James Murie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

James Murie (n. 1830 Glasgow, Skotlanti21. joulukuuta 1925 Rochford, Essex, Englanti) oli skotlantilainen lääkäri, tutkimusmatkailija ja eläintieteilijä.

Murie opiskeli luonnontieteitä ja lääketiedettä Glasgowin yliopistossa. Hän valmistui yliopistosta vuonna 1857, jonka jälkeen hän osallistui lääkärinä Länsi-Afrikkaan suuntauneelle tutkimusretkelle. Vuonna 1861 hän osallistui lääkärinä ja luonnontieteilijänä John Petherickin johtamalle tutkimusmatkalle Niilin yläjuoksulle. Matka kesti kaksi vuotta ja Murie keräsi huomattavan kokoelman näytteitä ennestään lähes tutkimattomalta seudulta.

Murie asettui Lontooseen, missä hän toimi jonkin aikaa Linnean Societyn apulaissihteerinä ja kirjastonhoitajana. Hänellä oli myös useita lääkärin toimia sairaaloissa ja lääketieteellisissä instituuteissa. Myöhemmin Murie muutti Essexiin ja jatkoi vesieläintutkimuksiaan. Hän kirjoitti useita artikkeleita kaloista ja muun muassa manaateista. Sitten hän kiinnostui linnuista ja laati kirjoituksia Ibikseen. Hän muun muassa nimesi hiirilintujen lahkon Coliiformes vuonna 1872.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]