Vale Canada

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Inco)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kanadalaisesta yrityksestä. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Vale Canada Ltd.
Yritysmuoto tytäryhtiö
Perustettu 1902 (International Nickel Company, myöhemmin: Inco)[1]
Toimitusjohtaja Jennifer Anne Maki[2]
Kotipaikka Kanada Toronto, Kanada[2]
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Toimiala kaivosyhtiö
Henkilöstö 11 707 (2016)[2]
Emoyhtiö Vale[2]
Kotisivu www.vale.com/canada

Vale Canada Ltd (vuosina 2007–2010 Vale Inco Ltd., mitä ennen Inco Ltd.) on brasilialaisen Vale-monialayrityksen kanadalainen tytäryhtiö, jonka pääkonttori sijaitsee Torontossa Ontariossa. Se on mukana nikkelin, rautamalmien ja pellettien, hiilen, kuparin, lannotteiden, mangaanin ja erilaisten rautaseosten kaivostoiminnassa ja tuotannossa.[2] Ennen yhdistymistään Inco oli maailman toiseksi suurin nikkelin tuottaja sekä maailman kolmanneksi suurin kaivosyhtymä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The International Nickel Company (Inco) perustettiin New Jerseyssä Yhdysvalloissa 1902, kun Canadian Copper, Oxford Copper Company ja Société Minière Caledonienne muiden pienempien yhtiöiden ohella fuusioituivat.[1] Uuden yhtiön hallinta siirrettiin International Nickel Company of Canada, Ltd.:lle sen perustamisvuonna 1916. Yhtiö alkoi käyttää lyhyempää nimeä Inco vuonna 1919.

Inco aloitti toimintansa yhdessä Canadian Copperin kanssa, kun Ontarion Sudburysta löydettiin kuparimalmiesiintymiä. Aluksi kuparimalmi laivattiin Oxford Copper Companyn sulattamolle Constable Hookiin New Jerseyhin. Tuotannon yhteydessä havaittiin malmin sisältävän myös runsaasti nikkeliä. Vuonna 1902 perustettiin Oxford Copperin ja Canadian Copperin yhteistyöyritys International Nickel. Vuonna 1918 yhtiö rakensi uuden jalostamon Ontarion Port Colborneen. Yhtiö on joutunut Port Colbournessa oikeuteen vastaamaan asukkaiden nostamaan joukkokanteeseen maaperän saastuttamisen vuoksi. Suuria ympäristöongelmia on myös Sudburyn seudulla. Inco Limited oli myös Petsamon Nikkeli -yhtiön perustaja.

Vuonna 1929 yhtiö laajeni huomattavasti, kun se hankki omistukseensa brittiläisomisteisen Mond Nickel Companyn. Samalla yhtiön pääkonttori siirrettiin Torontoon.

Inco-yhtiöllä on ollut kaivostoimintaa pääosin Kanadassa ja Indonesiassa. Toimintaa on ollut myös Guatemalassa, jossa olevasta Sky Resources -yrityksestä Inco omistaa edelleen osan. Viimeiseksi avattu kaivos on Kanadassa, Voiceys Bayssä, innujen ja inuittien asuttamalla alueella. Uuden-Kaledonian alkuperäiskansa kanakit vastustavat yhtiön pyrkimystä rakentaa kaivos alueelleen.

Lokakuussa 2006 Incon osti brasilialainen kaivosyhtiö Vale (tuolloin CVRD) 19,4 miljardin Kanadan dollarin kauppahinnalla. Ostajakonsernilla on maailmanlaajuista toimintaa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Block, Niko: Inco Limited The Canadian Encyclopedia. 7.2.2006. Viitattu 22.7.2017. (englanniksi)
  2. a b c d e Company Overview of Vale Canada Limited (myös välilehti People) Bloomberg. Viitattu 22.7.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]