Iprindoli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iprindoli
Iprindoli
Systemaattinen (IUPAC) nimi
3-(6,7,8,9,10,11-heksahydrosyklo-okta[b]indol-5-yyli)-N,N-dimetyylipropan-1-amiini
Tunnisteet
CAS-numero 5560-72-5
ATC-koodi N06AA13
PubChem CID 21722
Kemialliset tiedot
Kaava C19H28N2 
Moolimassa 284,439
SMILES Etsi tietokannasta: eMolecules, PubChem
Farmakokineettiset tiedot
Hyötyosuus ?
Metabolia Hepaattinen
Puoliintumisaika 52,5 h
Ekskreetio Ulosteiden mukana
Terapeuttiset näkökohdat
Raskauskategoria

?

Reseptiluokitus


Antotapa suun kautta

Iprindoli on masennuslääke, jota käytettiin erityyppisien masennustilojen hoidossa: myöskin psykoottisiin masennustiloihin ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön depressiojaksojen hoitoon. Se kuuluu trisyklisiin masennuslääkkeisiin. Lääkkeen alalaji on syklo-oktaindolit.[1] Lääkemarkkinoilla tuotteen ainoa Suomessa tunnettu myyntinimi oli Prindol. Suomessa sitä valmisti lääketehdas Leiras amerikkalaisen Wyethin myöntämällä lisenssillä.[2] Prindol mainittiin imipramiinia vastaavasti vaikuttavana lääkeaineena, mutta lievemmin sivuvaikutuksin.[3]

Lääkettä annosteltiin 30 mg vahvuisena tablettina. Normaali enimmäiskäyttöannos vuorokaudessa saattoi olla 3x 2 tablettia, mikä tekee 180 mg/vrk. Tavallisemmin saatettiin tyytyä pienempään 3x 1 tabletin annosteluun vuorokaudessa, mikä tekee päiväannokseksi 90 mg/vrk.

Vasta-aiheet ja sivuvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän lääkeaineen vasta-aiheet ja sivuvaikutukset olivat trisyklisille masennuslääkkeille tyypilliset. Kahden viikon vähimmäistä varoaikaa tuli noudattaa, mikäli esimerkiksi siirryttiin MAO:n estäjästä trisykliseen masennuslääkkeeseen. Vasta-aiheina mainitaan: virtsaumpi, glaukooma ja eturauhasen liikakasvu. Raskauden alkukuukausina ei lääkkeen käyttöä suositeltu.

Sivuvaikutukset olivat olleet atropiinin tyyppisiä eli antikolinergisia: lähinnä näköhäiriöitä ja suun sekä limakalvojen alueen kuivamista. Mahdollisesti vapinaa, urtikariaa, ödeemaa.

Interaktiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääkettä ei ole saanut käyttää yhdessä MAO:n inhibiittorien (MAOI) kanssa. Lisäksi varoitettiin antamasta adrenaliinia tai noradrenaliinia, Prindolia saavalle potilalle, sillä niiden vaikutus potentuisi huomattavasti. Trisyklinen masennuslääkitys on saattanut vähentää verenpainelääkkeiden tehoa. Lisäksi anestesiaa saavien kohdalla, on saattanut ilmetä epäsopivuutta. Yksi esimerkki tällaisesta on tuolloin yleisemmin käytetty, niin kutsuttu eetterinukutus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tuomi, Alfering & Olli: Lääkkeet ja niiden käyttö, 1977, SHKS-Wsoy, Helsinki (s. 182)
  • Therapia Fennica, TF-74 (s. 71, 652)
  • Pharmaca Fennica 1976 (s. 486)
  1. Therapia Fennica 1974 – TF74: s. 652
  2. Pharmaca Fennica 1976: s. 486
  3. Lääkkeet ja niiden käyttö: s. 182

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]