Indokiinantiikeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Indokiinantiikeri
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Kissaeläimet Felidae
Suku: Suurkissat Panthera
Laji: Tiikeri tigris
Alalaji: corbetti
Kolmiosainen nimi

Panthera tigris corbetti
Mazak, 1968

Indokiinantiikerin levinneisyys
Indokiinantiikerin levinneisyys
Katso myös

  Indokiinantiikeri Wikispeciesissä
  Indokiinantiikeri Commonsissa

Indokiinantiikeri (Panthera tigris corbetti), joka tunnetaan myös nimellä malaijantiikeri nimettiin omaksi alalajikseen vasta vuonna 1968. Alalaji on saanut tieteellisen nimensä brittiläisen metsästäjän ja luonnontieteilijän Jim Corbettin mukaan.

Reviiri ja asuinalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Indokiinantiikeri elää Kaakkois-Aasiassa pääosin Vietnamin, Kambodžan, Thaimaan ja Laosin alueella, lisäksi sitä on tavattu Myanmarissa, eteläisessä Kiinassa ja Malesian niemimaalla. Indokiinantiikerille reviiri on muiden tiikerilajien tapaan tärkeä. Ne eivät yleensä taistele reviireistään. Indokiinantiikereille riittää, että ne merkkaavat oman reviirinsä raja-alueet virtsalla. Se riittää ilmaisemaan muille tiikereille, että reviiri on varattu. Urokset pitävät omat reviirinsä tiukasti erillään, mutta uroksen reviiri voi limittyä osittain päällekkäin useammankin naaraan reviirin kanssa. Tätä alalajia on seurattu vähän, syynä se, että sen elinseudut sijaitsevat kaukaisilla, metsäisillä ja vuoristoisilla rajaseuduilla.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Se on melko pienikokoinen ja sillä on poikkeuksellisen leveät raidat. Indokiinantiikerit ovat pienempiä ja tummempia verrattuna intiantiikereihin. Urokset ovat naaraita suurempia. Niiden pituus on 2,57–2,84 metriä. Keskimäärin urospuoliset Indokiinantiikerit ovat noin 2,7 metriä kuononpäästä hännänpäähän ja painavat noin 150–195 kilogrammaa. Naaraspuoliset Indokiinantiikerit ovat noin 2,31–2,64 metriä pitkiä ja painavat noin 100–130 kilogrammaa.

Ravinto ja saalistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Indokiinantiikerit syövät hirvieläimiä, villisikoja, erilaisia kaloja sekä kilpikonnia.

Alalaji saalistaa pääosin yöllä, mutta välillä vuodenajasta riippuen myös päivällä. Näkö ja kuulo ovat tärkeässä asemassa saalistuksessa, hajuaisti ei niinkään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lynam, A.J. & Nowell, K.: Panthera tigris ssp. corbetti IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)