Isabella Colbran

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isabella Colbran

Isabella Colbran (2. helmikuuta 1785 Madrid, Espanja7. lokakuuta 1845 Bologna, Italia) oli espanjalainen koloratuurisopraano. Colbran oli naimisissa säveltäjä Gioacchino Rossinin kanssa.

Napolin Teatro di San Carlo oli merkittävä oopperatalo 1800-luvun alun Italiassa, ja sen primadonna oli espanjalainen Isabella Cobran. Hän oli paitsi yleisön, myös Napolin kuninkaan suosiossa. Hänellä oli sitä paitsi suhde teatterin impressaariin Domenico Barbaiaan. Barbaia tilasi Gioacchino Rossinilta oopperoita heille esitettäväksi. Kun Isabellan suosio oli huipussaan Rossini sävelsi erityisesti häntä ajatellen oopperan Elisabetta, Regina d'Inghilterra nimiosan. Rossinin seuraava ooppera oli Otello, ossia il Moro di Venezia, mutta pian sen jälkeen Isabellan äänessä alkoi kuulua rasitus. Hän jatkoi kuitenkin uraansa ja lauloi Rossinin sävellyksiä.

Isabella hylkäsi lopulta Barbaian, ja hän ja Rossini avioituivat 1822. Isabellan ääniongelmat jatkuivat, ja hän päätti vetäytyä näyttämöltä. Rossini sävelsi vielä ennen kuin hänkin luopui säveltäjän urasta 1829. Sävellyksistä yksikään ei ollut Colbrania varten. Lopulta he erosivat 1837, mutta Rossini huolehti hänen elatuksestaan hänen kuolemaansa asti. Rossini piti häntä aina yhtenä sävellystensä loistavimmista tulkitsijoista.