International Fusion Materials Irradiation Facility

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

International Fusion Material Irradiation Facility eli IFMIF on suunnitteilla oleva kansainvälinen tutkimuslaitos, jossa voitaisiin testata fuusioreaktoriin soveltuvia materiaaleja. Tutkimusohjelmaan osallistuvat Japani, Euroopan unioni, Yhdysvallat sekä Venäjä ja sitä hallinnoi Kansainvälinen energiajärjestö. Tutkimuksissa käytetään hiukkaskiihdyttimiä luomaan neutroneita joilla on sama energia (noin 14 MeV) kuin fuusioreaktorissa ja erittäin suuri neutronivuo. Kohdistamalla tämä vuo tutkittavaan materiaaliin pystytään jäljittelemään olosuhteita, joihin fuusioreaktorin seinämä tulee joutumaan.

IFMIF:n rakentamista valmistellaan, mutta rakentamispäätöstä ei ole vielä tehty. Rakentamispäätöksen tultua kestää noin 10 vuotta ennen kuin laitos on valmis. Hanke liittyy ITER-hankeeseen sikäli että molemmat edistävät kaupallisen fuusiovoiman mahdollistumista. IFMIF:in antama tieto siitä miten materiaalit kestävät pitkäaikaista 14 MeV:in neutronisäteilyä, on välttämätöntä jotta kaupallinen voimalaitos kyetään rakentamaan pitkäaikaista käyttöä varten.

IFMIF on osa EURATOM:in ja Japanin välistä Broader Approach -sopimusta, jolla on tarkoitus edistää ITER:iä ja etyisesti sen seuraajaa DEMO:a.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Broader Approach Fusion for Energy'. Arkistoitu 13.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.