Jan van Riebeeck

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jan van Riebeeck
Kapmaan 1. komentaja
Edeltäjä Virka perustettu
Seuraaja Zacharias Wagenaer
Henkilötiedot
Syntynyt21. huhtikuuta 1619
Culemborg, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
Kuollut18. tammikuuta 1677 (57 vuotta)
Batavia, Alankomaiden Itä-Intia

Johan Anthoniszoon van Riebeeck, yleisemmin Jan van Riebeeck, (21. huhtikuuta 161918. tammikuuta 1677) oli hollantilainen siirtomaaupseeri ja Kapkaupungin perustaja.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jan van Riebeeckin patsas Kapkaupungin keskustassa

Johan Anthoniszoon van Riebeeck syntyi Culemborgissa Alankomaissa lääkärin poikana ja varttui Schiedamissa, jossa nai Maria de la Quellerien 28. maaliskuuta 1649. Heille syntyi kahdeksan poikaa, joista yksi, Abraham van Riebeeck, yleni Hollannin Itä-Intian kenraalikuvernööriksi.

Jan van Riebeeck liittyi Hollannin Itä-Intian kauppakomppaniaan 1639. Hän hoiti uransa varrella useita virkoja ja tehtäviä kaukoidässä. Bataviassa hän toimi armeijan lääkärin apulaisena. Hän vieraili tehtävissään myös Japanissa. Hänen tärkein virkansa oli Tonkinissa toimivan kauppakomppanian tukikohdan päällikkyys nykyisessä Vietnamissa. Hänet kuitenkin kutsuttiin takaisin, koska hän oli käynyt kauppaa omaan lukuunsa.

Vuonna 1651 hänet komennettiin lähtemään Afrikan eteläkärkeen perustamaan tukikohta Kapmaahan. Hänen laivastonsa lähti matkaan kolmella laivalla, jotka olivat Drommedaris, Reijger ja Goede Hoop. Riebeeckin komentama laivasto nousi 6. huhtikuuta 1652 maihin nykyisen Kapkaupungin kohdalla, jonne Riebeeck perusti varuskunnan hoitamaan kuljetuksia Itä-Intian ja Hollannin välillä.

Jan van Riebeeck toimi Kapmaan komentajana 1652–1662. Hän rakensi paikalle linnoituksen ja teki parannuksia Pöytävuorenlahden luonnonsatamaan. Hän perusti hedelmäviljelyksiä ja kävi kauppaa paikallisen väestön, khoiden, kanssa. Nykyinen Kapkaupungin linnake on kuitenkin rakennettu vasta Riebeeckin jätettyä Kapmaan.

Jan van Riebeek kuoli Bataviassa, nykyisessä Jakartassa, Jaavan saarella 1677.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]