Ivironin luostari

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ivironin luostari.

Ivironin luostari (kreik. Μονή Ιβήρων, Moní Ivíron; georg. ივერთა მონასტერი) on ortodoksiluostari Athoksen autonomisessa luostaritasavallassa Kreikassa. Athoksen kahdenkymmenen luostarin välisessä hierarkiassa Iviron on kolmannella sijalla. Luostari on pyhitetty Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen muistolle.

Ivironin perustivat alkujaan georgialaiset eli iberialaiset munkit 900-luvulla pian Suuren Lavran ja Vatopedin perustamisen jälkeen. Iberian mukaan luostarikin sai nimen Iviron. Bysantin keisari Basileios II teki luostarille suuria lahjoituksia, jotka edistivät sen kasvua. 1300-luvulla luostariin hyökkäsivät katalonialaiset merirosvot aiheuttaen luostarille suurta tuhoa. Korjauksiin se sai kuitenkin runsaasti apua Serbian ja Georgian kuninkaallisilta. Myöhemmin myös Konstantinopolin patriarkat tukivat luostaria monin tavoin, esimerkiksi kasvattamalla luostarin kirjastoa arvokkailla käsikirjoituksilla.

Luostarilla oli pitkän aikaa 1900-luvulla suurta pulaa tulijoista, minkä vuoksi siellä jouduttiin siirtymään idiorytmiseen kilvoitustapaan. Sittemmin luostari on elpynyt kreikkalaisten munkkien voimin, ja siellä onkin nykyään noin 75 munkkia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]