Italian tasavallan presidentti

Wikipedia
Ohjattu sivulta Italian presidentti
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Italian presidentti
(Presidente della Repubblica Italiana)
Tunnus
Tunnus
Pietro Grasso - Festa Unità Roma 2012.JPG
Nykyinen
Virka-asunto Palazzo del Quirinale
Kauden pituus 7 vuotta
Perustettu 1. tammikuuta 1948
Ensimmäinen Enrico De Nicola
Kotisivut www.quirinale.it

Italian tasavallan presidentti (ital. Presidente della Repubblica Italiana) on Italian valtionpäämies, jonka asema on puoliedustuksellinen. Presidentin valtaoikeuksiin kuuluvat pääministerin ja elinikäisten senaattorien nimitysoikeus, parlamentin hajotusoikeus ja mahdollisuus palauttaa perustuslakia mahdollisesti rikkovat lait takaisin parlamenttiin. Presidentin toimikausi on seitsemän vuotta, eikä kausien määrää ole rajattu. Päästäkseen Italian presidentiksi ehdokkaan pitää olla Italian kansalainen, vähintään 50 vuoden ikäinen ja nauttia täysiä poliittisia ja kansalaisoikeuksia.

Italian presidentin vaalin suorittaa Italian parlamentin molempien kamarien yhteisistunto, johon myös Italian alueet lähettävät kolme edustajaa paitsi Aostan laakso, joka lähettää vain yhden edustajan. Presidentiksi valitsemiseksi ehdokkaan pitää saada kahden kolmasosan määräenemmistö. Mikäli määräenemmistöä ei saada kolmen äänestyskierroksen aikana, riittää sen jälkeen absoluuttinen enemmistö.

Entisiä presidenttejä kutsutaan tasavallan emerituspresidenteiksi (Presidente emerito della Repubblica) ja he ovat presidenttikautensa jälkeen Italian senaatin elinikäisiä jäseniä (senatori a diritto e a vita). Presidentin ollessa estyneenä tai kun presidentin viralla ei ole haltijaa, tehtäviä hoitaa Italian senaatin puheenjohtaja presidentin sijaisena (Presidente supplente della Repubblica).

10. toukokuuta 2006 presidentiksi valittiin Giorgio Napolitano. Häntä ennen Italian presidenttinä toimi Carlo Azeglio Ciampi vuodesta 1999.

20. huhtikuuta 2013 Giorgio Napolitano valittiin toiselle kaudelle. Hän erosi 14. tammikuuta 2015, jolloin senaatin puheenjohtajasta Pietro Grassosta tuli väliaikainen presidentti.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]