Infamous

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee peliä. InFamous (pahamaineinen) (2006) on myös Truman Capotesta kertova elokuva.
inFAMOUS
Cole MacGrath pelin eurooppalaisessa kansikuvassa.
Cole MacGrath pelin eurooppalaisessa kansikuvassa.
Kehittäjä Sucker Punch Productions
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Jakelija PlayStation Now
Ohjaaja Nate Fox
Pelisarja Infamous
Julkaistu
  • NA 26. toukokuuta 2009
  • EU 29. toukokuuta 2009
  • AUS 4. kesäkuuta 2009
Lajityyppi toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus BBFC: 12
CERO: Z
ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
OFLC: M
PEGI: 16
Alusta PlayStation 3
Jakelumuoto Blu-ray
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Infamous (muotoiltuna inFamous tai inFAMOUS) on Sucker Punch Productionsin kehittämä ja Sony Computer Entertainmentin julkaisema toimintaseikkailupeli. Peli julkaistiin PlayStation 3:lle vuoden 2009 kevään lopussa. Infamous kuuluu PlayStation Network -katkoksen takia Sonyn tarjoamaan Welcome Back -pakettiin.[1]

Pelin jatko-osa on kesäkuussa 2011 julkaistu Infamous 2.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cole suorittaa pelin aikana hyvinkin erilaisia tehtäviä.

Infamousissa on avoin pelimaailma, eli pelialuetta saa tutkia vapaasti ja tarinaa eteen vieviä tehtäviä suorittaa omassa tahdissa.

Pelin alussa päähenkilö Cole pystyy päihittämään vihollisia sähköön perustuvilla voimillaan. Pelin edetessä Cole saa kuitenkin jatkuvasti uusia voimia kuten mahdollisuuden liukua sähkökaapeleilla, heittää sähkökranaatteja sekä liitää pieniä matkoja.

Pelissä on mahdollista valita, haluaako olla sankari vai antisankari. Pelissä tulee useita "karma moment" -nimisiä hetkiä jolloin Cole joutuu valitsemaan, tekeekö hän itsekkään vai epäitsekkään teon. Nämä valinnat vaikuttavat Colen karmaan, joka taas vaikuttaa valittavissa oleviin voimiin ja tarinan kulkuun.

Kaupungissa liikkuessaan pelaajan käyttäyessään voimiaan hyvään, ihmiset ottavat hänestä kuvia, imartelevat ja ihailevat häntä sekä asettelevat julisteita hänestä rakennusten seinille. Kun taas pahojen voimien vallitessa ihmiset heittävät Colea kivillä ja jotkut juoksevat häntä pakoon.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cole MacGrath on tarinan päähenkilö, joka sai Empire Cityssä tapahtuneessa räjähdyksessä sähköön perustuvia yliluonnollisia voimia.
  • Zeke Dunbar on Colen paras kaveri, joka räjähdyksen jälkeen alkanut pohtia, ketkä aiheuttivat katastrofin ja mikä heidän tavoitteensa on. Hän on myös kateellinen Colelle tämän voimista ja haluaisi myös itse kokea jotain samanlaista.
  • Trish Dailey on Colen tyttöystävä ja koulutettu ensihoitaja. Trish vihoittelee tarinan alussa pitkään Colelle ja heidän suhteensa rakoilee, koska Trish uskoo oman siskonsa kuolleen Colen takia Empire Cityssä tapahtuneessa räjähdyksessä.
  • Moya Jones on FBI:n agentti ja Colen työnantaja. Tarinan alussa Moya antaa Colelle tehtävän löytää Moyan aviomies John White ja Ray Sphere -nimellä kulkeva sädepallo (joka omaa valtavia voimia) vastineeksi menolipusta pois kaupungista, kun Cole yrittää Zeken kanssa paeta täältä. Pelissä Moya antaa Colelle erilaisia tehtäviä, joiden tarkoituksena on auttaa palauttamaan järjestys Empire Cityyn, vahvistaa Colea ja auttaa löytämään John ja Ray Sphere.
  • John White on Moyan kadonnut aviomies. Kuitenkin myöhemmin paljastuu, että Moya valehteli eikä John tiedä kuka on Moya.
  • Kessler on First Sons -nimen alla kulkevan ryhmittymän valtavia voimia omaava johtaja.
  • Alden oli First Sons -ryhmän tuleva johtaja, ennen kuin Kessler heitti hänet kadulle. Räjähdys teki Aldenista "Conduitin" ja Alden sai yli-inhimillisiä kykyjä. Nyt Alden komentaa vihaisten kodittomien armeijaa, jotka käyttävät itsestään Dust Men -nimitystä.
  • Sasha on First Sons -ryhmän entinen apuri ja hän toimii Reapers -nimitystä itsestään käyttävän rikollisryhmän johtajana. Hänelläkin on joitain voimia, hän esimerkiksi pystyy hallitsemaan ihmismieltä tervalla. Tarinassa Colen naamaan roiskuu tervaa monta kertaa ja silloin Sasha voi näyttää Colelle näkyjä ja puhua hänelle.
  • Reapers Ennen tavallisia huumediilereitä ja pikkurikollisia, nyt Empire Cityssä riehuva jengi. Ovat räjähdyksen jälkeen alkaneet hallita pelin kolmesta kaupunginosasta ensimmäistä, Neon District-saarta. Heidän johtajansa on Sasha.
  • Dust Men Aldenin johtama Warren-saaren kodittomista koottu armeija. Hallitsevat Empire Cityn toista kaupunginosaa Warrenia.
  • First Sons Salamyhkäinen ryhmä, joka tavoittelee maailmanherruutta. Hallitsevat Empire Cityn kaikista kolmesta saaresta pienintä, Historic Districta, jossa kaupungin kaaokseen saanut räjähdys tapahtui.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin välinäytöksissä käytetty sarjakuvamainen tyyli on tuttu Sucker Punchin aikaisemmista peleistä.

Tavallinen pyörälähetti Cole MacGrath on toimittamassa pakettia vastaanottajalleen. Colella ei ole mitään tietoa paketin sisällöstä. Hän saa puhelinsoiton, jossa hänen käsketään avata paketti. Paketissa on eräänlainen pommi, joka aiheuttaa valtaisan räjähdyksen pelin tapahtumapaikassa, kuvitteellisessa Empire Cityssä. Tarinan päähenkilö Cole selviää räjähdyksestä kuitenkin hengissä. Cole viedään sairaalaan ja noin neljän päivän kuluessa hänen voimansa alkavat herätä ja hän huomaa saaneensa kyvyn hallita sähköä. Räjähdyksen seurauksena armeija on laittanut koko kaupungin karanteeniin, ja kukaan ei pääse poistumaan kaupungista. Kaikki pakenevat ihmiset ammutaan. Cole ottaa tehtäväkseen löytää tiensä ulos Empire Citystä, mutta kohtaa FBI-agentti Moya Jonesin, joka lupaa päästää Colen pois kaupungista jos tämä etsii hänen kadonneen miehensä John Whiten ja Ray Sphere -nimitystä kantavan eräänlaisen sädepallon, joka omaa valtavia voimia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut IGN:n arvostelussa arvosanaksi 9.2/10.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sony tarjoaa Infamousin Welcome Backissa Gameinformer. 16.5.2011. Gameinformer. Viitattu 19.7.2011.
  2. Greg Miller: Infamous Review ign.com. 12.5.2009. Viitattu 25.8.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]