Internet-paneeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Internet-paneeli muodostuu joukosta tutkimuskohteita, jotka ovat suostuneet antamaan tietoa itsestään ja mielipiteistään. Alan termistö ei vielä ole kovinkaan vakiintunutta ja esimerkiksi Internet-paneeli ja Online-paneeli nimikkeitä käytetään usein rinnakkain.

Internet-paneeleihin perustuvat tutkimusmetodit ovat kasvattaneet suosiotaan erityisesti kuluttajille tehtävän markkinointitutkimuksen parissa. Usein tutkimusyritykset pyrkivät keräämään myös fokusoituneita paneelejaselvennä esimerkiksi yritysten päätöksentekijöistä tai tietyistä toimialoista.

Internet-paneeleille tyypillisiä piirteitä ovat mm. seuraavat:

• Liittyessään paneeliin kuluttajat luovuttavat paneelin ylläpitäjälle erilaista demografista taustatietoa itsestään ja kulutustottumuksistaan. Tällaisesta taustatiedosta esimerkkejä ovat mm. ikä, perhesuhteet, koulutus ja vuositulot.

• Paneelin jäseniä palkitaan vastaamisesta. Perinteisesti markkinointitutkimusyritykset ovat pyrkineet tähän erilaisten arvontojen avulla. Tätä nykyä yhä useampi yritys kuitenkin käyttää sitouttamiseen erilaisia pistejärjestelmiä. Käytännössä järjestelmät toimivat niin, että jokaista vastaajaa palkitaan pisteillä vastaamisesta. Pisteiden määrä voi vaihdella esimerkiksi vastaamiseen oletettavasti käytettävän ajan perusteella. Pisteitä kerryttämällä paneelin jäsenet voivat lunastaa erilaisia tuotteita tai lahjakortteja paneelin tarjoajan verkkomyymälästä tai tämän yhteistyökumppaneilta. Jotkut markkinointitutkimusyritykset palkitsevat vastaamisesta myös rahalla.

• Markkinointitutkimusalan eettisiä standardeja (mm. ESOMAR) noudattavat yritykset eivät koskaankenen mukaan? käytä tutkimusta esimerkiksi myyntiliidien keräämiseen asiakkaalle. Tutkimusdata käsitellään yhtenä kokonaisuutena, eikä yksittäisten vastaajien yhteystietoja näin ollen myydä tutkimuksen tilanneelle yritykselle, vaikka vastaaja ilmoittaisikin olevansa kiinnostunut tämän yrityksen tuotteista tai palveluista. Toimialalla kuitenkin toimii myös yrityksiä, jotka tällaista toimintaa harrastavat.lähde?

• Myös panelistien rekrytointiin on kohdistettu paljon kritiikkiä. Luotettavimmat toimijat käyttävät Internet-paneelien rekrytoinnissaan ns. double opt-in periaatetta, jolloin jokaisen jäsenen on erikseen varmistettava halunsa liittyä tutkimuspaneeliin. Toisin sanoen tällöin tutkimuspaneeliin ei voi joutua ns. vahingossa osallistumalla esimerkiksi johonkin Internetissä järjestettävään arvontaan tai kilpailuun.

Julkisuudessa on viime vuosina käyty paljon keskustelua markkinointitutkimusten laadusta, luotettavuudesta ja metodien eettisyydestä. Myös Internet-paneeleita tarjoavat markkinointitutkimusyritykset ovat saaneet kritiikistä osansa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

http://m3researchfinland.blogspot.fi/2013/12/internet-paneelit-pahkinankuoressa.html (Arkistoitu – Internet Archive) -->