Posti Group

Wikipedia
Ohjattu sivulta Itella
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Posti Group Oyj

Posti Group.svg

Tunnuslause Sujuvampi arki
Yritysmuoto Julkinen osakeyhtiö
Perustettu 6. syyskuuta 1638
(yrityksenä 1994)
Avainhenkilöt Heikki Malinen, toimitusjohtaja
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Toimiala Postitoiminta, logistiikka, taloushallinto
Tuotteet Posti kuluttaja että yritysasiakkaille
Liikevaihto Nousua 1 976,8 milj. (2013)[1]
Henkilökuntaa 27 253 (2013 keskimäärin)
Tytäryhtiöt Posti Oy
Omistaja Suomen valtio
Kotisivu www.posti.com
Posti Groupin logo vuoteen 2015

Posti Group Oyj (vuosina 2007–2014 Itella Oyj sitä ennen Suomen Posti Oyj) on suomalainen yhtiö, jonka toimialana on postitoiminta, logistiikka ja taloushallinnon automaatiopalvelut. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Posti Oy:llä on Suomessa yleispalveluvelvoite, joka sisältää muun muassa kaikissa Suomen kunnissa arkisin toimivat kirje- ja pakettipalvelut. Ahvenanmaan maakunnassa toimii itsenäinen postilaitos Posten Åland.

Posti Groupin pääkonttori sijaitsee Pohjois-Pasilassa Helsingissä. Postin toiminta on jaettu neljään liiketoimintaryhmään. Konsernin johtajana toimii Heikki Malinen[2] ja hallituksen puheenjohtaja Arto Hiltunen. Konsernin palveluksessa oli vuoden 2013 aikana keskimäärin 27 253 henkilöä. Yhtiöllä on liiketoimintaa yhdessätoista maassa (Latvia, Liettua, Norja, Puola, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Suomi, Tanska, Venäjä ja Viro).

Itellan ylimääräinen yhtiökokous päätti loppukesästä 2014, että yhtiön nimi muuttuu 1. tammikuuta 2015 lähtien Itellasta Posti Groupiksi.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Vuonna 1994 Posti- ja telelaitoksesta muodostettiin osakeyhtiömuotoinen Suomen PT Oy, jonka tytäryhtiöiksi tulivat postitoimintaa harjoittava Suomen Posti Oy ja teletoimintaa harjoittava Telecom Finland Oy, joka vaihtui vuoden 1997–1998 vaihteessa osittain yksityiseksi Sonera Oy:ksi.
 • Heinäkuussa 1998 Suomen PT Oy lakkautettiin. Tällöin Suomen Posti Oy:stä ja Sonera Oy:stä tuli itsenäisiä valtion suoraan omistamia yhtiöitä.
 • Vuonna 2001 Suomen Postista tuli julkinen osakeyhtiö (Suomen Posti Oyj).
 • Postin logo ja yritysilme uudistettiin maaliskuussa 2002.
 • 1. kesäkuuta 2007 yrityksen virallinen nimi muuttui Itella Oyj:ksi. Muutoksen taustalla oli konsernin liiketoiminnan monipuolistuminen ja kansainvälistyminen.
 • Vuonna 2008 Itella laajentui Venäjällä ostaen logistiikkakonserni NLC:n (National Logistic Company) sekä asiakassuhdemarkkinoinnin konsultointiyrityksen Connexionsin. Puolaan Itella laajentui informaatiologistiikkayrityksen BusinessPoint S.A:n oston myötä.
 • Vuonna 2011 Itella keskitti kotimaan postipalvelut uuteen tytäryhtiöön, Itella Posti Oy:hyn.[4]
 • Vuonna 2011 Itella Informatioon ostettiin OpusCapita, joka laajensi Itellan palveluja kassavirtojen automatisointiin.[5]
 • Itella Pankki[6] aloitti toimintansa vuoden 2012 alussa. Huhtikuussa 2013 Itella Oyj myi Itella Pankki Oy:n koko osakekannan Säästöpankeille. Kaupan myötä pankin nimi muuttuu Säästöpankkien Pankki Oy:ksi.[7]
 • Vuonna 2013 Itella Informaatiosta tuli OpusCapita.
 • Vuonna 2014 konsernin rakenne muuttui siten, että Itella Logistiikka Venäjästä muodostui neljäs liiketoimintaryhmä ja OpusCapita Groupista alakonserni.
 • 1. tammikuuta 2015 yhtiön viralliseksi nimeksi tuli Posti Group Oyj, ja se sai uuden ilmeen ja identiteetin.[8][9]

Liiketoimintaryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Postilla on neljä liiketoimintaryhmää: Postipalvelut, Paketti- ja logistiikkapalvelut, Itella Venäjä ja OpusCapita.

Posti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Postin Oy:n logo vuoteen 2015

Vuoden 2011 alusta Suomen postitoiminta eli kirjeiden, pakettien, lehtien ja suoramarkkinoinnin jakelu sekä postitoimistojen toiminta kuuluvat Posti Oy -tytäryhtiölle (aiemmin Itella Posti Oy). Palvelupisteverkosto koostuu lähes tuhannesta postista, joista suurin osa on palveluyritysten yhteydessä, Postin pakettiautomaateista ja pakettien noutopisteistä.

Helmikuusta 2011 alkaen kaikki Postin jakamat kirjeet, lehdet, paketit ja suoramainokset ovat olleet hiilineutraaleja ensimmäisenä maailmassa.[10]

Nykyinen Suomen postitoimintaa säätelevä postilaki tuli voimaan 1. kesäkuuta 2011. Sen mukaan Posti tarjoaa yleispalveluja koko maassa. Postilaissa säädetty yleispalvelu[11] koskee käteismaksullisia kirje- ja pakettilähetyksiä. Yleispalveluun kuuluvat alle 10 kilon paketit, jotka voi lähettää ja noutaa postitoimipisteestä.

Lain mukaan Postin yleispalvelua tarjoavia palvelupisteitä tulee olla vähintään yksi joka kunnassa, kohtuullisen matkan päässä asiakkaan vakituisesta asunnosta. Lain ulkopuolella ovat sanoma- ja aikakauslehtien sekä osoitteettomien lähetysten jakelu, kuriiritoiminta ja muut pakettipalvelut.

Postitoiminnan yleinen ohjaus ja kehittäminen kuuluu liikenne- ja viestintäministeriölle. Postitoiminnan kehittämiseen osallistuu myös ministeriön alainen Viestintävirasto, jonka tehtävänä on mm. postipalvelulain, sen säännösten ja määräysten noudattamisen valvonta sekä asiakasvalitusten käsittely.

Paketti- ja logistiikkapalvelut, Pohjoismaat ja Itella Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Postin logistiikkapalveluihin kuuluvat palvelulogistiikan ratkaisut, jotka kattavat kansainvälisen rahdin ja huolinnan, varastoinnin, kotimaan kuljetukset ja jakelut sekä logistiikan tietojärjestelmät.[12] Liiketoimintaryhmän Suomen yhtiö on Posti Oy.

Vuonna 2012 Itella osti VR-Yhtymältä Kappaletavaralogistiikan (ent. Transpoint Oy) ja se sulautettiin Itella Logistiikkaan.

Itella Logistiikalla on yli 30 toimipistettä kahdeksassa maassa (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Latvia, Liettua ja Venäjä). Globaalit palvelut tarjotaan partnerien kautta.

OpusCapita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpusCapita tarjoaa yrityksille taloushallinnon prosesseja automaatio- ja ulkoistuspalveluina.[13] Sillä on liiketoimintaa yhdeksässä eri maassa (Latvia, Liettua, Norja, Puola, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Suomi ja Viro).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]