Irma Tapio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Irma Tapio
Pirkan neidot -kansanlauluyhtye vuonna 1965. Vasemmalta Maija Vikman, Pirjo Nallikari, Irma Tapio ja Pirkko-Liisa Lampela.
Pirkan neidot -kansanlauluyhtye vuonna 1965. Vasemmalta Maija Vikman, Pirjo Nallikari, Irma Tapio ja Pirkko-Liisa Lampela.
Henkilötiedot
Syntynyt23. huhtikuuta 1946 (ikä 77)
Tornio
Kansalaisuus  Suomi
Sukulaiset Nina Tapio (tytär)
Muusikko
Laulukielet Suomi
Tyylilajit iskelmä

Irma Birgitta Tapio, o.s. Niemi (s. 23. huhtikuuta 1946 Tornio) on suomalainen laulaja, joka aloitti julkisen esiintymisensä Markus-sedän lastentunneilla radiossa jo 1950-luvulla. Tapio kuuluu yhtenä jäsenenä yhtyeeseen Pirkan neidot (muut jäsenet Pirkkoliisa Tikka, Pirjo Nallikari [nyk. Latvala] ja Maija Vikman [nyk. Salo]).

Irma Tapio on laulanut taustalaulajana monilla levytyksillä. Hän on laulanut myös mainos- ja elokuvamusiikkia. Tunnetuimpia näistä ovat Uuno Turhapuro -tunnusmusiikki (yhdessä Monica Aspelundin kanssa[1]) sekä Speden elokuvan Noin seitsemän veljestä laulu "Kaikki leikkimöikkelöi ja koikkeloi".

Tapio on osallistunut moniin Syksyn säveliin ja Euroviisuihin taustakuorolaisena. Tapio osallistui 1976 Fredin kanssa Eurovision laulukilpailun finaaliin Haagissa kappaleella "Pump Pump" ja lauloi myös Pariisissa vuonna 1978 Seija Simolan taustakuorossa. Tapio on vaikuttanut myös lauluyhtye Lasasissa, joka esitti Syksyn sävel -kilpailussa Erik Lindströmin kappaleen "Kumpaa tietä kuljet?" 1971. Yhtyeessä olivat mukana lisäksi Monica Aspelund, Pentti Lasanen ja Martti Metsäketo.

Tapio on kuulunut myös lauluyhtye Finnjet Singersiin (Tapio, Maija Hapuoja, Martti Metsäketo ja Pentti Lasanen), joka teki usealla kielellä Finnjet-laivan tunnusmusiikin. 1987 perustettiin Fantastic Four -lauluyhtye (muut jäsenet Marjo-Riitta Kervinen, Martti Metsäketo ja Kai Hyttinen, jonka tilalle 1990 tuli Arto Alaspää), joka taustalaulujen ohella keikkaili Suomen festivaalien lisäksi myös ulkomailla.

Irma Tapio oli lähes parikymmentä vuotta Helsingin Kaupunginteatterin lauluavustajana musikaaleissa. Hän on ollut mukana monissa kuoroissa, mm. Radion Sinfoniakuorossa ja Savonlinnan Oopperakuorossa. Vuodesta 1997 hän on myös toiminut managerina Adiemus Singers -yhtyeelle, joka on esiintynyt ympäri maailmaa Karl Jenkinsin johdolla. Hän on myös toiminut AiA-yhtyeen managerina.

The Sixties Blondies (Eeva-Leena Pokela, Kati Borg-Penttilä ja Irma Tapio) esittää 60-luvun ”tyttöyhtyemusaa” ja on syntynyt Back to the Sixties -yhdistyksen toiminnassa, kuten Sixties' Singerskin. Siinäkin laulaa IrmaTapio. Keväällä 2015 perustetussa Kodinkynttilät triossa laulavat Sonja Lumme, Monna Kamu ja Irma Tapio.

Kun Kodinkynttilöiden liekki sammui, perustettiin trio Donnat, jossa laulavat Sonja Lumme, Eija Kantola ja Irma Tapio

Myös Irma Tapion tytär Nina Tapio on tunnettu laulaja.[2]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Autio talo (1966)
  • Iso lintu merikotka (1966)
  • Folkkis kokoomalevy (1967)
  • Eino Virtasen kuorolevy
  • Hopoti hopoti (1976)
  • Ihmiseltä ihmiselle (1978)
  • Fantastic Four (1992)
  • Fantastic Four: Jouluiloa (2002)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Latva, Tony – Tuunainen, Petri: Iskelmän tähtitaivas: 500 suomalaista viihdetaiteilijaa. Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 951-0-27817-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Artisti: Irma Tapio Poplappi – Lappilaisen populaarimusiikin löytöpiste. Viitattu 19.2.2013.
  2. Oireet eivät liittyneetkään vaihdevuosiin – Irma-äidin sydänkohtaus pelästytti myös laulaja Nina Tapion: "Infarkti oli hirveä sokki" Seura.fi. 5.6.2018. Viitattu 25.4.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.