Jakov Fak

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Jakov Fak
Jakov Fak
Maa:  Kroatia
Miesten ampumahiihto
Olympiarenkaat Olympialaiset
Pronssia Pronssia Vancouver 2010 pikakilpailu
MM-kilpailut
Pronssia Pronssia Pyeongchang 2009 normaalimatka
Maa:  Slovenia
Olympiarenkaat Olympialaiset
Hopeaa Hopeaa Pyeongchang 2018 normaalimatka
MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Ruhpolding 2012 normaalimatka
Kultaa Kultaa Kontiolahti 2015 yhteislähtö
Hopeaa Hopeaa Ruhpolding 2012 sekaviesti
Pronssia Pronssia Nové Město 2013 pikakilpailu

Jakov Fak (s. 1. elokuuta 1987 Rijeka, Jugoslavia) on kroatialaissyntyinen ampumahiihtäjä, joka on marraskuusta 2010 ollut Slovenian kansalainen[1]. Hän on harrastanut lajia vuodesta 2001 lähtien. Hän edustaa Bjelolasica-seuraa.

Fak sijoittui nuorten MM-kilpailuissa parhaimmillaan kymmenenneksi pikakilpailussa Ruhpoldingissa 2008 sekä voitti rulla-ampumahiihdon takaa-ajokilpailun nuorten maailmanmestaruuden Haute Mauriennessa kesällä 2008. Aikuisten MM-kilpailuihin hän osallistui ensimmäisen kerran Anterselvassa 2007. Pyeongchangin MM-kilpailuissa 2009 hän sijoittui pikakilpailussa 14:nneksi. Se oli vasta hänen uransa kolmas pistesija maailmancupissa: hän oli ollut aiemmin samalla kaudella 37. Östersundin pikakilpailussa ja viidestoista Hochfilzenin normaalimatkalla.

Pyeongchangin MM-kilpailujen normaalimatkalla Fak saavutti pronssia. Hän ampui ainoan sakkominuuttinsa viimeisellä ampumapaikalla ja hävisi kultaa voittaneelle Ole Einar Bjørndalenille 17,1 sekuntia.

Vancouverin olympialaisissa 2010 Fak saavutti pronssia pikakilpailussa. Fak hävisi kisan voittaneelle Vincent Jaylle 14 sekuntia. Yhteislähtökilpailussa hän oli yhdeksäs. Ruhpoldingin MM-kilpailuissa 2012 hän hiihti ankkuriosuuden hopeaa saaneessa Slovenian sekaviestijoukkueessa. Pikakilpailussa hän sijoittui 11:nneksi ja takaa-ajossa kahdeksanneksi.

Ruhpoldingin MM-kilpailujen normaalimatkalla Jakov Fak voitti kultaa. Kilpailussa hän ampui yhden sakkominuutin ja varmisti mestaruuden viimeisellä hiihtolenkillä ohittaen Ranskan Simon Fourcaden. Se oli samalla hänen ensimmäinen maailmancupin osakilpailuvoittonsa.

Nové Měston MM-kilpailuissa 2013 Fak sai nolla-ammunnalla pronssia pikakilpailussa. Takaa-ajossa hän sijoittui kuudenneksi. Sotšin olympialaisissa 2014 hän oli yhteislähdössä neljäs, pikakilpailussa kymmenes ja Slovenia viestissä kuudes. Kontiolahden MM-kilpailuissa 2015 hän voitti yhteislähdön maailmanmestaruuden. Hän ampui yhden ohilaukauksen ja kukisti toiseksi sijoittuneen Ondřej Moravecin yhdellä sekunnilla[2]. Lisäksi hän oli takaa-ajossa kahdeksas, normaalimatkalla kymmenes ja pikakilpailussa 14:s. Oslon MM-kilpailuissa 2016 hän nousi sprintin 39. sijalta takaa-ajossa viidenneksi sekä oli normaalimatkalla kuudes ja yhteislähtökilpailussa seitsemäs.

Fak saavutti Pyeongchangin olympialaisissa 2018 hopeaa normaalimatkalla. Yhteislähtökilpailussa hän oli kymmenes. Östersundin MM-kilpailuissa 2019 hän sijoittui yhteislähdössä 14:nneksi ja Slovenia viestissä viidenneksi. Anterselvan MM-kilpailuissa 2020 hän oli normaalimatkalla neljäs, yhteislähdössä viidestoista ja Slovenia viestissä jälleen viides. Pokljukan MM-kilpailuissa 2021 hän sijoittui yhteislähdössä viidenneksi. Nové Měston MM-kilpailuissa 2024 hän oli yhteislähdössä kuudes ja normaalimatkalla yhdeksäs.

Maailmancupin palkintosijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jakov Fak.
  • Jakov Fak Kansainvälinen ampumahiihtoliitto (IBU). (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Olympiamitalisti vaihtoi kansallisuutta mtv3.fi. 19.11.2010. Viitattu 1.12.2010.
  2. IBU WORLD CHAMPIONSHIPS - Kontiolahti (FIN) Men 15 km Mass Start IBU. Viitattu 18.3.2015. (englanniksi)