Irakin al-Qaida

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Irakin al-Qaidan käyttämä lippu.

Irakin al-Qaida eli Kaksoisvirranmaan al-Qaida (arab. تنظيم قاعدة الجهاد في بلاد الرافدين‎), vuoteen 2004 asti Tawhid wal Jihad, on terroristiverkosto al-Qaidaa edustava islamistinen terroristijärjestö Irakissa. Järjestö on vuodesta 2004 alkaen ottanut vastuun lukuisista pommi-iskuista, murhista ja sieppauksista Irakissa. Päävihollisinaan se pitää Irakissa olevia amerikkalaisjoukkoja, Irakin armeijaa ja Irakin šiiamuslimeja.

Johto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abu Mus’ab al-Zarqawi tuli tunnetuksi vuonna 2004 Tawhid wal Jihad -ryhmän johtajana. Ryhmä ilmoitti olevansa al-Qaidan Irakin-osasto. Loppuvuonna 2004 al-Zarqawi vannoi uskollisuutta al-Qaidan johtajalle Osama bin Ladenille ja ryhmä otti nimekseen Kaksoisvirranmaan al-Qaida. Jordanialaissyntyisen al-Zarqawin uskotaan surmanneen itse joitakin panttivankejaan ja elokuussa 2004 hän julisti ääninauhalla kuolemantuomion Irakin väliaikaishallituksen pääministerille Iyad Allawille. Toisin kuin Osama bin Laden ja Aiman al-Zawahri, al-Zarqawi ei esiintynyt lainkaan videonauhoilla ennen huhtikuuta 2006. 7. kesäkuuta 2006 Abu Musab al-Zarqawi sai surmansa Yhdysvaltojen ilmaiskussa Baquban kaupungissa Irakissa. Pian hänen seuraajakseen Irakin al-Qaidan johtoon nousi egyptiläissyntyinen Abu Ayyub al-Masri, joka tunnetaan myös nimellä Abu Hamza al-Mujahir.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irakin al-Qaida on yksi Irakissa toimivista sunnalaisista islamistiryhmistä, ja se käy sissisotaa erityisesti maassa olevia liittouman joukkoja, mutta myös amerikkalaisiin myönteisesti suhtautuvia irakilaisia, erityisesti šiiamuslimeja, vastaan. Uhreista suuri osa on irakilaisia siviilejä. Kaikkiaan Irakin al-Qaidan iskuissa on kuollut tuhansia ihmisiä. Se väittää tehneensä vuodesta 2003 alkaen yhteensä yli 800 itsemurhaiskua. Itsemurhaiskujen lisäksi järjestön taktiikkaan kuuluu irakilaissotilaiden joukkomurhat sekä amerikkalaissotilaita vastaan tehdyt tienvarsipommi- ja tarkka-ampujaiskut. Jotkut iskut ovat vaatineet jopa yli sata uhria. Se on myös kertonut teloittaneensa mestaamalla lukuisia irakilaisia ja mm. seuraavat ulkomaalaiset panttivangit:

Irakin al-Qaida ilmoitti olevansa vastuussa myös 9. marraskuuta 2005 Jordanian Ammanissa tehdystä hotelli-iskusta, jossa se väitti israelilaisten ja amerikkalaisten agenttien pitävän kokousta. Todellisuudessa hotellissa oli muslimien hääjuhla. Iskussa kuoli 57 ihmistä.

Irakin al-Qaida käyttää tehokkaasti internetiä erilaisten viestien ja videoiden julkaisemiseen. Se on julkaissut muun muassa pommi-isku- ja teloitusvideoita.