Ixnay on the Hombre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ixnay on the Hombre
The Offspring
Studioalbumin Ixnay on the Hombre kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  kesäkuu-lokakuu 1996
 Julkaistu 7. helmikuuta 1997
 Tuottaja(t) Dave Jerden
 Tyylilaji Punk rock, skate punk, ska punk
 Kesto 42.17
 Levy-yhtiö Columbia Records

Epitaph Records (Euroopassa)

The Offspringin muut julkaisut
Smash
1994
'Ixnay on the Hombre'
1997
Americana
1998
Singlet albumilta Ixnay on the Hombre
  1. ”All I Want"”
    Julkaistu: 19. tammikuuta 1997
  2. ”Gone Away”
    Julkaistu: 24. maaliskuuta 1997
  3. ”The Meaning of Life”
    Julkaistu: 15. elokuuta 1997
  4. ”I Choose”
    Julkaistu: 5. joulukuuta 1997

Ixnay on the Hombre on amerikkalaisen punk rock -yhtye The Offspringin neljäs studioalbumi. Sen tuottajana toimi Dave Jerden, ja albumi julkaistiin 4. helmikuuta 1997. Maailmanlaajuisesti albumi julkaistiin Columbia Records -levy-yhtiöllä, mutta sopimussyistä Euroopassa julkaisijana toimi vielä yhtyeen edellinen levy-yhtiö, Epitaph Records. The Offspring päätti palata studioon kesällä 1996 saatuaan edellisen albuminsa Smashin kautta valtavasti kaupallista suosiota.

Ixnay on the Hombre oli kohtuullisen paljon menestynyt albumi, ja se debytoikin sijalla 9 Billboard 200 -listalla ja oli Suomessa listakakkosena, ja se sai hyvän vastaanoton sekä kriitikoilta että faneilta. Albumi on jo myynyt platinaa Yhdysvalloissa ja Suomessa se on myynyt kultaa. Albumi sisältää hittisinglet "All I Want", "Gone Away" ja "I Choose". Lisäksi singleinä julkaistiin kappaleet "Cool to Hate" ja "The Meaning of Life", jotka saavuttivat myös laajaa radiosoittoa. Kaksi ensimmäistä singleä julkaistiin myöhemmin kokoelma-albumilla Greatest Hits.

Tausta ja nauhoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edellisen albumin Smashin saavuttaman kaupallisen menestyksen ja sitä seuranneen kiertueen jälkeen The Offspring allekirjoitti levytyssopimuksen Columbia Recordsin kanssa ja aloitti uusien kappaleiden kirjoittamisen harjoittelutiloissaan. Nauhoitukset olivat käynnissä kesäkuusta lokakuuhun 1996 Eldorado Recording Studiosilla tuottaja Dave Jerdenin (Alice in Chains, Anthrax, Jane's Addiction, Social Distortion) kanssa. Nauhoitusprosessia kitaristi Noodles kommentoi: "Nauhoitimme vähän enemmän kappaleita kuin tarvitsimme, ja jos olisimme käyttäneet kaikki kappaleet, jotka jätimme pois, olisi lopputulos ollut riskialttiimpi. Mutta emme ole pettyneitä pitämäämme kamaan. Mielestäni se on hyvä albumi ja rakastan niitä kappaleita."

Noodles kertoi haastattelussa albumin nimestä: "'Hombre' tarkoittaa espanjaksi miestä, ja 'Ixnay' on pig-latin -sanaleikillä muunnettu versio sanasta 'nix' (hylätä, torpata). Vapaa tulkinta nimestä olisi "vitut vallanpitäjistä" tai "vitut virkavallasta". Nimi ei ole kovin syvällinen, mutta se on hassu, kuulostaa hyvältä ja sopii albumin kuvitukseen."[1]

"Change the World" on edelleen kehitetty versio edellisen albumin Smashin lopussa olleesta piiloraidasta. Myös "Change the World" sisältää piiloraidan, missä on lyhyt Larry "Bud" Melmanin puhuma pätkä. Levyn "Disclaimer" -aloituskappaleessa on mukana entisen Dead Kennedys -yhtyeen laulaja Jello Biafra.

Julkaisu ja vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ixnay on the Hombre julkaistiin 4. helmikuuta 1997, ja se oli ensimmäinen yhtyeen albumi, joka julkaistiin Columbia Records -levy-yhtiöllä. Euroopassa albumi oli heidän edellisen levy-yhtiönsä, Epitaph Recordsin, viimeinen julkaisu. Tämä johtui erimielisyyksistä sopimusasioissa The Offspringin ja Epitaphin perustajan ja Bad Religionin kitaristin Brett Gurewitzin välillä. Yhdysvalloissa ja muualla maailmalla yhtye sai julkaista albuminsa Columbialla, mutta Euroopan julkaisut hoiti Epitaph. Kaikki myöhemmät albumit julkaistiin Columbialla.

Ixnay on the Hombre oli korkeimmillaan sijalla 9 Billboard 200 -listalla, ja Suomen listalla se oli jopa toisena. Vaikka albumi ei ollutkaan yhtä menestyksekäs kuin edeltäjänsä Smash ja seuraajansa Americana, se myi platinaa pian julkaisunsa jälkeen.

Allmusicin arvostelussa Stephen Thomas Erlewine antaa albumille vain 2,5 tähteä, ja toteaa, että Ixnay on the Hombre "kuulostaa siltä, kuin hard rock -yhtye yrittäisi hypätä post-grungen kelkkaan".

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki kappaleet säv. ja san. Dexter Holland, paitsi "Intermission" san. Irving Caesar ja säv. Vincent Youmans.

NroNimiKesto
1.Disclaimer0.45
2.The Meaning of Life2.56
3.Mota2.57
4.Me & My Old Lady4.33
5.Cool to Hate2.47
6.Leave It Behind1.58
7.Gone Away4.28
8.I Choose3.54
9.Intermission0.48
10.All I Want1.54
11.Way Down the Line2.36
12.Don't Pick It Up1.53
13.Amazed4.25
14.Change the World (sisältää piiloraidan) 6.23
42.17

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "The Meaning of Life" esiintyy Tekken: The Motion Picturen soundtrack-albumilla.
  • "All I Want", "Way Down the Line" ja "Change the World" esiintyivät kaikki vuoden 1999 videopelissä Crazy Taxi.
  • "Gone Away" sekä "All I Want" ovat ladattavissa Rock Band -sarjaan yhdessä viiden muun The Offspringin kappaleen kanssa muilta albumeilta.

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Offspring[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut muusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dave Jerden - tuottaja ja miksaus
  • Bryan Carlstrom - suunnittelija
  • Brian Jerden - apulaissuunnittelija
  • Annette Cisneros - apulaissuunnittelija
  • Eddy Schreyer - masterointi
  • Bryan Hall - kitarateknikko
  • Sean Evans - taiteellinen ohjaus
  • Enrique Chagoya - kansikuva
  • Lisa Haun - valokuvaus

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]