Яурийоки tai Явр, Javr[1]) on Tuulomajoen vesistöön kuuluva joki Saariselän eteläpuolella Suomen Lapissa ja Venäjän Murmanskin alueella. Joen pääosa sijaitsee Venäjän puolella, jossa se kuuluu Kuolan piirin Ylä-Tuuloman kuntaan. Aivan joen latvaosa sijaitsee Suomen puolella ja kuuluu Savukosken kuntaan.[2] Vuosina 1920–1944 lähes koko joki kuului Suomelle, jolloin se kuului pääasiassa silloiseen Petsamon kuntaan. Jaurujoki saa alkunsa Talkkunapään eteläpuolelta Sodankylän ja Savukosken rajalta, josta se virtaa itään Venäjälle ja laskee siellä Nuorttijokeen. Joen koko Suomen puoleinen osa kuuluu Urho Kekkosen kansallispuistoon.[3] Jaurujoen suurin sivujoki on myös osittain Suomen puolella oleva Anterinjoki. Muita sivujokia ovat Kessemkuemskjoki, Bystryi ja Melki.[1] Joen pituus on 100 km.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kuolan niemimaan topografinen kartta 1:200 000. 8 Svetlyi. Kartan verkkoversio (viitattu 30.10.2009) (venäjäksi)
  2. Jaurujoki Kansalaisen karttapaikka. Maanmittauslaitos. Viitattu 13.3.2012.
  3. Urho Kekkosen kansallispuiston kulkuyhteydet ja kartat Luontoon.fi. Metsähallitus. Arkistoitu 19.7.2013. Viitattu 14.3.2012.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.