Isä meidän (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isä meidän
Elokuvan juliste, Marja-Leena Helin, 1993.
Elokuvan juliste, Marja-Leena Helin, 1993.
Ohjaaja Veikko Aaltonen
Käsikirjoittaja Veikko Aaltonen
Säveltäjä Mauri Sumén
Kuvaaja Olavi Tuomi
Leikkaaja Veikko Aaltonen
Pääosat Hannu Kivioja
Martti Katajisto
Matti Onnismaa
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Villealfa
Ensi-ilta 22.10.1993
Kesto 88 min
Alkuperäiskieli suomi
Edeltäjä Tuhlaajapoika
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Isä meidän on Veikko Aaltosen ohjaama ja käsikirjoittama vuonna 1993 ilmestynyt suomalainen elokuva. Iiro Küttner toimi elokuvan dramaturgina.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isä meidän sijoittuu suomalaiselle maaseudulle. Hannu Kiviojan näyttelemä Juhani palaa lapsuudenkotiinsa vietettyään useita vuosia merellä. Hän lämmittää kylmän talon, jonka katon alla hänen lapsuudenmuistonsa heräävät henkiin. Juhani hakee myös vanhainkodista dementoituneen, pyörätuoliin joutuneen isänsä (Martti Katajisto) ja ryhtyy elämään tämän kanssa. Fragmentteina esitetyt lapsuuden muistot kuitenkin piinaavat Juhania ja vähitellen selviää, että isä on aikoinaan käyttänyt häntä hyväkseen.

Isä meidän on elokuva rakastamisesta ja anteeksiannosta sekä menneisyyden ja nykyisyyden välisestä suhteesta. Kysymys on siitä, pystyykö Juhani antamaan anteeksi isälleen sen, mitä tämä on hänelle tehnyt. Läsnä on takaumissa esiintyvä hirviö-isä (Matti Onnismaa) ja Martti Katajiston vanha mies, joka ei tunnu tajuavan nykymaailman tapahtumista enää mitään. Isä meidän on myös elokuva unohtamisesta ja siitä pystyykö menneisyyden jättämään taakseen. Elokuvan lopussa Juhani vie isänsä takaisin vanhainkotiin ja tulee itse isäksi. Vasta sitten kun menneisyyden kauhut on käyty läpi, hän pystyy aloittamaan oman elämänsä isänä ja aviomiehenä.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai kolme Jussi-palkintoa, Kivioja parhaasta miespääosasta, Aaltonen ohjauksesta ja Olavi Tuomi kuvauksesta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hänninen, Harto: Isä meidän – isän ja hyväksikäytetyn pojan koruton jälleennäkeminen yle.fi. 28.02.2019. Viitattu 12.7.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.