Inis Oírr

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Panorama Inisheeristä

Inisheer (iiriksi virallinen nimi Inis Oírr, tunnetaan perinteisesti Inis Thiarina eli jälkimmäisenä saarena. Entinen virallinen nimi oli Inis Oirthir eli itäinen saari) on pienin ja itäisinAransaari Galwayn lahdella, Irlannin tasavallassa. Naomh Caomhan, Inisheerin pyhmiys, on Naomh Caomhín(St. Kevin, Pyhä Kevin) vanhempi veli, joka perusti Glendaloughin. Virallinen iirinkielinen nimi Inis Oírr tuli käyttöön äskettäin, se on Irish Ordnance Surveyn mukaan kompromissi perinteisen paikallisen nimen ja edellisen virallisen nimen välillä. Historiankirjoista voi nähdä, että saaren nimeen on aina kuulunut joko "iarthar" tai "thiar". Nimi Inis Oirthir tuli käyttöön 1600-luvulla tiedemies Rory O'Flahertyn toimesta, joka nosti oman väärinkäsityksensä nimestä saaren viralliseksi nimeksi.

O'Brienin linna

Saarella sijaitsee keskiaikainen O'Brienin linna, joka on rakennettu muinaisen kivilinnoituksen perustuksille kukkulan päälle. Iiri on edelleenkin 300 vakinnaisen asukkaan päivittäinen kieli.

Saarelle pääsee lautalla Connemaran Rossavealista ja Clairen kreivikunnan Doolinista kuten myös muilta Aransaarilta. Matkailu on elintärkeä elinkeino saarelle. Saarelle tulee jatkuvasti koululaisia parantamaan iirintaitojaan, Inishneer on muiden Aransaarien kanssa vahvaa iirinkielistä aluetta.

Ranta Inisheerillä

Inisheer on itäisin aransaarista. Rahtialus Plassey ajoi karille Inisheerin edustalla 1960-luvulla ja se onkin voimakkaan vuoroveden ja Atlantin aaltojen takia noussut tukevalla maalle Carraig na Finise edustalla. Saarelaiset pelastivat koko miehistön karille ajaneesta laivasta ja ottivat jopa kuvia tapahtuneesta Kansalliselle merenkulkumuseolle (National Maritime Museum), joka sijaitsee Dún Laoghairessa, Dublinin kreivikunnassa.