Järjen käyttöohjeet

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Järjen käyttöohjeet (lat. Regulae ad directionem ingenii, ransk. Les Règles pour la direction de l'esprit) on René Descartesin vuonna 1628 julkaisema filosofinen tutkielma. Sen alaotsikko on Hyödyllisiä ja selviä sääntöjä ohjaamaan mieltä totuuden tutkimuksessa (ransk. Règles utiles et claires pour la direction de l'Esprit en la recherche de la Vérité). Descartes aloitti teoksen kirjoittamisen vuonna 1619, mutta se jäi keskeneräiseksi.

Teos käsittelee tieteellisen ja filosofisen ajattelun oikeaa metodia. Teos loi pohjan hänen myöhemmille matematiikan, luonnontieteen ja filosofian monimutkaisia ongelmia käsitteleville teoksilleen. Descartes oli suunnitellut 36 sääntöä ajattelemiselle, mutta teos sisältää vain 21.

Ensimmäiset 12 sääntöä käsittelevät Descartesin esittämää tieteellistä metodologiaa yleisesti. Tutkijat ovat katsoneet niiden olevan varhaisia versioita niistä periaatteista, joita hän laajensi myöhemmissä teoksissan.

Ensimmäiset kolme sääntöä ovat otsikoiltaan:

  1. Opintojen päämääränä tulee olla järjen ohjaaminen siten, että se tuottaa vankkoja ja tosia arvostelmia kaikesta, mikä tarjoutuu tutkittavaksi.
  2. Vain sellaisten asioiden parissa kannattaa työskennellä, joiden varmaan ja epäilyksettömään tietämiseen järki riittää.
  3. Mitään aihetta tutkittaessa ei huomiota kannata kiinnittää siihen, mitä mieltä toiset ovat, eikä siihen, mitä itse arvelemme. Sen sijaan kannattaa etsiä sitä, minkä voimme selvällä ja ilmeisellä intuitiolla nähdä tai deduktiolla varmasti päätellä. Muulla tavoin emme saa tieteellistä tietoa.

Kirjallisuutta suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Descartes, Réne: Järjen käyttöohjeet teoksessa Teokset I. Suomennos Sami Jansson. Gaudeamus, Helsinki 2001.
Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.