Itella

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Itella Oyj

Itellan logo.svg

Yritysmuoto Julkinen osakeyhtiö
Perustettu 6. syyskuuta 1638
Avainhenkilöt Heikki Malinen, toimitusjohtaja
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Toimiala Postitoiminta, logistiikka, taloushallinto
Tuotteet Posti kuluttaja-asiakkaille,
Itella yritysasiakkaille
Liikevaihto Nousua 1 976,8 milj. (2013)[1]
Henkilökuntaa 27 253 (2013 keskimäärin)
Omistaja Suomen valtio
Kotisivu www.itella.fi/group
Postin logo vuoden 2015 alusta

Itella Oyj (aikaisemmin Suomen Posti Oyj) on suomalainen yhtiö, jonka toimialana on postitoiminta, logistiikka ja taloushallinnon automaatiopalvelut. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Itella Posti Oy:llä on Suomessa yleispalveluvelvoite, joka sisältää muun muassa kaikissa Suomen kunnissa arkisin toimivat kirje- ja pakettipalvelut. Ahvenanmaan maakunnassa toimii itsenäinen postilaitos Posten Åland.

Itellan pääkonttori sijaitsee Pohjois-Pasilassa Helsingissä. Itellan toiminta on jaettu neljään liiketoimintaryhmään. Konsernin johtajana toimii Heikki Malinen[2] ja hallituksen puheenjohtaja Arto Hiltunen. Konsernin palveluksessa oli vuoden 2013 aikana keskimäärin 27 253 henkilöä. Yhtiöllä on liiketoimintaa yhdessätoista maassa (Latvia, Liettua, Norja, Puola, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Suomi, Tanska, Venäjä ja Viro).

Itellan ylimääräinen yhtiökokous päätti loppukesästä 2014, että yhtiön nimi muuttuu 1. tammikuuta 2015 lähtien Itellasta Posti Groupiksi.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Vuonna 1994 Posti- ja telelaitoksesta muodostettiin osakeyhtiömuotoinen Suomen PT Oy, jonka tytäryhtiöiksi tulivat postitoimintaa harjoittava Suomen Posti Oy ja teletoimintaa harjoittava Telecom Finland Oy, joka vaihtui vuoden 1997–1998 vaihteessa osittain yksityiseksi Sonera Oy:ksi.
 • Heinäkuussa 1998 Suomen PT Oy lakkautettiin. Tällöin Suomen Posti Oy:stä ja Sonera Oy:stä tuli itsenäisiä valtion suoraan omistamia yhtiöitä.
 • Vuonna 2001 Suomen Postista tuli julkinen osakeyhtiö (Suomen Posti Oyj).
 • Postin logo ja yritysilme uudistettiin maaliskuussa 2002.
 • 1. kesäkuuta 2007 yrityksen virallinen nimi muuttui Itella Oyj:ksi. Muutoksen taustalla oli konsernin liiketoiminnan monipuolistuminen ja kansainvälistyminen.
 • Vuonna 2008 Itella laajentui Venäjällä ostaen logistiikkakonserni NLC:n (National Logistic Company) sekä asiakassuhdemarkkinoinnin konsultointiyrityksen Connexionsin. Puolaan Itella laajentui informaatiologistiikkayrityksen BusinessPoint S.A:n oston myötä.
 • Vuonna 2011 Itella keskitti kotimaan postipalvelut uuteen tytäryhtiöön, Itella Posti Oy:hyn.[4]
 • Vuonna 2011 Itella Informatioon ostettiin OpusCapita, joka laajensi Itellan palveluja kassavirtojen automatisointiin.[5]
 • Itella Pankki[6] aloitti toimintansa vuoden 2012 alussa. Huhtikuussa 2013 Itella Oyj myi Itella Pankki Oy:n koko osakekannan Säästöpankeille. Kaupan myötä pankin nimi muuttuu Säästöpankkien Pankki Oy:ksi.[7]
 • Vuonna 2013 Itella Informaatiosta tuli OpusCapita.
 • Vuonna 2014 konsernin rakenne muuttui siten, että Itella Logistiikka Venäjästä muodostui neljäs liiketoimintaryhmä ja OpusCapita Groupista alakonserni.
 • 1. tammikuuta 2015 yhtiön viralliseksi nimeksi tulee Posti Group Oyj, ja se saa uuden ilmeen ja identiteetin.[8][9]

Liiketoimintaryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itellalla on neljä liiketoimintaryhmää: Itella Viestinvälitys, Itella Logistiikka Pohjoismaat, Itella Logistiikka Venäjä ja OpusCapita.

Itella Viestinvälitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itella Viestinvälityksen toimialat ovat kirjeiden, pakettien, suoramainosten sekä sanoma- ja aikakauslehtien jakelu Suomessa. Kuluttaja-asiakkaita se palvelee Posti-nimellä. Se julkaisee myös kaikki Suomessa ilmestyvät postimerkit.[10]

Itella Viestinvälitykseen kuuluvat Suomessa Itella Posti Oy, Venäjällä OOO Itella Connexions ja Virossa toimiva SmartPost OÜ.[11]

Itella Posti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Postin logo

Vuoden 2011 alusta Suomen postitoiminta eli kirjeiden, pakettien, lehtien ja suoramarkkinoinnin jakelu sekä postitoimistojen toiminta kuuluvat Itella Posti Oy -tytäryhtiölle. Palvelupisteverkosto koostuu lähes tuhannesta postista, joista suurin osa on palveluyritysten yhteydessä, Postin SmartPOST- pakettiautomaateista ja pakettien noutopisteistä.

Helmikuusta 2011 alkaen kaikki Postin jakamat kirjeet, lehdet, paketit ja suoramainokset ovat olleet hiilineutraaleja ensimmäisenä maailmassa.[12]

Nykyinen Suomen postitoimintaa säätelevä postilaki tuli voimaan 1. kesäkuuta 2011. Sen mukaan Itella Posti tarjoaa yleispalveluja koko maassa. Postilaissa säädetty yleispalvelu[13] koskee käteismaksullisia kirje- ja pakettilähetyksiä. Yleispalveluun kuuluvat alle 10 kilon paketit, jotka voi lähettää ja noutaa postitoimipisteestä.

Lain mukaan Postin yleispalvelua tarjoavia palvelupisteitä tulee olla vähintään yksi joka kunnassa, kohtuullisen matkan päässä asiakkaan vakituisesta asunnosta. Lain ulkopuolella ovat sanoma- ja aikakauslehtien sekä osoitteettomien lähetysten jakelu, kuriiritoiminta ja muut pakettipalvelut.

Postitoiminnan yleinen ohjaus ja kehittäminen kuuluu liikenne- ja viestintäministeriölle. Postitoiminnan kehittämiseen osallistuu myös ministeriön alainen Viestintävirasto, jonka tehtävänä on mm. postipalvelulain, sen säännösten ja määräysten noudattamisen valvonta sekä asiakasvalitusten käsittely.

Itella Logistiikka Pohjoismaat ja Itella Logistiikka Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itellan logistiikkapalveluihin kuuluvat palvelulogistiikan ratkaisut, jotka kattavat kansainvälisen rahdin ja huolinnan, varastoinnin, kotimaan kuljetukset ja jakelut sekä logistiikan tietojärjestelmät.[14] Liiketoimintaryhmän Suomen yhtiö on Itella Logistics Oy.

Vuonna 2012 Itella osti VR-Yhtymältä Kappaletavaralogistiikan (ent. Transpoint Oy) ja se sulautettiin Itella Logistiikkaan.

Itella Logistiikalla on yli 30 toimipistettä kahdeksassa maassa (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Latvia, Liettua ja Venäjä). Globaalit palvelut tarjotaan partnerien kautta.

OpusCapita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpusCapita tarjoaa yrityksille taloushallinnon prosesseja automaatio- ja ulkoistuspalveluina.[15] Sillä on liiketoimintaa yhdeksässä eri maassa (Latvia, Liettua, Norja, Puola, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Suomi ja Viro).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]