Jakob Stauffer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jakob Stauffer 1890-luvulla.

Jakob Stauffer (15. heinäkuuta 1846 Steffisburg, Sveitsi2. syyskuuta 1931 Elimäki) oli sveitsiläissyntyinen juustomestari, meijeritalouden harjoittaja ja tilanomistaja. Jakob Stauffer, samoin kuin hänen kaksi veljeään Christian ja Peter Stauffer, siirtyivät 1860-luvulla Sveitsistä Bernin kantonista Suomeen Elimäelle karjankasvattajiksi ja juustomestareiksi. Veljesten maahanmuutto oli osa laajamittaista sveitsiläisten juustomestarien värväytymistä eteläsuomalaisiin kartanoihin 1860- ja 1870-luvuilla, minkä seurauksena juustonvalmistus alkoi muodostua kiinteäksi osaksi suomalaista kartanotaloutta ja maataloustuotantoa.

Jakob Stauffer saapui Suomeen 1867 af Forselles-suvun omistamaan Moision kartanoon Elimäellä ja siirtyi sieltä läheiseen Peippolan kartanoon toimien aluksi palkattuna ammattimiehenä ja myöhemmin meijerin vuokraajana. Suomen kansalaisuuden hän sai vuonna 1880. Suurehkon kartanon vuokraoikeuksien haltijana hän vakiinnutti taloudellisen asemansa ja saattoi 1888 hankkia oman Puosila-nimisen maatilan Valkealasta Kouvolan lähistöltä. Stauffer kehitti Puosilasta maidontuotantoon pohjautuvan mallitilan, joka oli esimerkkinä paikkakunnan maanviljelijöille. Vuonna 1901 Stauffer oli perustamassa sveitsiläisten juustonvalmistajien yhdistystä Käser-Verband in Finnland.

Koska Puosilan tilan maat rajoittuivat lähelle Kouvolan kyläkeskusta ja rautatieasemaa, Stauffer vuokrasi ja myi useita tontteja voimakkaasti kasvavan asutus- ja liikekeskuksen tarpeisiin. Nimellistä kauppahintaa vastaan hän lahjoitti tontin Kouvolan suomalaista yhteiskoulua varten, jota hän oli mukana perustamassa. Vuonna 1917 itsehallinnolliseksi yhdyskunnaksi muuttunut Kouvola osti Staufferilta koko Puosilan tilan. Kouvolan keskustassa sijaitseva Jaakon puisto on nimetty Jakob Staufferin mukaan. Jakob Staufferin poika hänen toisesta avioliitostaan oli agronomi ja pankkimies Arthur Stauffer.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bernhard, Constantin: Lyhyt selostus Sweitsinjuuston valmistuksen kehityksestä, sen merkkihenkilöistä ja omista kokemuksistani Suomessa, s. 43-53. Suomen juustonvalmistajayhdistyksen julkaisu n:o 1. Helsinki: Suomen juustonvalmistajayhdistys, 1915.
  • Leitzinger, Antero: Die Auswanderung von Schweizern nach Finnland bis 1917, s. 116-130. Bausteine. Die Schweiz und Finnland im Spiegel ihrer Begegnungen. Jahrbuch für finnisch-deutsche Literaturbeziehungen Nr. 23/1991. Zürich: Deutsche Bibliothek Helsinki, 1991.
  • Salemaa, Jussi: Stauffer-suvun juuret ja kotiutuminen Suomeen 1800-luvulla. Helsinki: Stauffer-suku, 1987.
  • Talvi, Veikko: Kouvolan historia II. 1880-luvulta talvisodan syttymiseen. Kouvola: Kouvolan kaupunki, 1984.