J. K. Rowling

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
J. K. Rowling
J. K. Rowling vuonna 2010.
J. K. Rowling vuonna 2010.
Henkilötiedot
Syntynyt31. heinäkuuta 1965 (ikä 58)
Yate, Etelä-Gloucestershire, Englanti
Kansalaisuus Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti kirjailija
Kirjailija
SalanimiRobert Galbraith
Tuotannon kielienglanti
Aikakausi 1997–
Tyylilajit fantasia, tragikomedia, rikoskirjallisuus
Esikoisteos Harry Potter ja viisasten kivi (1997)
Pääteokset Harry Potter
Cormoran Strike
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
jkrowling.com/
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Joanne Rowling (s. 31. heinäkuuta 1965), kirjailijanimet J. K. Rowling[1] ja Robert Galbraith, on brittiläinen kirjailija. Hänet tunnetaan parhaiten Harry Potter -fantasiakirjasarjan kirjoittajana. Kirjat ovat saavuttaneet maailmanlaajuista huomiota, voittaneet lukuisia palkintoja ja myyneet yli 500 miljoonaa kappaletta.[2] Potter-sarjasta on tullut kaikkien aikojen myydyin kirjasarja,[3] ja se on ollut pohjana elokuvasarjalle, josta on tullut kolmanneksi eniten tuottanut elokuvasarja kautta aikojen.[4] Rowling antoi suostumuksensa elokuvien käsikirjoituksille ja toimi tuottajana sarjan viimeisessä osassa.[5][6] Rowling on yksi harvoista kirjailijoista, joiden kaikista romaaneista on sovitettu televisio- tai elokuvaversio.[7]

Rowling julkaisi esikoisromaaninsa Harry Potter ja viisasten kivi vuonna 1997. Hän kirjoitti sarjaan kuusi jatko-osaa, joista viimeinen Harry Potter ja kuoleman varjelukset ilmestyi vuonna 2007. Sen jälkeen Rowling on kirjoittanut kuusi aikuisille tarkoitettua romaania, Paikka vapaana (2012) ja – salanimellä Robert Galbraith – viisi rikosromaania. Cormoran Strike -rikossarjan ensimmäinen osa Käen kutsu ilmestyi vuonna 2013.[8][9][10] Hän on myös julkaissut lastenromaanin Ikkabog (2020).

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joanne Rowling syntyi Yaten kaupungissa Etelä-Gloucestershiressa vuonna 1965. Yaten sijasta hänen syntymäpaikakseen mainitaan usein virheellisesti lähellä sijaitseva Chipping Sodbury.[11] Hänen isänsä Peter John Rowling työskenteli harjoittelijana lentokoneenmoottoritehtaan kokoonpanolinjalla. Äiti Anne Rowling (o.s. Volant) jäi kotiäidiksi Joannen synnyttyä. Vuonna 1967 perheeseen syntyi vielä toinen tytär, Dianne.

Kirjat olivat Rowlingin elämässä läsnä lapsesta saakka. Hänen äitinsä luki tyttärelleen satuja ja isäkin ehtiessään. Kenneth Grahamen teos Kaislikossa suhisee tuli Rowlingille tutuksi ja rakkaaksi jo varhain. Kirjoittamisen Rowling aloitti jo lapsena.[12] Viisivuotiaana Rowling aloitti St. Michael’s Church of England -koulun. Kahden vuoden kuluttua hän aloitti ala-asteen ja varsinaisen opiskelun.

Rowlingit muuttivat vuonna 1974 Tutshillin kylään. Heidän tyttärensä siirtyi käymään Tutshill Church of England -koulua. Hänen kohdalleen osui opettaja, joka jakoi luokan osiin sillä perusteella, kuinka hyvin oppilaat menestyivät laskentokokeessa.[13] Rowling menestyi aluksi kehnosti, mutta paransi suoritustaan aikaa myöten ja siirtyi luokassa paremmille paikoille. Opettajan menetelmät olivat vanhanaikaisia, ja Rowling inhosi häntä.[14]

Tutshillissä asuessaan Rowling harrasti lukemisen lisäksi partiota, jossa hänen äitinsä oli myös mukana tekemässä vapaaehtoistyötä. Äiti vietti muutenkin paljon aikaa lastensa kanssa. Yhdeksänvuotiaana Rowling luki Elizabeth Goudgen kirjan The Little White Horse, joka teki häneen suuren vaikutuksen ja joka vaikutti myös myöhemmin Harry Potter -kirjoihin.[15]

Opiskeluaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wyedeanin yläasteelle siirtyessään Rowling pääsi eroon inhoamistaan opettajista. Hän muuttui myös aikaisempaa sosiaalisemmaksi, ja hänet valittiin viimeisenä vuonna koulun johtajatytöksi. Rowlingin äiti sai pian työpaikan koulun yhteydessä toimivasta laboratoriosta. Rowling itse menestyi koulussa hyvin, vaikka jotkut oppilaat ja opettajatkin kiusasivat häntä.[16] Rowling oli jopa ainekirjoituksessa kärkitasoa.[17] Hänen opettajansa rohkaisi myös oppilaita aivan eri tavalla kuin aikaisemman koulun luokitteleva opettaja. Teini-iässä Rowling luki kirjoja suurella innolla, ja hänen lempikirjailijakseen nousi Jane Austen.[18]

1980-luvun alussa paljastui, että äiti Anne sairasti MS-tautia, joka hankaloitti vähitellen hänen päivittäistä elämäänsä. Siitä huolimatta Joanne jatkoi menestyksekkäästi koulunkäyntiään. Hän ystävystyi Séan Harris -nimisen kouluun tulleen uuden pojan kanssa; tästä tulikin Rowlingin pitkäaikainen ja hyvä ystävä vielä senkin jälkeen, kun Rowling valmistui koulusta. Hän pyrki yläasteen jälkeen Oxfordin yliopistoon mutta jäi niukasti valittujen ulkopuolelle.[19]

Rowling aloitti opinnot Exeterin yliopistossa heti Wyedeanin koulusta valmistuttuaan. Rowling valitsi pääaineekseen ranskan, mutta ei menestynyt siinä erityisen hyvin. Hänen huolellisuudessaan oli toivomisen varaa, ja aikaa kului paljon muuhun kuin opiskeluun, muun muassa kahvilassa ja baareissa oleiluun. Opintoihin kuuluvan Ranskassa vietettävän vuoden Rowling kulutti opettamalla englantia Pariisissa.

Yliopistoaikanaan Rowling tutustui J. R. R. Tolkienin teokseen Taru sormusten herrasta, joka Sean Smithin mukaan vaikutti häneen suuresti.[20] Rowling valmistui vuonna 1987 keskinkertaisilla arvosanoilla.

Tilapäisissä töissä ja Harry Potterin synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopiston jälkeen Rowling työskenteli sihteerinä tilapäisesti eri yrityksissä. Hän oli myös jonkin aikaa Lontoossa Amnesty Internationalilla töissä. Niihin aikoihin Rowling erään junamatkan aikana sai idean Harry Potterista ja velhokoulusta.[21] Heti junamatkan jälkeen hän kirjoitti ideansa ylös ja jatkoi kirjoittelua huvikseen, kun aika kävi pitkäksi.

Rowlingin MS-tautia sairastanut äiti kuoli joulukuussa 1990. Pian sen jälkeen Rowling lähti Portugaliin opettamaan englantia. Maisemanvaihdos antoi mahdollisuuden uuteen elämään. Rowling asui Portossa.

Portugalissa Rowling kohtasi Jorge Arantesin, portugalilaisen toimittajaopiskelijan, ja he alkoivat pian seurustella. Yllättäen Rowling tuli raskaaksi, ja nuoret muuttivat yhteen Arantesin äidin luokse. Pian Rowling sai kuitenkin keskenmenon. Arantes kosi Rowlingia, ja he menivät naimisiin 16. lokakuuta 1992.

Pian Rowling tuli taas raskaaksi ja työskenteli aikaisempaa enemmän Potter-luonnostensa parissa. Lapsi syntyi 27. heinäkuuta 1993 ja sai nimekseen Jessica. Rowlingin ja Arantesin avioliitto oli kuitenkin varsin huonossa tilassa – riitoja oli paljon. Lopulta marraskuussa tilanne kärjistyi niin pitkälle, että Arantes heitti vaimonsa ulos kadulle. Rowling pääsi vähäksi aikaa ystäviensä luokse, sai tyttärensä Arantesin luota ja palasi Isoon-Britanniaan.

Rowling asettui asumaan lähelle sisartaan Edinburghiin Skotlantiiin. Hänen isänsä oli mennyt uudelleen naimisiin varsin pian äidin kuoleman jälkeen, eikä hän halunnut kääntyä isänsä puoleen. Rowlingilla ei ollut työtä ja hän anoi toimeentulotukea. Uhkana oli lisäksi Arantes, joka saapui etsimään Rowlingia ja tytärtään siinä kuitenkaan onnistumatta.[22]

Edinburghissa Rowling työsti kirjoituksiaan istuen usein kahviloissa, erityisesti sukulaistensa omistamassa kahvila Nicholson’sissa. Vuonna 1994 hän löysi hiukan sihteerintyötäkin. Paljon Rowling ei voinut kuitenkaan ansaita, ettei olisi menettänyt tukia. Rowling pääsi opiskelemaan opettajakoulutukseen, sai pienen stipendin ja pystyi elättämään itsensä ja lapsensa ilman tukia. Hän sai myös avioeron miehestään 26. kesäkuuta 1995.[23]

Julkaisusopimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rowlingin käsikirjoitus edistyi Edinburghissa, ja hän lähetti sen kolme ensimmäistä lukua Christopher Littlen agentuuriin, joka edusti useita kirjailijoita, myös joitakin kuuluisiakin. Aluksi käsikirjoitus oli mennä hylättyjen käsikirjoitusten lokerikkoon, mutta pelastui virkailijan heränneen kiinnostuksen vuoksi. Vaikka agentuuri ei ollut yleisesti ottaen kiinnostunut lastenkirjallisuudesta[24], se lopulta hyväksyi Rowlingin asiakkaakseen, mikä luonnollisesti ilahdutti kirjailijaa.

Rowling lähetti agentuurille koko käsikirjoituksensa Harry Potter ja viisasten kivi. Siitä otettiin kolme kopiota, jotka lähetettiin kustantamoihin. Kaksitoista kustantajaa hylkäsi sen[25] ennen kuin vastikään lastenkirjallisuusosaston perustanut Bloomsbury Publishing kiinnostui siitä. Se tarjosi käsikirjoituksesta 1 500 puntaa, jonka Rowling hyväksyi, sillä hänelle se oli iso raha. Kustantamo halusi kirjaan kirjailijan nimikirjaimet, jotta myynti olisi mahdollisimman hyvä: siellä uskottiin, etteivät pojat lukisi naiskirjailijan kirjoja.[26] Nimikirjaimen K Rowling lainasi isoäitinsä nimestä Kathleen. Samalla tavalla myös P. L. Travers, menestysromaani Maija Poppasen kirjoittaja, aikoinaan häivytti tiedon naiskirjailijuudestaan.

Valmistuminen opettajaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoituksen kulkiessa kustantamoissa Rowling opiskeli opettajaksi. Ensimmäinen harjoittelujakso oli erityisen rankka, ja Rowling sai siitä verrattain heikot arvosanat.[27] Toisessa paikassa Rowling menestyi paremmin ja saavutti suosiota oppilaita innostavilla opetusmenetelmillään. Niinpä hän sai parhaat mahdolliset arvosanat.[28] Rowling valmistui opettajaksi heinäkuussa 1996 ja sai pian paikan lähellä kotiaan sijaitsevasta koulusta. Työnsä ohessa hän kirjoitti toista kirjaansa Harry Potter ja salaisuuksien kammio. Rowlingia auttoi se, että hän sai 8 000 punnan stipendin Edinburgh Arts Councillta. Stipendirahoilla hän osti tietokoneen avukseen.

Kirjailijanura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -kirjoja myynnissä vuonna 2007.
Pukuilun harrastajia Harry Potter -sarjan hahmoina.

Harry Potter ja viisasten kivi julkaistiin 26. kesäkuuta 1997. Sitä ei markkinoitu suuresti, mutta kirja sai varsin myönteisiä arvosteluja.[29] Jotkut kuitenkin moittivat kirjaa. Tärkein käännekohta oli kuitenkin se, että kirjan Yhdysvaltain-oikeuksista käytiin tiukka huutokauppa. Hinta päätyi peräti 100 000 dollariin, ja tämä herätti jo huomiota lehdistössä, joka nosti Rowlingin esiin köyhyydestä nousseena yksinhuoltajana.[30] Korkealle noussut hinta varmisti myös sen, että kustantamon oli pakko nostaa kirja pinnalle, jottei kärsisi siitä tappiota. Ensipainos USA:ssa oli peräti 500 000 kappaletta.

Kahden viikon päästä ensimmäisen kirjan ilmestymisestä Rowling luovutti toisen osan valmiin käsikirjoituksen kustantajalle, ja se julkaistiin seuraavana vuonna. Kuusi päivää toisen osan ilmestymisen jälkeen Harry Potter ja viisasten kivi oli noussut Britanniassa bestsellerlistan kärkeen.[31] Vaikka rahaa virtasi Rowlingille vielä hitaasti, hän saattoi nyt ostaa asunnon. Rowlingista tuli kokopäiväinen kirjailija, mutta hän varjeli visusti yksityiselämäänsä.

Harry Potter ja salaisuuksien kammio julkaistiin vuonna 1998, ja jo seuraavan vuoden kesäkuussa Rowlingista tuli miljonääri.[32] Kun kolmas kirja eli Harry Potter ja Azkabanin vanki ilmestyi 8. heinäkuuta 1999, se lisäsi hänen mainettaan ja varallisuuttaan. Hän osti 425 000 punnalla talon alakerran Edinburghista[33] ja lahjoitti entisen asuntonsa yksinhuoltaja-ystävälleen.[34] Rowling joutui olemaan varsin paljon erilaisilla kiertueilla ja myynninedistämistapahtumissa. Jotkin tilaisuudet muuttuivat suorastaan kaoottisiksi ihmisten innostuksen vuoksi.[35] Rowlingille myönnettiin Exeterin yliopiston kirjallisuuden kunniatohtorin arvonimi.

Vuoden 1999 marraskuussa lehdissä nostettiin esiin Rowlingin epäonnistunut avioliitto, kun hänen entistä aviomiestään oli haastateltu. Lehtien toiminta suututti Rowlingia ja sai hänet suhtautumaan entistä varauksellisemmin julkisuuteen.[36] Neljäs Harry Potter -kirja, Harry Potter ja liekehtivä pikari, julkaistiin kesällä 2000. Kirjassa esiintyvän toimittajan Rita Luodikon hahmo kuvaa Rowlingin elämäkerran kirjoittaneen Sean Smithin mukaan mitä ilmeisimmin Rowlingin kriittistä suhtautumista totuutta vääristelevään lehdistöön.[37]

Elokuvateollisuus oli kiinnostunut Harry Potter -elokuvan tekemisestä kirjojen saaman suuren suosion vuoksi. Vuoden 1999 lopulla neuvottelut saatiin päätökseen. Warner Bros. sai oikeudet elokuvien tekoon ja niiden oheistuotteisiin, mutta Rowling piti itsellään vallan valvoa elokuvien sisältöä. Hän teki yhteistyötä ensimmäisten kahden elokuvan ohjaajan Chris Columbusin ja pääosanäyttelijöiden kanssa. Rowling oli mukana valvomassa, ettei käsikirjoitus olisi ristiriidassa kirjan tapahtumien kanssa.[38]

Rowlingin vaatimuksesta elokuvassa säilyi brittiläinen sävy, eikä yhdysvaltalaisia näyttelijöitä juuri käytetty.[39] Rowling joutui joustamaan vain siinä, että Yhdysvalloissa elokuvan nimeen tuli philosopher-sanan sijaan sorcerer-sana; ensiksi mainitun ilmauksen luultiin olevan liian vieras yhdysvaltalaisille.[39] Kohtaukset, joissa ilmaus Philosopher's stone tai Sorcerer's stone mainittiin, kuvattiin kahteen kertaan.lähde?

Vuonna 2000 Rowling osti 4,7 miljoonalla punnalla kuusikerroksisen 1700-luvun talon Kensingtonista, Lontoosta.

Vuoden 2001 alussa Rowling oli alkanut seurustella Neil Murrayn kanssa. Tämä oli ammatiltaan lääkäri, asui erossa vaimostaan ja oli Rowlingia kuusi vuotta nuorempi. Elokuvan Harry Potter ja viisasten kivi maailman ensi-illassa marraskuussa 2001 Murray oli Rowlingin seuralaisena. He avioituivat 27. joulukuuta 2001 yksityistilaisuudessa, joka pidettiin Rowlingin vastikään hankkimassa Killiechassie Housessa Pertshiressä.[40][41]

Häiden jälkeen Rowling kirjoitti viidettä Harry Potter -kirjaa mutta suunniteltuun aikatauluun tuli viivästyksiä. Yhdysvaltalainen kirjailija Nancy Stouffer syytti Rowlingia oman kirjansa plagioinnista ja nosti häntä vastaan kanteen Yhdysvalloissa. Oikeusjuttu vei Rowlingin elämäkerran kirjoittaneen Sean Smithin mukaan paljon kirjailijan aikaa ja tarmoa, mutta oikeus ratkaisi jutun Rowlingin eduksi. Viidettä kirjaa hidasti Smithin mukaan sekin, että Rowling oli tullut raskaaksi.[42] Lisäksi Rowlingilla oli kovia paineita aikaisempien kirjojen menestymisen vuoksi.[43] Hän sai suostuteltua kustantajansa antamaan lisää aikaa kirjoittamiseen.lähde?

Rowling ehti kirjoittaa neljännen Potter-kirjan jälkeen kaksi sarjaan suoranaisesti kuulumatonta kirjaa: Harry Potter -kirjoissa mainitut Huispaus kautta aikojen ja Ihmeotukset ja niiden olinpaikat. Rowling lahjoitti niistä saamansa palkkiot suoraan Comic Relief -hyväntekeväisyysjärjestölle. Hän lahjoitti muutenkin paljon rahaa hyväntekeväisyyteen, erityisesti yksinhuoltajaperheitä tukeville järjestöille, syöpäjärjestöille, MS-taudin tutkimukseen ja Työväenpuolueen tukemiseen.[44]

Rowling synnytti toisen lapsensa 23. maaliskuuta 2003. Lapsi oli poika, ja hän sai nimekseen David Gordon Rowling Murray. 21. kesäkuuta 2003 julkaistiin kauan odotettu Harry Potter -sarjan viides osa, Harry Potter ja Feeniksin kilta, joka oli aikaisempia kirjoja selvästi pidempi. Jaana Kaparin suomennoksessa on 1050 sivua.[45]

Tammikuussa 2005 Rowling synnytti kolmannen lapsensa, tyttövauvan. Rowlingin toinen tytär sai nimekseen Mackenzie Jean Rowling Murray.

Harry Potter ja puoliverinen prinssi julkaistiin maailmanlaajuisesti 16. heinäkuuta 2005.[46] Suomennos ilmestyi 16. maaliskuuta 2006. Kuudennen kirjan jälkeen Rowling kertoi, että tulossa oli vielä seitsemäs Harry Potter -kirja, joka päättäisi sarjan. Harry Potter ja kuoleman varjelukset julkaistiin vuonna 2007.

Vuonna 2009 Rowling muutti perheineen suureen, linnamaiseen 31 huonetta käsittävään 1600-luvulta peräisin olevaan 2,5 miljoonaa puntaa maksaneeseen[47] The Whitehouse -nimiseen taloon Cramondiin, Edinburghin esikaupunkiin.[48] [49][50] Syynä muuttoon oli se, että lehdistö ja varsinkin valokuvaajat eivät jättäneet perhettä ja kirjailijaa rauhaan.[51]

Harry Potterin jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2012 Rowlingilta julkaistiin romaani Paikka vapaana. Kirja on aikuisille suunnattu ja eroaa huomattavasti Harry Potter -sarjan tyylistä. Se kertoo englantilaisesta Pagfordin pienestä kylästä, jossa pidetään uudet vaalit.[52][53] BBC tuotti kirjasta televisiosarjan, joka esitettiin HBO-kanavalla vuonna 2015.[54][55]

Huhtikuussa 2013 Rowlingilta julkaistiin rikosromaani Käen kutsu salanimellä Robert Galbraith. Rowling paljastui kirjan tekijäksi saman vuoden heinäkuussa.[56]

Cormoran Strike -sarjan toinen osa Silkkiäistoukka ilmestyi kesällä 2014, ja sen kolmas osa Pahan polku julkaistiin syksyllä 2015. Neljäs osa Valkoinen kuolema julkaistiin 2018.[10]

Kirjasarjaan perustuvaa televisiosarjaa Strike alettiin esittää Britanniassa elokuussa 2017. Tom Burke ja Holliday Grainger esittävät sarjan pääosia.

Rowling on myös hyvin aktiivinen twiittaaja ja hänellä on Twitter-mikroblogissa 14,4 miljoonaa seuraajaa (tieto 29. huhtikuuta 2018).

Mielipiteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2010-luvun lopulta alkaen Rowling on saanut kritiikkiä HLBT-yhteisöltä transfobisina pidetyistä kommenteistaan. Gay & Lesbian Alliance Against Defamation on tuominnut Rowlingin kommentit julmiksi ja syrjiviksi.[57][58]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapset ja nuoret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harry Potter ja viisasten kivi. (Harry Potter and the Philosopher’s Stone, 1997.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 1998.
  2. Harry Potter ja salaisuuksien kammio. (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 1998.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 1999.
  3. Harry Potter ja Azkabanin vanki. (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 1999.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2000.
  4. Harry Potter ja liekehtivä pikari. (Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2001.
  5. Harry Potter ja Feeniksin kilta. (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2003.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2004.
  6. Harry Potter ja puoliverinen prinssi. (Harry Potter and the Half-Blood Prince, 2005.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2006.
  7. Harry Potter ja kuoleman varjelukset. (Harry Potter and the Deathly Hallows, 2007.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2008.

Liitännäisteokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikuiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Paikka vapaana. (The Casual Vacancy, 2012.) Suomentanut Ilkka Rekiaro. Otava, 2012.

Cormoran Strike -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Käen kutsu. (The Cuckoo’s Calling, 2013, salanimellä Robert Galbraith.) Suomentanut Ilkka Rekiaro. Otava, 2013. ISBN 978-951-1-28011-8.
  2. Silkkiäistoukka. (The Silkworm, 2014, salanimellä Robert Galbraith.) Suomentanut Ilkka Rekiaro. Otava, 2014. ISBN 978-951-1-28012-5.
  3. Pahan polku. (Career of Evil, 2015, salanimellä Robert Galbraith.) Suomentanut Ilkka Rekiaro. Otava, 2015. ISBN 978-951-12-9169-5.
  4. Valkoinen kuolema. (Lethal White, 2018, salanimellä Robert Galbraith.) Suomentanut Ilkka Rekiaro. Otava, 2018. ISBN 978-951-13-0438-8.
  5. Levoton veri. (Troubled Blood, 2020, salanimellä Robert Galbraith.) Suomentanut Ilkka Rekiaro. Otava, 2020. ISBN 978-951-13-7827-3.
  6. Sysimusta sydän. (The Ink Black Heart, 2022, salanimellä Robert Galbraith.) Suomentanut Ilkka Rekiaro. Otava, 2022. ISBN 978-951-1-44964-5.
  7. Kuolema kintereillä. (The Running Grave, 2023, salanimellä Robert Galbraith.) Suomentanut Ilkka Rekiaro. Otava, 2023. ISBN 978-951-1-48048-8.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Smith, Sean: J. K. Rowling: Harry Potterin luoja: Elämäkerta. (J. K. Rowling: A Biography, 2003.) Suomentaneet Marja Haapio ja Liisa Lohtander. Helsinki: Memfis Books, 2003. ISBN 951-98833-2-0.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BBC's secret guide to avoid tripping over your tongue The Telegraph. 19.10.2006. Viitattu 25.4.2015. (englanniksi)
  2. 500 million Harry Potter books have now been sold worldwide 1.2.2018. Pottermore. Viitattu 12.2.2018. (englanniksi)
  3. Best selling book series for children Guinness World Records. 1.1.2008. Arkistoitu alkuperäisestä 23.10.2012. Arkistoitu 23.10.2012. Viitattu 23.6.2015. (englanniksi)
  4. Movie Franchises and Brands Box Office Mojo. Viitattu 23.6.2015. (englanniksi)
  5. Billington, Alex: Exclusive Video Interview: Harry Potter Producer David Heyman 9.12.2010. Firstshowing.net. Viitattu 23.6.2015. (englanniksi)
  6. Warner Bros. Pictures Worldwide Satellite Trailer Debut: Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 Businesswire. 2010. Viitattu 23.6.2015. (englanniksi)
  7. Potter-kirjailija J. K. Rowling liittyy rikosromaanistaan tehdyllä tv-sarjalla harvalukuiseen joukkoon Helsingin Sanomat. 28.8.2017. Viitattu 28.8.2017.
  8. J. K. Rowlingin salanimen paljastanut lakimies tuomittiin sakkoihin. Yle uutiset 3.1.2014
  9. The Silkworm by JK Rowling as Robert Galbraith review - this series has legs The Guardian. Viitattu 26.6.2014. (englanniksi)
  10. a b Goodman, Jessica: JK Rowling Will Release Another Book, 'Career Of Evil,' As Robert Galbraith The Huffington Post. 24.4.2015. Viitattu 25.4.2015. (englanniksi)
  11. Smith 2003, s. 214–215.
  12. Smith 2003, s. 21.
  13. Smith 2003, s. 33.
  14. Smith 2003, s. 34–35.
  15. Smith 2003, s. 43–44.
  16. Smith 2003, s. 48, 50, 60–61.
  17. Smith 2003, s. 53.
  18. Smith 2003, s. 58.
  19. Rowling pääsi vain varasijalle. Hänen opettajansa John Nettleship on epäillyt, että hylkääminen olisi johtunut siitä, että Rowling kävi valtionkoulua. Ks. Smith 2003, s. 70.
  20. Smith 2003, s. 85–87.
  21. Smith 2003, s. 90–91.
  22. Smith 2003, s. 117.
  23. Smith 2003, s. 123.
  24. Smith 2003, s. 127.
  25. Smith 2003, s. 130.
  26. Smith 2003, s. 141–142.
  27. Smith 2003, s. 135–136.
  28. Smith 2003, s. 138–139.
  29. Smith 2003, s. 145–146.
  30. Smith 2003, s. 147–151.
  31. Smith 2003, s. 150–151.
  32. Smith 2003, s. 175.
  33. Author Matthew Steeples: Rowling on The Steeple Times. 22.9.2012. Viitattu 18.11.2019. (englanniksi)
  34. J K Rowling gifts Potter flat to friend HeraldScotland. Viitattu 18.11.2019. (englanniksi)
  35. Smith 2003, s. 179–180.
  36. Smith 2003, s. 161–162.
  37. Smith 2003, s. 163–164.
  38. Smith 2003, s. 169–170, 172.
  39. a b Smith 2003, s. 168.
  40. Smith 2003, s. 211–212, 215, 217.
  41. History of the Stewarts | Castles and Buildings | Killiechassie www.stewartsociety.org. Viitattu 19.11.2019.
  42. Smith 2003, s. 216.
  43. Smith 2003, s. 211.
  44. Smith 2003, s. 187–191.
  45. Author Matthew Steeples: Rowling on The Steeple Times. 22.9.2012. Viitattu 19.11.2019. (englanniksi)
  46. Jokelainen, Jarkko: Harry Potter haastaa Tähtien sodan Helsingin Sanomat. 16.7.2005. Viitattu 13.4.2017.
  47. 124 Whitehouse Road, Edinburgh, EH4 6DQ | Property history | Detached | ESPC espc.com. Viitattu 19.11.2019.
  48. Hilary Mitchell: Watch out Barnton commuters: JK Rowling needs to trim her giant hedges again edinburghlive. 17.5.2019. Viitattu 19.11.2019.
  49. Harry Potter author JK Rowling demolishes £1m house for lavish garden Mail Online. 9.6.2011. Viitattu 19.11.2019.
  50. The Whitehouse in Cramond Park, Edinburgh, Scotland, one of the homes where JK Rowling lives. | Workers' Photos Archive workersphotos.photoshelter.com. Viitattu 19.11.2019.
  51. JK Rowling: 'I was driven out of my home' The Independent. 24.11.2011. Viitattu 19.11.2019. (englanniksi)
  52. Time-staff: J.K. Rowling to Publish First Adult Novel Entertainment.Time.com. 23.2.2012. Viitattu 23.2.2012. (englanniksi)
  53. Sims, Andrew: J.K. Rowling announces title, release date for new book! Hypable.com. 12.4.2012. Viitattu 12.4.2012. (englanniksi)
  54. ‘The Casual Vacancy’ to be adapted for television by the BBC 3.12.2012. Hypable.com. Viitattu 3.12.2012. (englanniksi)
  55. The Casual Vacancy miniseries ends only one day after it began A.V.Club. 30.4.2015. Viitattu 18.8.2015.
  56. J. K. Rowling paljastui kiitellyn uutuusdekkarin tekijäksi Helsingin Sanomat. 14.7.2013. Viitattu 14.7.2013.
  57. J.K. Rowling Twitter-kohun keskellä – kirjailijaa syytetään transfobiasta Yle Uutiset. 20.12.2019. Viitattu 25.3.2022.
  58. Lapintie, Nelli: J.K. Rowlingin kommentit transsukupuolisuudesta nostattivat somemyrskyn – Harry Potter -fanit raivoissaan Ilta-Sanomat. 8.6.2020. Viitattu 25.3.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta J. K. Rowling.