Jääkiekon SM-liigan tasonmittaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jääkiekon SM-liigan tasonmittaus on termi, jolla tarkoitetaan Jääkiekon SM-liigan jumbon ja I-divisioonan/Mestiksen mestarin välistä ottelusarjaa, jolloin SM-liigaan ei olisi päässyt normaalisti uusia joukkueita.

  • Kaudella 1999-2000 pelattiin ensimmäistä kertaa SM-liigan tasonmittauksetkenen mukaan?, silloinen I-divisioona joukkue Oulun Kärpät voitti tasonmittauksissa SM-liigan jumboksi (12.) sijoittuneen Lahden Pelicansin, ja täten SM-liigan hallitus päätti nostaa Kärpät SM-liigaan. SM-liiga laajeni 13 joukkueen sarjaksi ja liiga suljettiin viideksi vuodeksi. Kärpät voitti seuraavan kahdeksan vuoden aikana neljä kertaa Suomen mestaruuden.
  • Kaudella 2004-2005 ei varsinaisesti pelattu tasonmittauksia, mutta liiga halusi nostaa joukkuemäärän parilliseen lukuun, näin mestiksen mestarilla oli mahdollisuus nousta mikäli sen talous olisi kunnossa. Silloin NHL työsulun aikana NHL-tähdillä Sami Kapanen, Kimmo Timonen ja Adam Hall vahvistettu KalPa voitti Mestiksen mestaruuden ja se nostettiin liigaan.
  • kaudella 2006-2007: KalPa sijoittui kahdella seuraavalla kaudella SM-Liigan jumboksi. Suomen jääkiekkoliitto ja SM-liigan hallitus päättivät järjestää kauden päätteeksi SM-liigan tasonmittaussarjan, mikäli Mestiksen mestaruuden voittaisi jokin liigaan hakeneista seuroista; Jukurit, Sport tai TuTo. Mikäli niistä joukkueista mikään ei voittaisi mestaruutta, tasonmittauspaikka menisi Mestiksen edeltävän kauden mestarille, jos se pelaisi finaalissa. Näin kävi, ja viime kauden mestari Jukurit sai mestiksessä hopeaa ja mestari oli Kajaanin Hokki. Jukurit pelasi tasonmittaukset KalPaa vastaan ja hävisi ne voitoin 4-0. Mikäli Jukurit olisi onnistunut voittamaan KalPan, paikka liigassa olisi päätetty 31.3.2007 pidetyssä kokouksessa.