Isänmaan puolustajan päivä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venäjän presidentti tuntemattoman sotilaan haudalla 2008

Isänmaan puolustajan päivä (ven. День защитника Отечества, Den zaštšitnika Otetšestva) on Venäjän asevoimien vuosipäivä, jota vietetään 23. helmikuuta. Tuolloin ensimmäisessä maailmansodassa venäläisjoukot torjuivat kohti Pietaria hyökänneet Saksan armeijan yksiköt Pihkovassa ja Narvassa 1918. Päivä on ollut Venäjällä juhlapäivä vuodesta 1995.

Alun perin päivää alettiin juhlia Venäjän federatiivisen sosialistisen neuvostotasavallan päätöksellä 1922. Vuoteen 1945 saakka päivä oli 30. joulukuuta 1922 perustetussa Neuvostoliitossa День Красной Армии и Флота, puna-armeijan ja laivaston päivä. Kun 1946 niin asevoimien kuin ministeriöidenkin nimitykset valtiollistettiin vallankumouksellisista, tuli päivän nimeksi День Советской Армии и Военно-Морского флота, neuvostoarmeijan ja (sotameri)laivaston päivä, jollaisena sitä vietettiin 25.12.1991 purkautuneen Neuvostoliiton jälkeenkin Venäjän federaatiossa vuoteen 1993. Vasta 2002 valtioduuma teki päivästä Venäjän federaatiossa yleisen vapaapäivän.[1]

Päivää vietetään myös Kirgisiassa, Valko-Venäjällä ja Moldovan itäslaavilaisenemmistöisellä Transnistrian alueella. Saman nimistä päivää juhlitaan 7. toukokuuta Kazakstanissa asevoimien perustamispäivänä. Tadžikistanissa 23. helmikuuta on kansallisen armeijan päivä.

Koska päivä on alkujaan omistettu sotilaille – suurin osa miehiä – siitä on muodostunut Venäjällä eräänlainen kansainvälisen naistenpäivän vastine, miestenpäivä.

Ukrainassa päivän vietto korvattiin 2014 Ukrainan puolustajan päivällä 14. lokakuuta, joka on paitsi ortodoksisen kirkon pokrova, myös toisen maailmansodan aikaisen Ukrainan kapinallisarmeijan perustamispäivä 1942.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Isänmaan puolustajan päivä.
Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.