Jäätelöbaari

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Englantilainen jäätelöbaari valikoimalla tavallista jäätelöä.
Italialainen jäätelöbaari valikoimalla gelatoa.

Jäätelöbaari on paikka, jossa myydään jäätelöä, gelatoa, sorbettia ja jääjogurttia. Jäätelöbaareissa jäätelöä myydään useimmiten kolmessa eri muodossa, pehmojäätelönä joka tehdään tyypillisesti koneella, josta voi valita mieluisen makuvaihtoehdon (mm. suklaa, vanilja, kierre, kahden sekoitus), tavallisena jäätelönä (kutsutaan myös kovapakatuksi jäätelöksi) ja gelatona, joista molemmat ovat saatavilla monella eri makuvaihtoehdolla. Historian ensimmäinen jäätelöbaari avattiin vuonna 1776 Yhdysvalloissa.[1]

Gelato on italialainen jäätelö, jolla on tyypillisesti melkein puolet jäätelön voirasvapitoisuudesta ja tasaisempi rakenne. Gelato-myyjät tuottavat usein omia tuotteita ja niitä ei myydä Amerikkalaisissa jäätelöbaareissa. Sorbetti on jäädytetty hedelmistä, siirapista ja jäästä valmistettu herkku, joissa ei käytetä lainkaan maitoa tai kermaa. Jääjogurtti on vähärasvainen jäätelövaihtoehto pehmeällä rakenteella, joka muistuttaa pehmistä. Nämä kaikki jäätuotteet myydään vohveleissa, kupeissa, sundaeina ja pirtelöinä. Jotkut baarit saattavat myydä myös jäätelökakkuja, jäätelöpatukoita ja muita esipakattuja jäämakeisia. Lukuisten jäätuotteiden lisäksi, monet modernit jäätelöbaarit myyvät myös valikoiman kuumia pikaruokia.

Vaikka jotkut baarit ovatkin ympäri vuoden auki (tyypillisesti lämpimän ilmaston maissa), monet baarit, jotka sijaitsevat kylmemmillä alueilla, ovat auki vain lämpimien kuukausien aikana, tavallisesti maaliskuusta marraskuuhun. Tärkeimmissä kaupunkikeskuksissa sijaitsevat baarit, mukaan lukien kylmillä seuduilla olevat baarit, jäävät usein ympäri vuoden täydentämään kuluttajien korkeat kysynnät jäädytettyjä jäätelöitä, jogurtteja ja sorbetteja kohtaan. Joissakin baareissa voi olla vain tilausikkuna ja ulkona olevat istumapaikat, kun muilla on täydelliset sisätilat. Joissakin baareissa on myös Drive-In-ikkunoita.

Luettelo jäätelöbaariketjuista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]