Jäähdytyselementti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erilaisia jäähdytyslevyjä
Tuulettimella varustettu jäähdytyssiili henkilökohtaisen tietokoneen suorittimen päällä. Oikealla näkyvä pienempi siili kuuluu emolevyllä olevalle piirisarjalle.

Jäähdytyselementti (jäähdytyslevy, jäähdytysripa, jäähdytysprofiili, jäähdytyssiili; engl. heat sink) on "lämpönielu", alumiinista tai muusta lämpöä hyvin johtavasta metallista valmistettu passiivinen komponentti, jolla johdetaan lämpöä pois sähköisestä komponentista ympäröivään ilmaan.

Vastaavanlaista rakennetta käytetään myös ilmajäähdytteisten sähkö- ja polttomoottoreiden sekä muiden kuumenevien koneenosien jäähdytyksessä. Tällöin pinta-alaa lisäävistä muodoista käytetään usein nimitystä jäähdytysrivat.

Rakenne ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäähdytyselementin ideana on lisätä laitteen tai komponentin pinta-alaa, jolloin lämmön johtuminen ympäröivään ilmaan tehostuu. Useimmiten jäähdytyselementti koostuu litteästä levystä, jossa on lukuisia ulokemaisia osia.[1] Jäähdytyselementti kiinnitetään komponenttiin lämpöä johtavalla liimalla tai puristetaan tiukasti komponenttia vasten esimerkiksi ruuvin tai jousen avulla. Usein väliin laitetaan ohut kerros pehmeää lämpöä johtavaa levyä tai lämpöä johtavaa tahnaa, jotta lämmön siirtyminen komponentista jäähdytyselementtiin olisi mahdollisimman tehokasta.

Yleisimpiä valmistusaineita ovat alumiini ja kupari. Kuparia käytettäessä myös elementin massa voi muodostua ongelmaksi rasittaen komponentteja fyysisellä kuormalla.

Usein jäähdytystä tehostetaan lisäämällä ilman virtausta jäähdytyselementin läpi esimerkiksi tuulettimen avulla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Charles A. Harper: Electronic packaging and interconnection handbook, 4. edition, s. 3.38. McGraw-Hill Professional, 2004. ISBN 978-0-07-143048-7. Google book (limited preview). (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  • Merkinnän syy: Jäähdytyksen mitoitus ja laskelmat. Käyttö tehoelektroniikassa. Sähköinen eristys jäähdytyslevyjen yhteydessä.