Ivan Drago

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ivan Drago
Luoja(t) Sylvester Stallone
Ensi-
esiintyminen
1985
Henkilötiedot
Status nyrkkeilijä
Ikä 22 vuotta
Asuinpaikka  Neuvostoliitto
Suhteet
Puoliso(t) Ludmilla Drago (eronnut)
Lapset Viktor Drago
Tutut Igor Rimsky (valmentaja)
Manuel Vega (valmentaja)
Nicoli Koloff (manageri)
Ivan Drago
Henkilötiedot
Nyrkkeilijä
Lempinimi "The Russian Express,"
"The Siberian Bull,"
"Death from Abov"
Pituus 196 cm
Painoluokka Raskassarja
Kätisyys Oikeakätinen eli orthodox
Ammattilaistilastot
Ottelut 54
Voitot 53
– tyrmäysvoitot 46
Tappiot 1

Ivan Drago (ven. Иван Драго) on Sylvester Stallonen luoma ja Dolph Lundgrenin esittämä elokuvahahmo, joka esiintyy elokuvissa Rocky IV ja Creed II. Rocky IV oli vasta Lundgrenin toinen elokuvarooli ja kenties tunnetuin. Se on myös hänen uransa tuottoisin elokuva ja samalla kaupallisesti menestynein urheiluaiheinen elokuva.[1]

Rocky IV:n tekeminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sylvester Stallone kävi lähellä kuolemaa Rocky IV:n kuvauksissa. Hän on kertonut Lundgrenista seuraavaa: "Käskin häntä tyrmäämään minut, kun kamerat kuvasivat. Eräässä kohdassa hän löi minua niin lujaa päälaelle, että tunsin selkärankani puristuvan. Seuraavaksi hän löi kaikkivaltiaan kohokoukun. Sinä iltana minun rintani ja sydämeni alkoivat turvota, ja minut piti kuljettaa helikopteriambulanssilla hotelliltani läheiselle ensiapuasemalle. Minulle kerrottiin, että Dolph iski kylkiluuni rintani sisään, jolloin sydämeni jäi puristuksiin. Jos se olisi paisunut yhtään enempää, olisin kuollut." Tämän jälkeen oli hänelle erityisesti Stallonen huomautettava, että kyseessä on vain pelkkä elokuva.[2] [3]

Lundgren oli käyttäytynyt aggressiivisesti myös Apollo Creed -ottelun kuvauksissa. Käsikirjoituksen mukaisesti hän viskoi Apolloa esittäneen Carl Weathersin kehän kulmaan, mutta heitto oli sen verran raju, että Weathers suuttui ja oli lähellä jättää kuvaukset kesken. Neljän päivän päästä Stallone sai Weathersin palaamaan ja ohjasi Lundgrenia olemaan rauhallisempi. [4]

Hahmon taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ivan Drago on massiivinen, olympiakultaa voittanut amatöörinyrkkeilijä 196 cm pituudellaan ja 116 kg painollaan. Hän on treenannut itsensä huippukuntoon moderneilla elektronisilla harjoitteluvälineillä ja myös anabolisilla steroideilla. Hänen keskimääräinen iskuvoimansa on huimat 2000 Psi:tä, kun tavallisella raskassarjalaisella keskiarvo on noin 700.

Drago on naimisissa toisen huippu-urheilijan kanssa, niin ikään olympiakultaa voittaneen uimari Ludmilla Dragon kanssa.

Hän on myös kapteeni puna-armeijassa, ja hänellä on Neuvostoliiton sankarin mitali.

Luonteenpiirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin Rockyn aiemmat vastustajat Clubber Lang ja Apollo Creed, Drago on vähäpuheinen ja hänen vaimonsa hoitaa puhumisen hänen sijastaan haastatteluissa. Drago vaikuttaa kylmäsydämiseltä ihmiseltä hänen kommenttinsa perusteella piestyään Apollon: "Jos hän kuolee, hän kuolee." Hän myös sanoi Rockylle ennen heidän ottelunsa alkua: "Minun täytyy murtaa sinut."

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rocky IV[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ivan Drago matkustaa Yhdysvaltoihin vaimonsa ja valmentajiensa kanssa, jotka uskovat hänen voivan voittaa Rocky Balboan ja kenen tahansa. Itsevarma Apollo Creed, Rockyn entinen vastustaja, valmentaja ja nykyinen hyvä ystävä haastaa Dragon ja pilkkaa tätä lehdistötilaisuudessa. Ottelu käydään vain muutaman viikon päästä, ja jo ennen ottelun alkua Rocky on huolestunut Apollon lyhyestä harjoitusajasta. Apollon kehäänsaapuminen on näyttävä Amerikkaa ylistävä show. Kun hän ja Drago kättelevät, Apollo lyö täydellä voimallaan Dragon hanskoihin jonka kädet eivät hievahtaneetkaan ja Drago sanoo Apollon häviävän. Kellon soidessa Apollo ottelee vanhaan tuttuun tyyliin tanssahdellen ja lyöden nopeita jabeja. Jo Dragon ensimmäinen isku saa Apollon horjumaan, eikä hän pääse ottamaan etäisyyttä. Yrittäessään sidontaa Drago viskaa Apollon kehän halki ja jatkaa räjähtävien iskujen tulittamista vielä kellon lyötyäkin. Erätauolla Rocky anelee Apolloa lopettamaan mutta tämä ei anna Rockylle lupaa keskeyttää ottelua. Toisen erän alkaessa Drago jatkaa tykitystään ja lyö lopulta viimeisen iskun, joka kaataa Apollon. Drago voittaa tyrmäyksellä ja Apollo kuolee.

Rocky päättää haastaa Dragon ottelussa joka käydään Neuvostoliitossa joulupäivänä. Hän lentää sinne Paulien ja Tony Duken kanssa ja treenaa syrjäisessä mökissä kaupungin ulkopuolella ilman kunnon välineitä. Hän esimerkiksi hakkaa puita ja juoksee syvässä hangessa Dragon valmentautuessa huipputeknisillä laitteilla. Ottelupäivästä tulee suuri tapahtuma Neuvostoliitolle, ja koko maan johto on katsomassa sitä heidän joukossaan Mihail Gorbatšov. Jääkylmä yleisö buuaa Rockylle ja ylistää Dragoa. Kuten aiemmassa ottelussa, myös tässä ei ole kyse pelkästään urheilijoiden kohtaamisesta, vaan kahden kokonaisen valtion välisestä sodasta. Ottelun alkaessa altavastaaja Rocky on selvässä alakynnessä, eikä saa juurikaan osumia huomattavasti pidempään Dragoon. Toisessa erässä Rocky saa kuitenkin lyötyä kovan tällin, joka aiheuttaa verisen haavan Dragon vasempaan silmään. Tämän jälkeen ottelu käy tasaiseksi, joskin Drago saa lyötyä Rockyn lukuisia kertoja kanveesille. Toisella erätauolla Drago sanoo Rockyn olevan kuin rautakappale. Toiseksi viimeisen erän aikana yleisö alkaa kannustaa Rockya. Dragon manageri suuttuu ja käskee Dragon voittaa, jolloin Drago nostaa hänet yhdellä kädellä ilmaan ja huutaa ottelevansa vain oman voittonsa vuoksi. Viimeisessä erässä Rocky saa viimein tyrmättyä Dragon. Ottelun jälkeen Rocky pitää yleisölle puheen siitä, kuinka ihminen voi muuttua.

Creed II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rocky-elokuvien spin-off-elokuvassa Creed II, joka on jatkoa elokuvalle Creed: The Legacy of Rocky, Ivan Drago pyrkii samaan takaisin menettämänsä kunnian usuttamalla poikansa, Viktor Dragon, ottelemaan Apollo Creedin poikaa, Adonis Creediä, vastaan. Viktoria esittää Florian Munteanu ja Dolph Lundgren nähdään yhä Ivanin roolissa.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ivan Dragosta on tehty nettipeli Ivan Drago: Justice Enforcer. Siinä hahmoa ohjataan kaduilla Yhdysvalloissa vastaantulijoita hakaten.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Guinnes World Records 2007, s. 182. Elokuvat. Suomentanut Annukka Kolehmainen (sivut 148-159 Matti Kinnunen ja sivut 140-145 Juhani Kokkonen). , 2007. ISBN 951-32-2093-184526. (suomeksi)
  2. Stallonen niska murtui kuvauksissa 7.11.2010. Iltalehti. Viitattu 4.6.2011.
  3. Showpainija mursi Stallonen niskan kuvauksissa www.filmifin.com. Arkistoitu 9.1.2010. Viitattu 4.6.2011.
  4. "Stallone Interview With Ain't It Cool News". AICN. Viitattu 4.6.2011.