Inkoinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yleiskuva Krookilan kotiseutukeskuksesta. Kuvassa tuulimylly ja rakennuksia.
Krookilan kesäteatteri

Inkoinen on Raision kaupunginosa, joka rajoittuu Turun Pernoa vasten. Siellä toimii kaupungin jätevedenpuhdistamo, ja Naantalin pikatie sekä Turun ohikulkutie menevät sen läpi. Inkoisissa on pienteollisuutta ja pientaloasutusta. Museokohde Krookilan kotiseutukeskus sijaitsee Inkoisissa. Se on Turun rajan vieressä.

Yleistietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Inkoisen kaupunginosaan kuuluvat asuinalueet ovat Metsäaron asuinalue, Inkoisen pientaloalue ja Krookila. Vuonna 2015 Inkoisessa asui 2132 asukasta, eli 8,7 prosenttia Raision väestöstä.[1]

Inkoisen kaupunginosan läpi kulkee Pernontie etelä–pohjoissuunnassa, ja länsi–itäsuunnassa Upalingontie.

Inkoisen korkein kohta sijaitsee Pernontien varella Inkoisen kaupunginosan pohjoisissa osissa. Kohta on 39,4 metriä merenpinnan yläpuolella.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueella on sesonkiaikana toimiva puutarhaliike ja grillikioski.

Inkoisissa toimii yksi ala-aste Krookilan koulu, jossa toimii vuosiluokat 1–2, lisäksi Metsäaron päiväkoti.

Aivan alueen pohjoisosassa, Pernontien varrella sijaitsee leipomo-kahvila.

Asuinalueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsäaron asuinalue on pientaloasutusta, mutta alueella on 10 kerrostaloa sekä pari rivitaloa. Päiväkodin vierustassa on leikkikenttä sekä pieni hiekkakenttä.

Krookila on yksi Inkoisen asuinalueista. Alue on pääosin rivitalovoittoista, mutta rivitaloalueen itäpuolella ja pienteollisuusalueen kaakkoispuolella on myös omakotitaloja.

Alueella on iso leikkikenttä ja sen vierustassa hiekkakenttä, joka on talvisin jäädytetty ja kentällä voi pelata esimerkiksi jääkiekkoa.

Inkoisen pientaloalue on yksi Inkoisen asuinalueista. Alue sijaitsee Metsäaron asuinalueen ja Krookilan välissä. Alue on pääasiassa omakotitalovoittoista, mutta alueella on myös jokunen rivitalo.

Upalinko on asumaton alue Raision että Turun rajamailla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]