Irakin al-Qaida

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Irakin al-Qaidan käyttämä lippu

Irakin al-Qaida, Kaksoisvirranmaan al-Qaida (arab. تنظيم قاعدة الجهاد في بلاد الرافدين), vuoteen 2004 asti Tawhid wal Jihad, on terroristiverkosto al-Qaidaa edustava ääri-islamilainen terroristijärjestö Irakissa. Järjestö on vuodesta 2004 alkaen ottanut vastuun lukuisista pommi-iskuista, murhista ja sieppauksista Irakissa. Päävihollisinaan se pitää Irakissa olevia amerikkalaisjoukkoja sekä irakilaisjoukkoja ja Irakin šiiamuslimeja.

Johto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abu Musab al-Zarqawi tuli tunnetuksi vuonna 2004 Tawhid wal Jihad -ryhmän johtajana. Ryhmä ilmoitti olevansa al-Qaidan Irakin-osasto. Loppuvuonna 2004 al-Zarqawin vannottua uskollisuutta al-Qaida-johtaja Osama bin Ladenille ryhmä otti nimekseen Kaksoisvirranmaan al-Qaida. Jordanialaissyntyisen al-Zarqawin uskotaan surmanneen itse joitakin panttivankejaan ja elokuussa 2004 hän julisti ääninauhalla kuolemantuomion Irakin väliaikaishallituksen pääministerille Iyad Allawille. Toisin kuin Osama bin Laden ja Ayman al-Zawahri al-Zarqawi ei esiintynyt lainkaan videonauhoilla ennen huhtikuuta 2006. 7. kesäkuuta 2006 Abu Musab al-Zarqawi sai surmansa USA:n ilmaiskussa Baquban kaupungissa Irakissa. Pian hänen seuraajakseen Irakin al-Qaidan johtoon nousi egyptiläissyntyinen Abu Ayyub al-Masri, joka tunnetaan myös nimellä Abu Hamza al-Mujahir.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irakin al-Qaida on yksi Irakissa toimivista sunni-islamistiryhmistä, ja se käy sissisotaa erityisesti maassa olevia liittouman joukkoja, mutta myös amerikkalaisiin myönteisesti suhtautuvia irakilaisia, erityisesti šiiamuslimeja, vastaan. Uhreista kuitenkin suuri osa on irakilaisia siviilejä. Kaikkiaan Irakin al-Qaidan iskuissa on kuollut tuhansia ihmisiä. Se väittää tehneensä vuodesta 2003 alkaen yhteensä yli 800 itsemurhaiskua. Itsemurhaiskujen lisäksi järjestön taktiikkaan kuuluu irakilaissotilaiden joukkomurhat sekä amerikkalaissotilaita vastaan tehdyt tienvarsipommi- ja tarkka-ampujaiskut. Jotkut iskut ovat vaatineet jopa yli sata uhria. Se on myös kertonut teloittaneensa mestaamalla lukuisia irakilaisia ja mm. seuraavat ulkomaalaiset panttivangit:

Irakin al-Qaida ilmoitti olevansa vastuussa myös 9. marraskuuta 2005 Jordanian Ammanissa tehdystä hotelli-iskusta, jossa se väitti israelilaisten ja amerikkalaisten agenttien pitävän kokousta. Todellisuudessa hotellissa oli muslimien hääjuhla. Iskussa kuoli 57 ihmistä.

Irakin al-Qaida käyttää tehokkaasti Internetiä erilaisten viestien ja videoiden julkaisemiseen. Se on julkaissut muun muassa pommi-isku- ja teloitusvideoita.