Jafar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jafar muuttui voimakkaimmaksi noidaksi saadessaan Hengeltä toisen toiveensa.

Jafar (arab: جعفر [Ja'far]) on Aladdin-piirroselokuvissa esiintyvä hahmo. Jafar esiintyy ainakin elokuvissa Aladdin, Jafarin paluu ja vuoden 2019 uusintaversiossa Aladdin. Lisäksi hahmo esiintyy The Walt Disney Companyn Mikki Hiiren taikajoulu – Lumisia tarinoita ja Mikin Ketkuteatteri -piirroselokuvassa sekä Herkuleksesta tehdyssä animaatiosarjassa jaksossa "The Arabian Night" sekä Olipa kerran -sarjan spin off-kaudella ja kuudennella kaudella. Jafar nähdään myös vuonna 2000 julkaistussa Aladdin: Nasiran kosto -pelissä, jossa Jafarin sisko Nasira yrittää herättää häntä henkiin. Jafar toimi sulttaanin visiirinä eli luotetuimpana neuvonantajana. Aladdin-elokuvassa Jafar havitteli sulttaanin tytärtä Jasminea ja samalla sulttaanin paikkaa itselleen. Jafarin saatua Hengen sisältävän taikalampun itselleen, hän käytti ensimmäisen toiveensa sulttaaniksi muuttumiseen ja toisen toiveensa muuttuakseen vahvaksi noidaksi.

Taistellessaan Aladdinia vastaan Jafar muutti itsensä noituudella suureksi kobraksi. Kolmannen toiveensa hän käytti muuttuessaan punaiseksi, kaikkein voimakkaimmaksi hengeksi Ifritiksi, joka muistuttaa ulkonäöltään paholaista. Jafarilla on apuri, papukaija Jago, mutta lintu kuitenkin vaihtaa myöhemmin puolta. Elokuvassa Jafarin paluu Jafarilla on toinen ystävä, rosvopäällikkö Abis Mal. Abis Mal vastusti Aladdinia, koska tämä oli ottanut hänen rosvojoukoltaan pois näiden ryöstämät aarteet.

Jafar henkiolentona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jafar käytti kolmannen toiveensa tullakseen hengeksi, koska Aladdin oli sanonut hänelle, että Hengellä on suuremmat voimat kuin Jafarilla on koskaan ollut. Jafarista tuli suuri, lihaksikas ja paholaista muistuttava olento, jolla on punainen iho, keltaiset silmät sekä musta, lyhyt parta ja mustat, letiksi laitetut hiukset. Jafarista tuli paljon voimakkaampi kuin Hengestä, mutta hän huomasi liian myöhään, että henkien on elettävä vankina taikalampun sisällä. Hengen voi kuitenkin vapauttaa, jos lampun herra toivoo sille vapautta. Jos lamppu tuhoutuu, tuhoutuu henkikin ja näin kävi elokuvan Jafarin paluu lopussa, kun Jafarin lemmikkipapukaija Jago kääntyi Jafaria vastaan ja potkaisi haavoittuneena Jafarin lampun sulaan laavaan.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jafar on pitkäsorminen, laiha, pitkä ja synkkä mies. Jafarin iho on kelmeä ja kellertävä. Hänen päänsä muistuttaa pääkalloa. Hänellä on lyhyt, musta parta ja hän pitää usein suurta koristeellista turbaania jonka otsan keskellä on punainen rubiini ja se yläpäässä punainen suoraksi laitettu höyhen. Jafarin paluu -elokuvassa hänen pukunsa on punainen ja hänen turbaanissaan on liekkiä muistuttava kuvio. Hänellä on usein mukanaan käärmesauva, jolla hän pystyy hypnotisoimaan uhrinsa.

Uudistetussa versiossa Jafar on huomattavasti nuorempi, mutta hänen asunsa on samanlainen kuin alkuperäisessä piirretyssä elokuvassa.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jafar on omahyväinen, hedonistinen ja vallanhimoinen. Piirroselokuvissa hän halusi tulla maailman mahtavimmaksi noidaksi ja sulttaaniksi hallitsemaan Agrabaa. Jafar on muista piittaamaton, ja tekee mitä tahansa päästäkseen valtaan. Vaikka hänellä olikin uskollinen kätyri Jago, Jafar ei kuitenkaan kohdellut tätä erityisen hyvin.

Televisiosarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herkules-animaatiosarjan jaksossa "The Arabian Night" Hades herättää Jafarin uudelleen henkiin tuomalla hänen sielunsa takaisin. Jafar on kuolemansa myötä menettänyt voimansa, jotka hänellä oli henkenä ollessaan, mutta Hades antaa hänelle uuden käärmesauvan, joka tekee Jafarista jälleen ihmisen antaen hänelle samat noitavoimat kuin hänellä aiemmin oli. Hades liittoutuu Jafarin kanssa kukistaakseen Herkulesin, mutta Aladdinin ja Herkulesin yhteistyön avulla Jafar ja Hades kukistuvat ja Jafarin sielu joutuu ikuisiksi ajoiksi kuoleman jokeen manalassa.

Olipa kerran -televisiosarjan spin off-kaudella Once Upon a Time in Wonderland Jafar esiintyi Sulttaanin aviottomana lapsena ja hänellä oli Amara-niminen naisystävä ja opettaja, joka herätti Jafarin kiinnostuksen henkiin ja kertoi hänelle voivansa uudelleenkirjoittaa taikuuden lait kolmen hengen ja kahden noidan avulla. Jafar myöhemmin petti Amaran ja muutti hänet käärmesauvaksi saadakseen hänen voimat itselleen. Jafar esiintyi myös Olipa kerran -sarjan kuudennella kaudella.

Descendants[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Descendants-elokuvasarjassa paljastetaan, että Jafar on herätetty uudelleen henkiin ja vangittu Isle of the Lostille yhdessä Jagon kanssa ja hänellä on Jay-niminen poika. Jafar pitää saarella pientä kauppaa, joka myy erilaisia esineitä ja varastettua kauppatavaraa. Jafarin koti on kaupan takaosassa ja hänellä on huomattava rahakokoelma, jota hän laskee säännöllisesti rauhoittaakseen mieltään. Jafarin papukaijalla Jagolla on Othello-niminen jälkeläinen, joka on annettu lemmikiksi Pahan Kuningattaren tyttärelle Evielle. Lisäksi Jafarin entinen liittolainen Agrabahin kuninkaallinen tähtitieteilijä, joka teki ensiesiintymisensä romaanissa Descendants: Isle of the Lost, on myös karkotettu saarelle. Hänellä on Reza-niminen poika, joka on Carlosin kilpailija Dragon Hallin koulussa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]