Jäähyväiset aseille

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hemingwayn omistamat italialaiset ensihoitajan hattu ja sideharso
Tämä artikkeli kertoo romaanista. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.

Jäähyväiset aseille (A Farewell to Arms) on Ernest Hemingwayn 1920-luvulla kirjoittama romaani, jonka tapahtumat sijoittuvat ensimmäiseen maailmansotaan, jossa Hemingway oli myös osallisena. Vuoden 1917 aikana käytiin Caporetton taistelu itävaltalaisten ja italialaisten liittoutumien välillä. Taistelun jälkiselvittelyjä Ernest Hemingway kuvasi myöhemmin kirjassaan.

Hemingway kirjoitti kirjaan 47 erilaista lopetusta ennen kuin löysi oikean. Heinäkuussa 2012 kirjasta julkaistiin painos, jossa on mukana nämä vaihtoehtoiset loput.[1]

Romaanista on tehty ainakin kolme eri elokuvasovitusta: vuonna 1932 Frank Borzagen, 1957 Charles Vidorin ja viimeisimpänä vuonna 1966 Rex Tuckerin ohjaamana.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanin päähenkilö on Italian armeijassa ensimmäisessä maailmansodassa palveleva amerikkalainen luutnantti Frederic Henry. Rintamalla Henry tapaa sairaanhoitajana toimivan englantilaisen Catherine Barkleyn ja he rakastuvat pian toisiinsa. Henry haavoittuu kranaatin sirpaleesta ja hänet lähetetään toipumaan sisämaahan, jonne Barkley seuraa häntä. Henry ja Barkley saavat hetken ajan elää onnellista elämää yhdessä ja Barkley tulee raskaaksi. Pian raskaaksi tulemisen jälkeen Henry kuitenkin lähetetään takaisin rintamalle. Pian Henryn paluun jälkeen Italian rintamalinja murtuu ja italialaisten joukot aloittavat sekasortoisen perääntymisen. Perääntymisen aikana Henry teloittaa yhden karkuun yrittävän sotilaan, mutta joutuu myöhemmin itse teloituskomppanian eteen sotapoliisien etsiessä perääntyjien joukosta pakenevia upseereita, joita sotapoliisit pitävät maanpettureina näiden jätettyä asemansa. Henry pääsee kuitenkin pakenemaan teloituskomppaniaa ja matkustaa salaa Barkleyn luokse. Viranomaisten jahtaamana Henry ja Barkley päättävät lopulta paeta soutuveneellä Sveitsiin.

Sveitsissä Henry ja Barkley elävät rauhallista elämää vuoristossa ja odottavat yhteisen lapsensa syntymää. Synnytyksen lähestyessä Henry vie Barkleyn sairaalaan. Synnytyksestä tulee Barkleylle pitkä ja tuskallinen, ja lopulta Henry antaa lääkärille luvan suorittaa synnytys keisarinleikkauksella. Leikkaus vaikuttaa aluksi onnistuneen hyvin, mutta lapsi kuoleekin pian syntymänsä jälkeen ja Barkley alkaa menettää nopeasti verta. Pian myös Barkley kuolee ja Henry lähtee sairaalasta yksin.

Sensuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmestyessään teos otettiin vastaan kriittisesti, ja kirja joutui joissain maissa sensuurin kynsiin. Esimerkiksi Italiassa kirja kiellettiin sen kuvattua liian tarkasti italialaisten vetäytymistä Caporettosta. Saksassa 1930- ja 1940-luvuilla oli yleistä polttaa "ristiriitaisia teoksia", ja Jäähyväiset aseille joutui pannaan "seksiromaanina".

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hemingway, Ernest: Jäähyväiset aseille. (A Farewell to Arms, 1929) Suomentanut Hugo L. Mäkinen. Helsinki: Tammi, 1946.
  • Hemingway, Ernest: Jäähyväiset aseille. (A Farewell to Arms, 1929) Suomentanut Veikko Polameri (vuodelta 1963). Helsinki: Keltainen kirjasto, Tammi, 2011. ISBN 978-951-31-6301-3.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.