Izzat Ibrahim al-Duri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Izzat Ibrahim al-Duri

Izzat Ibrahim al-Duri (s. 1. heinäkuuta 1942) on irakilainen sotilaskomentaja ja maan varapresidentti ja vallankumousneuvoston varapuhemies aina vuoden 2003 Irakin miehitykseen. Presidentti Saddam Husseinin teloituksen jälkeen hänet nimitettiin kielletyn Baath-puolueen Irakin osaston johtoon.

Izzat Ibrahim al-Duri on jäämyyjän poika Tikritistä. Hän oli yksi avainhenkilöistä kaappauksessa, jotka toi Baath-puolueen valtaan 1968, ja vuonna 2003 yksi kolmesta kaappaukseen osallistuneesta Saddam Husseinin ja Taha Yassin Ramadanin kanssa, jotka olivat vielä elossa. Hän on kotoisin Tikritin seudulta, ja kuuluu samaan klaaniin kuin Hussein, joten hänellä ei ollut tästä riippumattomia tukijoita. Al-Durin tytär oli lyhyesti naimisissa Uday Husseinin kanssa.

Izzat Ibrahim al-Duri on ollut sairas jo vuosia. Hän kärsii leukemiasta ja käy verensiirrossa puolen vuoden välein. Kun hän oli 1999 hoidettavana Wienissa, Itävallan oppositio vaati hänen pidättämistään sotarikoksista. Al-Durin on myös ilmoitettu kuolleen useita kertoja.

Maaliskuussa 2003 hän komensi joukkoja Pohjois-Irakissa Yhdysvaltain hyökätessä maahan. Yhdysvallat on luvannut hänestä tai hänen hautapaikkansa löytämisestä 10 miljoonan dollarin palkkion.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]