Jangal-liike

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jangal-liike oli Mīrzā Kūchik Khānin johtama kapinaliike Persiassa vuosina 1917−1921. Ideologiselta taustaltaan liike ydisti vasemmistolaisia ja islamisteja. Kapina kukistettiin lopulta Qajarien toimesta vuonna 1921.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mīrzā Kūchik Khān, oikealta nimeltään Mirza Yunus, aloitti taistelunsa hallintoa vastaan vuonna 1908 kuningasmielisten vallankaappauksen jälkeen. Vuonna 1917 hän perusti oman kapinallisjoukkonsa Gilanissa. Jangal-nimen liike sai alueen metsien mukaan. Kapina oli tähdätty paitsi Qajarihallintoa, mutta myös brittejä ja venäläisiä vastaan. Liikkeen julkaiseman Jangal-lehden mukaan kapinan tarkoitus oli iranilaisten oikeuksien suojeleminen ja muslimien valistus. Liikkeen ideologinen tausta ei ole täysin selvä. Siinä yhdistyivät kommunismi ja islamilaisuus. Liikkeeseen kuuluikin monia Persian ensimmäisen sukupolven marxisteista. Kapinan huippuaikoina liike hallitsi Gilanin ohella myös osia Māzandarānista ja sen muodostama hallintoa sai de facto tunnustuksen briteiltä. Enimmillään aseistautuneita kapinallisia oli noin 6 000 ja se sai tukea Venäjän bolševikeilta. Vuoden 1920 kesäkuussa kapinoitsijat julistivat Gilanin neuvostotasavallan perustetuksi. Kapina kukistettiin kuitenkin lopullisesti vuoden 1921 lokakuussa, kun aiemmin vallankaappauksella valtaan noussut Ahmad Shah Qajar valloitti Raštin kasakkojen tukemana.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Peter Avery, Gavin Hambly ja Charles Melville: The Cambridge History of Iran – Volume 7, s. 738–739. Cambridge University Press, 1991. ISBN 978-0-521-20095-0. (englanniksi)