Izmajil

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Izmajil
Ismail, Izmail
Vaakuna
Vaakuna
Izmajilin sijainti Ukrainan kartalla
Izmajilin sijainti Ukrainan kartalla

Koordinaatit: 45°21′06″N, 28°50′11″E

Valtio Ukraina
Ukrainan alueet (oblast) Odessan alue
Piiri Izmajilin piiri
Väkiluku (2001) 84 800
izmail.odessa.gov.ua (venäjäksi)

Izmajil (ukr. Ізмаї́л, ven. ja bulg. Измаил, Izmail, romaniaksi Ismail tai Smil, turk. İşmasıl tai Hacidar; suom. myös Ismail ja Izmail) on historiallinen kaupunki Tonavan varrella Odessan alueella lounais-Ukrainassa. Se on myös Izmajilin piirin hallinnollinen keskus ja kaupunki itse muodostaa alueen (oblast) sisäisen erillisen piirinsä.

Izmajil on suurin ukrainalainen satama Tonavalla. Sen johdosta se on myös elintarviketeollisuuden keskus ja suosittu alueellinen turistikohde. Se on myös Ukrainan laivaston tukikohta ja Tonavalla toimivan Ukrainan merivartioston tukikohta. Nykyinen asukasluku on n. 85 000, joista etnisesti venäläisiä on 42.7%, ukrainalaisia 38%, Bessarabian bulgarialaisia 10% ja moldovalaisia 4.3%.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin perustivat Genovalaiset kauppiaat 1100-luvulla ja se sai nimensä myöhemmiltä omistajiltaan osmaneilta. Kaupunki toimi usein tapahtumapaikkana Venäjän ja Turkin välisissä sodissa. Venäjä valtasi kaupungin 1809 ja se liitettiin Venäjään laillisesti Bukarestin rauhassa 1812. Myöhemmin 1800-luvulla se liitettiin Moldovan ruhtinaskuntaan Venäjän hävittyä Krimin sodan, mutta Venäjä valtasi sen takaisin 1878. Venäjän vallankumouksen aikana Romania miehitti alueen ja liitti sen maahansa 1918. Toisen maailmansodan jälkeen se liitettiin tällä kertaa Neuvostoliittoon osaksi Ukrainan sosialistista neuvostotasavaltaa. Neuvostoliiton hajoamisen 1991 jälkeen Izmajil on ollut osa Ukrainaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismailin taistelu joulukuussa 1790.
Keskustaa 1900-luvun alussa.
Pyhän neitsyeen sovituksen katedraali Izmajilissa.
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.