Itsevaltius

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valtiomuodot

Tämä artikkeli on osa
Politiikka-luokkaa

muokkaa

Itsevaltius eli autokratia on valtiomuoto, jossa hallitsijan valtaa ei rajoiteta millään tavalla. Hallitsija on myös lain yläpuolella. Sanalla itsevaltius viitataan yleensä 1900-lukua edeltäneeseen aikaan; nykyisistä valtioista, joissa hallitsijan valtaa ei lainkaan rajoiteta, käytetään tavallisemmin nimeä diktatuuri ja niiden hallitsijoista nimeä diktaattori. Diktatuuriin on 1900-luvulta lähtien johtanut usein vallankaappaus.

Hallitsijan yksinvaltaa on perusteltu usein jumalallisella oikeudella. Näin etenkin Egyptin faaraoiden, Rooman keisareiden, Venäjän tsaarien ja Euroopan kuninkaiden tapauksessa.

Euroopassa etenkin 1500-, 1600- ja 1700-luvuilla esiintynyttä itsevaltaista monarkiutta on kutsuttu absolutismiksi. Tuon ajan itsevaltiaan perikuvan, Ranskan Aurinkokuningas (Ludvig XIV) on kerrottu usein määrittäneen asemansa sanomalla ”valtio olen minä” (ransk. l’État c’est moi). On kuitenkin epävarmaa, sanoiko hän noin todellisuudessa koskaan.[1] 1700-luvulla syntyi valistuksen myötä myös ”valistunut itsevaltius”. Itsevaltiudesta luovuttiin vähitellen etenkin Ranskan suuren vallankumouksen jälkeen, ja hallitsijan valtaa alkoivat rajoittaa perustuslait.

Esimerkiksi 1500-, 1600- ja 1700-luvun itsevaltiutta on verrattu nykyajan diktatuureihin. Tällainen rinnastus on kuitenkin epäoikeutettukenen mukaan?. Sillä vaikka itsevaltiaat periaatteessa olivatkin diktaattoreja, olivat heidän vaikutusmahdollisuutensa nykymittapuun mukaan suhteellisen vähäiset. Kesti aikoja saada jokin hallitsijan käsky toimitettua esimerkiksi Pariisista Marseilleen tai Tukholmasta Olavinlinnaan, eikä lakien noudattamista pystytty valvomaan yhtä hyvin kuin nykyään. Itsevaltiaat eivät voineet hallinnoida alamaisiaan läheskään yhtä tehokkaasti kuin nykyiset valtioiden ylimmät vallankäyttäjät – muutkin kuin diktaattorit – pystyvät hallinnoimaan kansalaisia.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Burnam, Tom: Väärien käsitysten sanakirja
  2. Spectrum tietokeskus.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.