Isaac Merritt Singer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo ompelukoneen suunnittelijasta. Nobel-kirjailijasta kertoo artikkeli Isaac Bashevis Singer.
Edward. H. Mayn maalaama Singerin muotokuva vuodelta 1869.

Isaac Merritt Singer (27. lokakuuta 1811 Pittstown, New York, Yhdysvallat23. heinäkuuta 1875 Torquay, Englanti) oli merkittävä keksijä, teollisuusvaikuttaja ja näyttelijä. Hänet tunnetaan erityisesti maailman menestyneimmän ompelukonemerkin Singerin suunnittelusta ja Singer Sewing Machine Companyn perustamisesta.

Isaac Merritt Singerin isä oli alkuperäiseltä sukunimeltään Reisinger[1] ja saksilaista syntyperää. Aikalaisekseen varsin kookas, 195 senttiä pitkä Singer oli koneiden kehittäjäksi erikoinen henkilö, jonka intohimona oli teatterinäytteleminen. Hän meni ensin avioliittoon Catharine Maria Haleyn kanssa 1830, toinen vaimo oli Mary Ann Sponsler, kolmas puoliso oli skotlantilainen Mary McDonigal ja toisen virallisen avioliiton hän solmi paljon nuoremman ranskalaisen Isabella Eugenie Boyerin kanssa. Koko ikänsä Singerillä oli lapsia huollettavanaan. Lopulta hän sai lapsia yhteensä 24 neljän naisen kanssa. Yksi hänen tyttäristään oli tunnettu taidemesenaatti Winnaretta Singer.

Singer oppi konemekaniikkaa isoveljeltään. Hän kierteli aluksi Uuden-Englannin kaupunkeja ja asui jonkin aikaa muun muassa Baltimoressa. Elettyään samanaikaisesti kahdessa avioliitossa hän joutui pakenemaan Yhdysvalloista Englantiin.[2]

Singerin ensimmäinen patentti oli kivipora vuonna 1830, jolla hän vaurastui selvästi. Tämän ansiosta hän saattoi toteuttaa mieltymystään toimia näyttelijäryhmän vetäjänä viitisen vuotta noin vuoteen 1844 asti. Hän työskenteli kirjapainossa Ohion Fredericksburgissa ja sittemmin Pittsburghissa, jossa hän kehitti laitteen puu- ja metallikaiverrukseen, jonka hän patentoi vuonna 1849. Tähän aikaan hän muutti kahden vaimonsaselvennä ja kahdeksan lapsensa kanssa New Yorkiin ja ryhtyi kehittämään ja markkinoimaan keksintöjään siellä. Prototyyppi tuhoutui höyrykoneen räjähdyksessä, ja Singerin tuttava O. C. Phelps kutsui hänet Bostoniin keksintöineen. Siitä ei tahtonut tulla mitäänselvennä, ja Phelps pyysi Singeriä selvittelemään ompelukoneiden ongelmia. Singer oivalsi, että liikeradaltaan suora alasukkula ja suora neula aiheuttavat manufaktuurissa huomattavasti vähemmän huolta. Ompelukoneen keksijäksi Singer ei väittänyt itseään koskaan.

Oma liiketoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singerin ompelukone.

I. M. Singer & Co perustettiin Albanyssa vuonna 1856 manufaktuureja varten, ja hänen osin vastahakoisena kumppaninaan toimi teollisuusmagnaatti Elias Howe. Singer halusi nopeasti Euroopan kotimarkkinoille ja perustikin Singerin ompelukonetehtaan Skotlantiin Clydebankin lähistölle. Teollisuutta laajennettiin sittemmin Venäjälle Podolskiin, Saksaan Wittenbergeen ynnä muualle. 1870-luvulla Singer oli luonut Yhdysvaltain ensimmäisen monikansallisen yrityksen, jolla oli tehtaita ympäri maailmaa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Redaktionscrew: Isaac Merritt Singer www.naehmaschinenwerk.de. Viitattu 8.7.2018. [vanhentunut linkki]
  2. a b Chaline, Eric: 50 konetta, jotka muuttivat maailmaa, s. 37. (alkuteos 50 Machines that Changed the Course of History, 2012). Suomentanut Veli-Pekka Ketola. Moreeni, 2013. ISBN 978-952-254-160-4.