Juudea

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Iudaea)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lähi-itä noin vuonna 830 eaa.

Juudea (hepr. ‏יהודה‎‎, Yahuda; m.kreik. Ἰουδαία, Iūdaia; lat. Judaea) eli Juuda on historiallinen alue Palestiinan eteläosassa. Nimi Juuda viittaa Juudan heimoon ja sen alueelle muodostuneeseen Juudan kuningaskuntaan, Juudea puolestaan roomalaiseen maakuntaan samalla alueella. Raamatun mukaan Juudan kuningaskunnan alue koostui Juudan ja Benjaminin heimojen asuma-alueista. Juudan kuningaskunta oli Israelin kuningaskunnan ohella toinen pääosin juutalaista uskontoa noudattanut valtakunta. Juudan, Israelin, Moabin ja Edomin kuningaskunnat kävivät toistuvasti sotaa keskenään, kun ne eivät olleet egyptiläisten tai assyrialaisten alaisuudessa.

Juuda oli kuivempaa ja karumpaa aluetta kuin Israel, joten sen asukasmäärä oli huomattavasti pienempi ja se oli Israelia heikompi. Toisaalta alue oli vuoristoisena ylänkönä paremmin suojassa valloittajilta kuin Israel, ja niinpä Juuda jäi pitempään nauttimaan itsenäisyydestä tai jonkinasteisesta autonomiasta. Juutalaisten katsotaan olevan alun perin lähtöisin Juudeasta, ja siitä on peräisin myös kansan nimi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juudan kuningaskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Juudan kuningaskunta

Raamatun kertomuksen mukaan Juudan kuningaskunta syntyi, kun yhtenäisen Israelin kuningas Salomon kuoleman jälkeen Jerobeam sai pohjois- ja keskiosat valtakuntaa alaisuuteensa ja Salomon poika Rehabeam jäi hallitsemaan vain eteläistä osaa eli Juudaa, jonka pääkaupunki oli Jerusalem.[1] Traditionaalisen kronologian mukaan ajoitettu arkeologinen todistusaineisto ei kuitenkaan kerro yhteisestä israelilaisesta valtakunnasta ennen Jerobeamin aikaa.

Juudan kuningaskunta tuhoutui, kun Babylonian kuningas Nebukadnessar valloitti Jerusalemin vuonna 597 eaa. ja pakkosiirsi suuren osan sen asukkaista Mesopotamiaan. Myöhemmin Persian kuningas Kyyros II Suuri kuitenkin salli heidän palata Juudaan. Persialaisvallan aikana Juuda sai tietynasteisen autonomian.

Roomalaisvallan aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen persialaisvalta päättyi 100-luvulla eaa. makkabilaiskapinan seurauksena. Hasmonien suvun ja sitä seuranneen Herodesten suvun valtakuntaa kutsuttiin usein Juudeaksi,lähde? vaikka se olikin alueellisesti laajempi. Valtakunta päätyi Rooman valtakunnan alaisuuteen 64 eaa.

Herodes Suuren aikana Juudeaksi kutsuttu alue ulottui Välimereltä Kuolleeseenmereen ja Palestiinan eteläiseltä rajalta noin 20 kilometriä Jerusalemista pohjoiseen. Nykyään sen mukaisesta Juudean alueesta kuuluu Israeliin, Länsirantaan ja pieni osa myös Jordaniaan.

Judaean provinssi muodostettiin vuonna 6. Vuosina 41–44 alueella oli autonomia Herodes Agrippan hallitsemana, joten provinssia ei tuolloin ollut olemassa. Provinssi perustettiin uudelleen vuonna 44. Bar Kokhban kapinan jälkeen vuonna 135 provinssin nimeksi muutettiin Syria Palaestina, ja nimi Judaea poistui käytöstä. Näin seudun provinsseissa tapahtui ajan kuluessa seuraavat muutokset:

Rooman valtakunta Itä-Rooma Nykyinen
alue tai valtio
Tasavallan ja keisarikauden provinssit
n. vuoteen 293 saakka
Myöhäisroomalaiset provinssit
n. vuosina 293–395[sel 1] vuodesta 395[sel 2]
Judaea
44135
Syria Palaestina Syria Palaestina Palaestina prima (Palestiina)
Palaestina secunda
Arabia Petraea
106
Palaestina salutaris (Palaestina tertia) (Siinai)
Arabia Arabia (Jordania)
Selitykset:
  1. Provinssit Diocletianuksen noin vuonna 293 tekemän uudistuksen jälkeen.
  2. Provinssit Theodosius I:n ajan jälkeen vuonna 395, kun imperiumi jaettiin Länsi- ja Itä-Roomaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]