Pasaatituulten kohtaamisvyöhyke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pasaatituulten kohtaamisvyöhyke NOAAn GOES-11-satelliitin kuvakoosteessa vaakasuuntaisena pilvivyönä kuvan keskellä.
Kaavaimeinen esitys maapallon suuresta ilmakehän kiertoliikkeestä. Kaakosta ja koillisesta tuulevat pasaatit kohtaavat päiväntasaajan lähistöillä, jossa on matalapaine ja ilman ylösvirtaus.

Pasaatituulten kohtaamisvyöhyke, usein merimieskielellä doldrumit (engl. doldrums) on osa ilmakehän kiertoliikettä; päiväntasaajan tienoilla sijaitseva alue, jossa vallitsee yleisesti matalapaine ja ilman nousuliikkeet ovat yleisiä. Tämä synnyttää rankkasateita ja ukkosia. Muuna aikana vyöhykkeellä vallitsee usein tyven. Se tunnetaan usein lyhenteellä ITCZ, englanninkielisestä nimestään Intertropical convergence zone. Muita käytettyjä lyhenteitä ovat ITZ ja ITC. Kohtaamisvyöhykkeellä kohtaavat pasaatituulet, ja niiden tuoma ilma nousee ylöspäin aiheuttaen kuuropilviä ja rankkoja sateita. Vyöhykkeellä sataa yli 200 päivänä vuodessa.lähde?

Vyöhyke liikkuu vuodenaikojen mukaan[1] seuraten auringon zeniittiasemaa. Kesällä konvergenssi siirtyy päiväntasaajasta ainakin 500 kilometriä pohjoiseen. Sen liike aiheuttaa tropiikin sadekaudet yhdessä monsuunin kanssa. Kaiken lisäksi monsuuni ohjailee konvergenssin liikkeitä. Kesäinen pohjoisessa oleva voimakas monsuunimatala pyrkii imemään konvergenssia pohjoisemmaksi kuin se muuten menisi. Merellä konvergenssin liike ei ole yhtä selvää kuin mantereella, koska hitaammin muuttuva meren lämpötila määrää mereisen matalapaineen alueen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]