Itse valtiaat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Itse valtiaat
Itse valtiaiden alkuruutu 4. ja 5. tuotantokaudelta. Ylärivi vasemmalta oikealle: Ben Zyskowicz, Päivi Räsänen, Mauri Pekkarinen, Tarja Halonen, Seppo Kääriäinen, Anneli Jäätteenmäki, Pentti Arajärvi. Alarivi vasemmalta oikealle: Ville Itälä, Sauli Niinistö, Paavo Lipponen, Erkki Tuomioja, Suvi-Anne Siimes.
Itse valtiaiden alkuruutu 4. ja 5. tuotantokaudelta. Ylärivi vasemmalta oikealle: Ben Zyskowicz, Päivi Räsänen, Mauri Pekkarinen, Tarja Halonen, Seppo Kääriäinen, Anneli Jäätteenmäki, Pentti Arajärvi. Alarivi vasemmalta oikealle: Ville Itälä, Sauli Niinistö, Paavo Lipponen, Erkki Tuomioja, Suvi-Anne Siimes.
Tyyli komedia, satiiri, tietokoneanimaatio
Kestoaika n. 11–15 min
Tekijä Olli Haikka
Riina Hyytiä
Pääosissa Mika Ala-Panula
Heikki Hilander
Erja Manto
Jukka Puotila
Paul Westlake
Mari Perankoski
Alkuperämaa Suomen lippu Suomi
Verkko Yle TV1
Esitetty 14. huhtikuuta 2001 – 5. tammikuuta 2008
Tuotantokausia 14
Jaksoja 233 (+ 7 extraa)
Tuotanto
Tuotantoyhtiö Oy Filmiteollisuus Fine Ab
Palkinnot
Voitetut Venla (2002)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Itse valtiaat on suomalainen poliittinen satiirisarja, jossa esiintyivät suomalaisia poliitikoita parodioivat animaatiohahmot. Filmiteollisuus Finen tuottama sarja oli toteutettu tietokoneanimaatiotekniikkaa apuna käyttäen. Sarjan animaatiototeutuksesta vastasi animaatiostudio Anima Vitae. Alkuperäinen idea sarjan teosta tuli sen tulevalta tuottajalta Olli Haikalta. Itse valtiaiden ensimmäinen jakso lähetettiin 14. huhtikuuta 2001. Viimeinen jakso esitettiin 5. tammikuuta 2008.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itse valtiaiden pilottijakso oli seitsemän minuutin mittainen. Sen animaatiototeutuksesta vastasi animaatiostudio Anima Vitae. Pilottijakso lähetettiin 14. huhtikuuta 2001. Ääninä jaksossa olivat Mika Ala-Panula ja Jukka Puotila.

Itse valtiaiden muut jaksot olivat viidentoista minuutin mittaisia. Lisäksi tuotantokausien päätteeksi oli tehty pitkiä erikoisohjelmia: uutenavuotena 2002 Itse valtiaat – Avaruusmusikaali, toukokuussa 2003 Operation ESC, uutenavuotena 2003 Itse valtiaat – Kuningasmusikaali, jouluna 2004 Itse valtiaat – Urheilumusikaali, uutenavuotena 2005 Itse valtiaat – Agenttimusikaali ja uutenavuotena 2006 Itse valtiaat -länkkäri: Haaveratsastajat. Erikoisjaksot ovat Operation ESC:tä ja Länkkäri: Haaveratsastajia lukuun ottamatta olleet musikaaleja, joissa hahmot on laitettu laulamaan tunnettuja iskelmiä uusin poliittisin sanoin. Laulut on samaan aikaan julkaistu myös levyillä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itse valtiaat herätti pahennusta eräissä poliittisissa piireissä. Kokoomusnuoret vaati maaliskuussa 2004 sarjaa hyllytettäväksi, koska heidän mielestään se keskittyi epätasapuolisesti kokoomuksen silloisen puheenjohtaja Ville Itälän ja yleisemminkin kokoomuksen julkisuuskuvan pahentamiseen. Itälä esitettiin sarjassa lapsellisena, täysistunnoissa nukkuvana, Turun murretta vääntävänä tomppelina[1].[2] Asia otettiin puheeksi mediassa, kun julkaistiin jakso nimeltä "ÄKS-arkisto", jonka lopussa Itälä tuomittiin "poliittiseen unohdukseen".[3] Itälä itsekin kertoi uskovansa, että ohjelma vahingoitti hänen julkisuuskuvaansa. Hänen mukaansa se luultavasti vaikutti siihen, että hän joutui eroamaan kokoomuksen puheenjohtajan paikalta.[1] Maaliskuussa 2006 keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa valitti pääkirjoituksessaan, että Itse valtiaiden ja Uutisvuodon "pääjuonteeksi on jo kauan sitten muodostunut poliittisen keskustan jauhaminen suohon" ja muita nälvitään vain näön vuoksi.lähde?

Sarja sai kuitenkin myös paljon kiitosta ja oli Suomen katsotuimpia tv-ohjelmia ja sen päättymistä harmiteltiin. Sarja voitti vuoden 2002 Venla-palkinnon parhaasta viihdeohjelmasta. Lisäksi keskustan kansanedustaja, entinen eduskunnan varapuhemies ja Itse valtiaiden loppuaikoina puolustusministerinä toiminut Seppo Kääriäinen kertoi pitävänsä häntä esittävästä hahmosta sarjassa ja vihreiden Osmo Soininvaara harmitteli sitä, ettei tuolloin Itse valtiaissa esiintynyt ketään vihreää poliitikkoa.

Sarjassa vakituisesti esiintyneet henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarja Halonen

Itse valtiaissa esiintyi monia päivänpolitiikasta tunnettuja henkilöitä. Hahmoiksi on valikoitunut eduskunnan tunnetuimpia kasvoja, jotka olivat usein puolueidensa puheenjohtajia tai ministereitä.

Pilottijakson hahmot

 • Tarja Halonen
 • Paavo Lipponen
 • Mauri Pekkarinen
 • Esko Aho
 • Mauno Koivisto
 • Martti Ahtisaari

Ensimmäisellä tuotantokaudella keväällä 2001 sarjan vakiohahmoihin kuuluivat:

Myöhemmin sarjaan tuotiin poliittisten muutosten ja henkilönvaihdosten jälkeen uusia hahmoja:

 • Päivi Räsänen (kansanedustaja ja puheenjohtaja, KD; mukana 2. tuotantokaudella.) Hahmoissa korostuivat kristillisyys ja konservatiivisuus. Hahmo oli mukana vain harvoissa jaksoissa. Hahmolla oli alun perin hiusnuttura, mutta se poistettiin myöhemmin. Räsänen itse luuli hahmoa aluksi Riitta Uosukaiseksi[4])
 • Ville Itälä (puheenjohtaja, sisäministeri ja myöhemmin europarlamentaarikko, Kok.; 3. kaudella)
 • Matti Vanhanen (pääministeri, Kesk.; 6. kaudella)
 • Antti Kalliomäki (valtiovarainministeri ja myöhemmin opetusministeri, SDP; 6. kaudella)
 • Tanja Karpela (kulttuuriministeri, Kesk.; 7. kaudella)
 • Jyrki Katainen (puheenjohtaja ja myöhemmin myös valtiovarainministeri, Kok.; 8. kaudella)
 • Anni Sinnemäki (eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Vihr.; 9. kaudella)
 • Eero Heinäluoma (puheenjohtaja, SDP; 10. kaudella)
 • Paavo Väyrynen (ulkomaankauppa- ja kehitysministeri, Kesk; 14. kaudella)
 • Ilkka Kanerva (ulkoministeri, Kok; 14. kaudella)
 • Sirkka-Liisa Anttila (maa- ja metsätalousministeri, Kesk; 14. kaudella)

Kotimaisesta päivänpolitiikasta poistuneet hahmot poistettiin myös sarjan vakituisesta näyttelijäkaartista, mutta he eivät tällöin tyystin hävinneet sarjasta vaan tekivät siinä satunnaisia vierailuja ja sivurooleja. Näihin kuuluivat Suvi-Anne Siimes, Anneli Jäätteenmäki, Esko Aho, Paavo Lipponen ja Ville Itälä. Myös Tarja Cronberg esiintyi Itse valtiaissa hänen ollessa vihreiden puheenjohtaja. Tarja Cronbergin hahmona oli puhuva peruna, koska tuottajilla ei ollut varaa panostaa ihmishahmon luomiseen.

Kevään 2007 13. tuotantokaudella muutettiin ohjelmaa ja muutamia hahmoja. Esimerkiksi Tanja Saarelan ja Päivi Räsäsen hiukset muutettiin vastaamaan sen hetkistä tilannetta ja Suvi-Anne Siimeksen punainen jakku vaihdettiin tumman liikemiesmäiseen liituraitapukuun. Myös ohjelman tunnus muutettiin. Esimerkiksi Mauno Koiviston ja Martti Ahtisaaren loppuvitsi tulee samaan aikaan lopputekstien kanssa. Joskus presidenttien vitsin tilalla saattoi olla jotakin muuta.

Sarjan hahmoihin kuului myös fiktiivisiä tavallisia ihmisiä, joiden avulla joskus kuvattiin yhteiskunnallisia asioita esimerkiksi näyttämällä heidän keskustelevan poliitikkojen kanssa yhteiskunnallisista asioista. Näistä yleisimmin esiintyvä oli tuulipukuun pukeutunut, punanenäinen keski-ikäinen mies. Yksi oli Nanna, nuorehko blondinainen, josta yritettiin kerran tehdä poliitikkoa. Näihin hahmoihin kuuluivat myös nuorehko mies, keski-ikäisiä miehiä ja naisia sekä ainakin viisi lasta.

Sarjassa vierailivat muun muassa Ison-Britannian pääministeri Tony Blair ja Venäjän presidentti Vladimir Putin. Ensiesiintymisensä he tekivät englanniksi puhutussa erikoisjaksossa "Operation ESC". Putin esiintyi myös itsenäisyyspäiväjaksossa "200 apinaa", jossa hän toimi Paavo Lipposen järjestämän discotanssikilpailun tuomarina. Lisäksi Putin on nähty jaksoissa "Tarjan korvanappi", "Putin tarjoaa", "Hyvinvoinnin lähteillä", vuodenvaihteen 05–06 erikoisjaksossa "Itse valtiaat – Agenttimusikaali", "Kakkoskauden kriisi", "Paavon viimeiset kiusaukset", "Sähköinen tapaaminen", "Idän ihme puhuu" ja "Parantumaton tauti". Blair puolestaan on vieraillut ensiesiintymisensä jälkeen jaksoissa "Erkki vs. Erkki", "Pohjoinen ulottuvuus" ja "Yksi pieni kysymys". Blair ja Putin esiintyvät molemmat myös jaksoissa "Mihin menet, Suomi-neito?", "Naisverkosto lasikatolla" ja "Puuta heinäsuopaa". Kerran Putin sanoi, ettei ymmärrä, miksi Suomen presidentinvaaleissa on enemmän ehdokkaita kuin yksi. Sarjassa vierailivat myös Hannu Karpo, Pertti Salovaara, Pentti Linkola, Timo Soini, Jope Ruonansuu, Hannu Lehtilä, Tarja Cronberg, Kari Rajamäki, Gerhard Schröder ja Jacques Chirac, Tony HalmeJuhani Tamminen, Sakari Pietilä, Jan-Erik Enestam, Konstaapeli Reinikainen, Supo-mies, George W. Bush, Juha Mieto, Keijo Rosberg, Jukka Virtanen, Mikko Alatalo, Jorma Uotinen, Tarja Filatov, Seppo Kanerva, Jaakko Laakso, Esko-Juhani TenniläMarco Bjurström, Antti Tuisku, Miapetra Kumpula (takaapäin), Mari Kiviniemi (vilaukselta), Riitta Uosukaisen puhuva taulu ja Paasikiven puhuva äksy patsas.

Vakiorepliikit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osalla Itse valtiaiden hahmoista oli vakiorepliikkejä tai sanontoja, joita hne lausuivat hyvin usein. Näitä olivat Ben Zyskowiczin hey come on, Sauli Niinistön jep jep, Paavo Lipposen voi sitä/tätä [jonkin asian] määrää (esim. jaksossa YKsta päivää syksyllä 2002: Voi sitä keskustan nuoleskelun ja sitä Ahon mielistelyn määrää ja vähän myöhemmin samassa jaksossa voi tätä ristivedon määrää), Matti Vanhasen surkeatahan tämä on ja voi voi, Seppo Kääriäisen perskuta tai perskutarallaa, Mauri Pekkarisen on perin x:ää (esim. on perin selvää, on perin oudoksuttavaa), Esko Ahon mitä minuun tulee, Martti Ahtisaaren peijoona sentään sekä Eero Heinäluoman naturamenttoo. Sarjan varhaisemmilla tuotantokausilla keskustalaiset poliitikot käyttivät usein ”salaista Keskusta-tervehdystä”, jonka yhteydessä kuultiin muun muassa erilaisten kotieläinten ääniä.

Tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Äänet: Mika Ala-Panula, Heikki Hilander, Erja Manto, Jukka Puotila, Paul Westlake, Mari Perankoski
 • Suunnittelu: Sami Hantula, Tomi Tuikkala, Risto Karhula, Osku Pajamäki, Riina Hyytiä, Olli Haikka
 • Script editorit: Aleksi Bardy, Leo Viirret, Atte Järvinen, Tomi Tuikkala, Olli Haikka, Riina Hyytiä, Miira Karhula
 • Käsikirjoitukset: Juha Jokela, Atte Järvinen, Leo Viirret, Jussi Parviainen, Sami Hantula, Kaisa Pylkkänen, Jukka Jalkanen, Miira Karhula, Tomi Tuikkala, Risto Karhula, Jari Peltola, Taavi Vartia, Pete Paavolainen, Aarno Laitinen, Mari Perankoski, Osku Valve, Joona Tena
 • Taustatoimittajat: Sari Virtanen, Osku Pajamäki, Pekka Ervasti
 • Avustava käsikirjoittaja: Jari Peltola
 • Käsikirjoitusharjoittelija: Heli Lekka
 • Animaatio: Antti Haikala, Laura Neuvonen, Teemu Auersalo, Jani Kuronen, Olli Rajala, Sini Lindberg, Petri Pystynen, Luca Bruno, Patrik Markén (Pat Mark), Heli Laine, Kustaa Vuori, Antti Ripatti, Jussi Castellanos, Pauli Laasonen, Meruan Salim, Aki Martikainen, Jyrki Kanto, Jussi Dittmer, Ville Korpela, Teemu Kutvonen, Jari Vaara, Kim Helminen
 • Animaatio-assistentit: Sini Lindberg, Peke Huuhtanen, Jari Pakarinen, Hannu Tuomainen
 • Character setup: Antti Haikala
 • Hahmosuunnittelu: Laura Neuvonen
 • Kuvaus: Juha Jokela, Jan Erola
 • AD: Olli Rajala
 • Graafikko: Petri Pystynen
 • TD: Jani Kuronen, Olli Rajala
 • Tuotanto TD: Sini Lindberg, Aki Rissanen, Tommi Tissari
 • TD-assistentti: Pekka Kabongo
 • 3D tuotantopäällikkö: Sini Lindberg
 • Tekninen tuottaja: Antti Pennanen
 • Ohjelmointi: Simo Savolainen
 • Leikkaus: Tommi Ojala
 • Dialogin äänitys: Tuomas Klaavo, Santtu Sierilä, Micke Nyström, Joonas Jyrälä
 • Musiikin äänitys: Micke Nyström, Janne Viksten, Kari Hella
 • Äänitys: Micke Nyström, Jarkko Tamminen, Oskari Martimo
 • Äänisuunnittelu: Janne Jankeri, Heikki Kossi, Juha Hakanen, Salla Hämäläinen
 • Ääniassistentit: Ville Jankeri, Mika Niinimaa, Salla Hämäläinen, Elina Vanhanen, Juha Hakanen, Jussi Rantala
 • Foley artist: Heikki Kossi, Kimmo Vänttinen, Tuomas Skopa (179), Karri Niinivaara
 • Musiikki: Tauri Oksala
 • Muusikot: Jussi Syren, Juha-Pekka Putkonen, Kari Hella, Kukka Lehto, Janne Haavisto, Harri Taittonen, Tom Nyman, Tauri Oksala
 • Tuotantoassistentit: Riikka Heino, Ina Markkula-Farhat, Juuli Niemi, Olga Tuomela, Aurelia Petersen
 • Tuotantopäällikkö: Leena Mäenpää-Bentley
 • Laulut: Jyrki Levä, Wasel Arar, Tauri Oksala
 • Linjatuottaja: Leena Mäenpää-Bentley
 • Ohjaajat: Riina Hyytiä, Atte Järvinen (63), Juha Kukkonen, Risto Jokela, Olli Haikka, Antti Haikala, Luca Bruno
 • Vastaavat tuottajat: Olli Haikka, Riina Hyytiä
 • Tilaaja: YLE TV1
 • Tuotanto: Oy Filmiteollisuus Fine Ab

Lauluja Itse valtiaat TV-sarjan jaksoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Jaksossa soiva laulu
64. Julkkisehdokkaat  ?
65. Puolueet kuriin Itälän ämmän poikkii
66. YKsta päivää  ?
67. Erkkiä masennetaan Pahat pojat
68. Benin talli Vaikka nimi ois Tsyskovitsi
69. Marginaalit haltuun  ?
75. Supersankareita Vaikka nimi ois Tsyskovitsi (Repriisi)
100. 200 apinaa 200 apinaa (12 apinaa)
167. Kova vai pehmeä Sauli? Zyssen StasiKGBCIA
168. Demarihengen joululahja Tanjan muodonmuutos (Polvistukaa)
169. Uusi tuleminen Pohjois-Savon politiikkaa (Elämää ja erotiikkaa)
170. Hyvinvoinnin lähteillä Ikuinen hippi (Psykedeliaa)
171. Viimeinen sanasota Mäntyniemen vangit
222. Puppusanageneraattori Blondie: Call Me
224. Pyydä anteeks! Tehosekoitin: Kaikki nuoret tyypit
225. On totuuden aika Harmony Sisters: Kodin kynttilät

Muuta tuotantoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itse valtiailta on ilmestynyt televisiosarjan lisäksi:

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TV-elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dokumentti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Näin tehdään Itse Valtiaat (2003)

Pilottijakso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Itse valtiaat pilotti – Demo: Eskon lähtö (2001)

Extra-jakso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkustusturvallisuus (2008) oli neljän minuutin mittainen. Sen animaatiototeutuksesta vastasi Anima Vitae. Ääninä jaksossa ovat Mika Ala-Panula, Heikki Hilander ja Erja Manto. Jaksossa esiintyivät Paavo Väyrynen ja Ilkka Kanerva.

CD-levyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DVD-levyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Itse valtiaat 1: Avaruusmusikaali + Montreux'n Kultaisen Ruusun 2003 kilpailuohjelma Operation ESC (2003)
 • Itse valtiaat 2: 6. tuotantokausi (=syksyn 2003 jaksot) + Näin tehdään Itse valtiaat -dokumentti (2004)
 • Itse valtiaat 3: Kuningasmusikaali + 7. tuotantokausi (=kevään 2004 jaksot) (2004)
 • Itse valtiaat 4: Urheilumusikaali + 8. tuotantokausi (=syksyn 2004 jaksot) (2005)
 • Itse valtiaat 5: Agenttimusikaali + 13 Toiveuusinta -äänestyksen voittajajaksoa (2006)
 • Itse valtiaat -boksi: Sisältää kolmen ensimmäisen Itse valtiaat -DVD:n materiaalit + Kaksi presidenttiä-sarjakuvan (2004)
 • Itse valtiaat - Arkistojen aarteita 1: 1. ja 2. tuotantokausi (kevät 2001 ja jaksoja syksyltä 2001) (2005)
 • Itse valtiaat - Arkistojen aarteita 2: 2. tuotantokausi (syksy 2001) (2005)
 • Itse valtiaat - Arkistojen aarteita 3: 3. tuotantokausi (kevät 2002) (2005)

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kolme Itse valtiaat -sarjakuva-albumia (2002–03)
 • Kuningassatu -juhlakirja (2004)
 • Kaksi presidenttiä -minisarjakuva

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Vappunaamarit Tarja Halosen, Erkki Tuomiojan, Paavo Lipposen, Anneli Jäätteenmäen, Ben Zyskowiczin ja Sauli Niinistön hahmoista (2003)
 • Itse valtiaat -seinäkalenteri (2005)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Itälä: Itse Valtiaat -ohjelma vahingoitti imagoani Iltasanomat.fi. 4.3.2004. Viitattu 14.11.2014.
 2. Kokoomusnuoret: Itse valtiaat hyllytettävä Verkkouutiset. 5.3.2004. Viitattu 14.11.2014.
 3. Itsevaltiaat, 110. jakso (kauden 7 jakso 8), esitetty 28.2.2004
 4. Päivi Räsäsen kotisivut

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Itse valtiaat -sitaatteja.