Jacob Bekenstein

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Jacob D. Bekenstein)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jacob Bekenstein
יעקב בקנשטיין
Jacob Bekenstein vuonna 2009.
Jacob Bekenstein vuonna 2009.
Henkilötiedot
Koko nimi יעקב בקנשטיין
Syntynyt1. toukokuuta 1947
México, Meksiko
Kuollut16. elokuuta 2015 (68 vuotta)
Suomi
Kansalaisuus israelilais-yhdysvaltalainen
Koulutus ja ura
Tutkinnot Princetonin yliopisto (FT, 1972)
Väitöstyön ohjaaja John Wheeler
Instituutti Jerusalemin heprealainen yliopisto
Tutkimusalue teoreettinen fysiikka
Tunnetut työt mustien aukkojen termodynaamikka

Jacob David Bekenstein (hepr. ‏יעקב בקנשטיין‎; 1. toukokuuta 1947 México, Meksiko16. elokuuta 2015 Suomi[1]) oli israelilais-yhdysvaltalainen fyysikko.[2] Hänen työnsä yhdessä Stephen Hawkingin kanssa johtivat mustien aukkojen termodynaamikan tutkimiseen. Bekenstein tutki paljon informaation ja gravitaation välistä yhteyttä. Bekenstein oli Jerusalemin heprealaisen yliopiston teoreettisen fysiikan Polak-professori, Racahin fysiikkainstituutin professori ja Israelin tiedeakatemian jäsen.[2]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bekenstein syntyi Meksikon pääkaupungissa Méxicossa vuonna 1947. Hän aloitti opinnot Polytechnic Universityssä, New Yorkissa. Hän suoritti siellä sekä kandidaatin tutkinnon että maisterin tutkinnon samana vuonna, 1969. Sen jälkeen hän jatkoi opintoja Princetonin yliopistossa väitellen vuonna 1972 filosofian tohtoriksi.lähde?

Vuonna 1972 Bekenstein ehdotti, että mustilla aukoilla on oltava tietty entropia. Samalla hän yleisti termodynamiikan toisen pääsäännön mustille aukoille. Molemmat tulokset tuli vahvistetuksi myöhemmin, kun Stephen Hawking julkaisi tuloksensa Hawkingin säteilystä. Mustien aukkojen termodynamiikkaan liittyvien töittensä pohjalta Bekenstein johti informaatiolle reunaehdot sille, paljonko informaatiota voidaan tallentaa tiettyyn tilaan.lähde?

Bekenstein kuoli äkillisesti Suomessa 16. elokuuta 2015.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jacob Bekenstein, Black Hole Pioneer and Hebrew University Physicist, Has Died Jspace News. 18.8.2015. Jewish World Alliance. Arkistoitu 26.8.2015. Viitattu 19.8.2015. (englanniksi)
  2. a b Jacob Bekenstein: Curriculum vitae Jerusalemin heprealainen yliopisto. Viitattu 7.3.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]